En Sıcak Konular

BAYKAL: TERÖRLE MÜCADELE MUTLAK TUTARLILIK GEREKİR

6 Ekim 2008 14:52 tsi
BAYKAL: TERÖRLE MÜCADELE MUTLAK TUTARLILIK GEREKİR CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle mücadelenin mutlak tutarlılık ve kararla yürütülmesi gerektiğini belirterek, ''Bu mücadelede terörü mazur görmek isteyenlere göz yumulamaz, terörü görmezlikten gelmek isteyenlere anlayış gösterilemez'' dedi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle mücadelenin mutlak tutarlılık ve kararla yürütülmesi gerektiğini belirterek, ''Bu mücadelede terörü mazur görmek isteyenlere göz yumulamaz, terörü görmezlikten gelmek isteyenlere anlayış gösterilemez'' dedi.
     Baykal, NTV'nin canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün katıldığı şehit cenazesinin ardından gazetecilerin soruları üzerine ''Terörle mücadelenin yeniden gözden geçirileceği'' yönünde açıklamaları olduğunun hatırlatılması üzerine Baykal, bu sözleri ''genelde Başbakan'dan duymaya alışkın olunan yuvarlak sözler'' olarak değerlendirdi.
     Baykal, ''Mücadelede zafiyet var mı?'' sorusu üzerine de ''Tablo onu gösteriyor'' yanıtını verdi. Terörle mücadele konusunda iki temel zafiyet bulunduğunu kaydeden Baykal, bunlardan birinin Irak'ın kuzeyinin Türkiye için güvenli bir bölge haline getirilememesi olduğunu vurguladı.
     Bir komşu ülkenin teröre destek vermesi halinde mücadelenin mümkün olamayacağını ifade eden Baykal, bu konudaki muhatapların bölgede söz sahibi olan Irak merkezi yönetimi, Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetim ve ABD olduğunu bildirdi. Bu bölgenin Türkiye'ye yönelik terör girişimlerine teslim edilmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Baykal, şöyle konuştu:
     ''Kuzey Irak'taki tablo normal bir tablo değildir. Derhal Amerika ile Irak yetkilileriyle bu iş ciddi şekilde müzakere edilmelidir, diplomasi devreye sokulmalıdır. Bu konu diplomasiyle ama kararlılıkla, etkin diplomasiyle çözülür. Ektin diplomasi nedir? Ağırlıkların konulmasıdır, dengelerin kurulmasıdır, sözün geçirilmesidir. 'Temas kuruyoruz, konuştuk, heyet gönderdik...' bu diplomasi değil, bu avutma, oyalanma bu durumu geçiştirmek için bir bahane arayışına teslim olmak, böyle bir şey olmaz bizim yaptığımız bu.''
     ''Kuzey Irak'ın Türkiye için bir dost coğrafya haline dönüştürmenin ABD ve Irak yönetiminin görevi olduğu'' görüşünü dile getiren Baykal, bunun etkin bir siyaset, kararlılık ve diplomasi ile sağlanması gerektiğini vurguladı.
     Baykal, Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Aktütün sınır karakoluna yönelik terörist saldırının geçen yıl yaşanan Dağlıca'daki terör saldırısının ardından ikinci büyük olay olduğunu ifade ederek, ''Olmaz böyle bir şey. Türkiye böyle önüne gelenin şamarlayacağı bir ülke konumunda olamaz bu coğrafyada. Bunun çaresini bulmak zorundayız'' dedi.
    
     Baykal, hükümete sınır ötesi asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresinin uzatılması konusunda CHP'nin tavrının sorulması üzerine ise Baykal, ''Tabii ki destek olacağız. Bu konunun çözümü için biz her türlü yetki talebine destek veririz'' karşılığını verdi.
     Terörle mücadele konusundaki ikinci temel zaafın ise siyasi zihin karışıklığı olduğunu belirten Baykal, ''Terör, terörle bağlantısı olmayan herkes için ortak bir kararlılıkla etkisiz kılınması, ortadan kaldırılması gereken bir tehdittir'' dedi. Baykal, şöyle konuştu:
     ''Terörle mücadele mutlak tutarlılık ve kararla götürülmesi gereken bir mücadeledir. Bu mücadelede terörü mazur görmek isteyenlere göz yumulamaz, terörü görmezlikten gelmek isteyenlere anlayış gösterilemez. Bu çok temel bir noktadır. 'Demokrasi anlayışımızın gereği isteyen terör yapar, biz onla mücadele ederiz, isteyen de terör yapanı haklı bulur onu himaye eder onun sözcülüğünü yapar bu da demokrasinin gereğidir' böyle bir demokrasi yok. Dünyada yok. Bizde de olamaz. Bizde olması, demokrasinin gereği değildir. Zihni kargaşanın, zihin bulanıklığının gereğidir. Böyle terörle mücadele olmaz. Terörü tanımlamakta ortak anlayış içinde olacağız. Onun karşısında tavır takınmakta hep beraber davranacağız. Meclis'teki siyasi partiler, Meclis dışındaki toplumsal güçler, basın özgürlüğünü kullananlar, yayın yapanlar herkes... Terörü mazur göstererek, terörle mücadeleyi başarıya ulaştırmak mümkün değildir.''

Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,498 µs