En Sıcak Konular

TÜRKİYE'DEN ABD'YE GÜMRÜKSÜZ İHRACATA DEVAM

8 Ekim 2008 09:54 tsi
TÜRKİYE'DEN ABD'YE GÜMRÜKSÜZ İHRACATA DEVAM Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD kongresinin, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemini (GTS) bir yıl daha uzatma kararı almasının, Türkiye'den ABD'ye yönelik ihracat açısından son derece sevindirici bir durum olduğunu söyledi.

ATLANTA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD kongresinin, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemini (GTS) bir yıl daha uzatma kararı almasının, Türkiye'den ABD'ye yönelik ihracat açısından son derece sevindirici bir durum olduğunu söyledi.
     Türkiye ile ABD arasındaki ticarete ilişkin temaslarda bulunmak ve Atlanta'daki Türk iş adamlarıyla bir araya gelmek üzere Atlanta'yı ziyaret eden Tüzmen, GTS'nin ABD kongresinde kabul edilmesini AA'ya değerlendirdi.
     GTS, yaklaşık 4 bine yakın malın, sıfır gümrük veya çok düşük bir gümrük vergisiyle, gelişmekte olan ülkelerden ABD'ye ithalatına imkan sağlıyor. Her sene yenilenen uygulama, bu yıl da kongreden geçerek uzatıldı ve ABD Başkanı George W. Bush'un imzalamasının ardından resmen yürürlüğe girecek. Türkiye'nin ihracatının 1,5 milyar dolarlık kısmı bu kapsama giriyor ve içinde mermer, mücevherat, bazı gıda ürünleri ve seramik gibi ürünler de içinde bulunuyor.
     Devlet Bakanı Tüzmen, ''Özellikle Amerika'ya ihracatımızın gerileme gösterdiği bugünkü koşullarda GTS'nin devam etmesi, Türk ihracatçısı açısından önemli'' dedi.
     Türk ihracatçılarının bu sistemi iyice incelemesini isteyen Tüzmen, şunları söyledi:
     ''Sistemden yararlanmak için malın ABD'ye girişinde sistemden yararlanacağını bildirmek gerekiyor. Otomatik olarak yararlanılmıyor. Bize gelen bilgilere göre, sistemden yararlanmak imkanı olduğu halde, gümrük vergisi ödeyen ihracatçılarımız bulunuyor. Amerikan piyasasında rekabet koşullarının bu kadar çetin olduğu bir ortamda ihracatçılarımızın dikkatli olması ve bu sistemden mutlaka yararlanması gerekir.''

Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,391 µs