En Sıcak Konular

GÜLER: GÜNEŞİ YERE İNDİRECEĞİZ

8 Ekim 2008 13:51 tsi
GÜLER: GÜNEŞİ YERE İNDİRECEĞİZ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, petrol fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle alternatif enerji kaynakları arayışına girdiklerini belirtti.

ANTALYA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, petrol fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle alternatif enerji kaynakları arayışına girdiklerini belirterek, ''Eğer siz bu noktada bu politikaya devam edecek olursanız, bizler güneşi yere indireceğiz'' dedi.
     Güler, Türkiye Jeologları Derneği tarafından düzenlenen Kuzey Arap Plakası Petrol ve Gaz Zirvesi'nin açılışında yaptığı konşmada, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), BOTAŞ ve Turkish Petroleum International Company (TPIC) ile birlikte ortaklaşa yürütülen çalışmalarla, bölgede petrol konusunda ''oyuncu'' olmak istediklerini söyledi.
     Yürütülen çalışmalarla Karadeniz'in önemli bir saha olduğunu düşündüklerini belirten Güler, gelecek yıldan itibaren bölgede sondaja başlayacaklarını bildirdi. Karadeniz petrollerine ilişkin anlaşma imzalanan ve imzalamak üzere olan ülkeler olduğunu anlatan Güler, salondaki katılımcılara, ''Gelin bu aramaları birlikte yapalım, sondajı birlikte gerçekleştirelim. Tabii ki bunun ticari boyutunu da düşünerek bunu birlikte sağlayalım. Hem ülkelerimize katkımız olsun, ekonomilerimize katkımız olsun, hem arz güvenliğine katkıda bulunalım, bu noktadaki bir takım gerilimleri de düşürelim'' diye konuştu.
    
     -IRAK İLE İLİŞKİLER-
    
     Bakan Güler, Irak ile enerji konusunda güzel çalışmalar yapılacağına da değindi. Toplantıya katılan Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani'nin son derece başarılı çalışmalar yürüttüğüne değinen Güler, Irak'ın bir an önce istikrara kavuşmasını diledi. Güler, şunları söyledi:
     ''Neticede biz komşularımızla fevkalade güzel ilişkiler sürdüren ve bunu dış politikamızın temeli kabul eden bir ülkeyiz. Bunu da sözde değil, uygulamada yapan bir ülkeyiz. Hiçbir sorumumuzu ertelemiyoruz. Sorunların üzerine cesaretle giderek, bunu gerçekleştiriyoruz. Komşularımızla enerji çerçevesinde, elektriğinden suyuna, petrole, doğal gaza kadar ortak yatırımlar da dahil olmak üzere bunları sürdürüyoruz. İstikrar adası olan Türkiye, boru hatları noktasında da gerek Avrupa'nın gerekse diğer ihtiyaç duyan ülkelerin ihtiyacını karşılayabilecek altyapıya, bilgi birikimine, tecrübeye ve istikrara sahip bir ülkedir.''
     Güler, petrol üreten ülkelerin ''insafsız fiyat politikalarını da'' eleştirdi.
     Petrolün bulunmayışı ve yüksek fiyatlı oluşu nedeniyle Türkiye'nin ''canı yanan bir ülke'' olduğuna değinen Güler, petrole alternatif enerji kaynakları arayışına girdiklerini bildirdi.
     Güler, şöyle devam etti:
     ''Bunlardan biri de bu güzel şehirde de olduğu gibi güneştir. Eğer siz bu noktada bu politikaya devam edecek olursanız, bizler güneşi yere indireceğiz. Hidrojen ve rüzgar da olabilir ama güneşten çok büyük beklentimiz var. Güneş haritasını çıkardık. Biz güneşle yolumuza devam ederiz. O bakımdan bu noktada tartışmalar bilimsel değerlendirmeler inşallah güzel sonuç verir. Biz güneş ve rüzgarla çevre dostu enerji türleriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir de petrol ve doğal gaz bulursak, keyfimize diyecek olmaz.''
     Toplantıya katılan Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani de Irak'ın ham petrol üretimini 2,5 milyon varilden beş yıl içinde, orta vadeli plan olarak 4,5 milyon varile çıkarmayı planladıklarını söyledi. Şehristani, ''Irak'ın petrol üretiminin büyük bölümü ihraç ediliyor. Bunu daha da artırmak için çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Sorunları ortadan kaldırmak için çalışmalıyız. Engelleri ortadan kaldırmalıyız'' dedi.


Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,418 µs