En Sıcak Konular

TÜRKÇEDE YAŞANAN BOZULMA VE YABANCILAŞMA

7 Ekim 2008 19:32 tsi
TÜRKÇEDE YAŞANAN BOZULMA VE YABANCILAŞMA TBMM Genel Kurulunda, Türkçe'deki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçe'nin Korunması ve Geliştirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun raporunun görüşülmesine başlandı.

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, Türkçe'deki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçe'nin Korunması ve Geliştirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun raporunun görüşülmesine başlandı.
     Önerge sahibi olarak AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, dünyanın en zengin dillerinden olan Türkçede sorunlar yaşandığını belirterek, dil bilinci oluşturulması gerektiğini, bunun yolunun da milli dil politikasından geçtiğini ifade etti. Türkiye'de yabancı dil öğrenimi ile yabancı dille öğrenimin birbirine karıştırıldığını, dilde yaşanan sorunlarda bunun da etkisi olduğunu anlatan Akgün, dilde yaşanan sorunlarda bire bir etkisi olan basın yayın kuruluşlarında dil uzmanları çalıştırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
     Komisyon Raporunun Türkçe konusunda ''ev ödevi'' niteliğinde olduğuna işaret eden Akgün, bunun Meclis raflarında unutulmaması için hayata geçirilmesini istedi.
     Önerge sahibi AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığının, Türkiye'nin yetiştirdiği sanat ve bilim adamları için özel günler düzenlemesi gerektiğini söyledi.
     ''Bakanlık, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet'i okuma ve anlama günleri düzenlemeli'' diyen Kılıç, bu sayede gençlerin Türkçe'nin güzelliklerini daha iyi öğreneceğini kaydetti.
     Türkçe'nin korunması anlamında, TRT başta olmak üzere televizyon, gazete ve dergilere büyük görevler düştüğünü anlatan Kılıç, ''Özellikle televizyonlarda, gençlik odaklı programlardaki cep telefonu Türkçesinden bir an önce vazgeçilmelidir. Cep telefonu Türkçesi, Türk dilini esaret altına alacak. Herkes üzerine düşen görevin idrakinde olmalıdır. Üzerimize düşen görevleri yaptığımız takdirde, Türk dili sonsuza kadar gelişecek, yozlaşmanın ve bozulmanın olumsuz etkilerinden korunarak yaşayacaktır'' diye konuştu.
     CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de Türk dilinin Selçuklu zamanında Arap, Tanzimat döneminde Fransa, son yıllarda da İngiliz dilinin etkisinde kaldığını söyledi. Meclis çatısı altında uzlaşma yerine konsensüs, kalkış yerine take-off sözcüklerinin kullanıldığına dikkati çeken İnce, ''16 yıl öğretmenlik yaptım. Bir öğrenci sınav kağıdına ''iddia'' yazsaydı, bunun üstünü çizerdim. Ama bugün devlet, İddiaa oynatıyor. Turkcell'i kullanıyoruz, Türkün 'ü'süne ne oldu?'' diye sordu.
     İnce, televizyonlardaki programlarda sürekli tekrar yapılmasını da eleştirerek, ''Bu ülkede televizyonlar bulaşıcı hastalık saçıyorlar. Yarı aydınlar, yarı cahiller hiç karışmasa halk sorunu çözecek. Kentleşmeyle birlikte dolmuşu, indi-bindiyi, durağı bu halk buldu. Ama halkın cesareti kırıldı'' diye konuştu.
     MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun, Türkçenin gün geçtikçe bozulduğunu, dilin kullanımında özensizlik hakim olduğunu belirterek, özellikle yabancı kelimelerle konuşmanın dili olumsuz etkilediğini söyledi. Ergun, ''İnsan işyeri tabelalarına bakınca Türkiye yerine, yabancı bir ülkede yaşadığı hissine kapılıyor'' dedi.

Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    21,238 µs