En Sıcak Konular

ENFLASYONUN KADEMELİ DÜŞÜŞÜ SÜRECEK

6 Ekim 2008 14:00 tsi
ENFLASYONUN KADEMELİ DÜŞÜŞÜ SÜRECEK Merkez Bankası, petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün sürmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşmeye devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

ANKARA - Merkez Bankası, petrol ve gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün sürmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli olarak düşmeye devam etmesinin beklendiğini bildirdi.
     Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, ''Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri'' değerlendirildi.
     Açıklamaya göre, işlenmiş gıda yıllık enflasyonu beklendiği gibi belirgin bir düşüş gösterirken, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düzeltme devam etti.
     Uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşler akaryakıt fiyatları kanalıyla enflasyonu olumlu etkilerken, katı yakıt fiyatlarındaki artışlar enerji grubunun yıllık enflasyonundaki gerilemeyi sınırladı.
     Gıda ve enerji gruplarının yıllık enflasyona katkısı Eylül ayında 0,7 puan azalarak 6,9 puana geriledi. Kiranın yıllık artış oranındaki istikrarlı düşüş sürerken, arz yönlü şokların ulaştırma ve yemek hizmetleri üzerindeki etkisi yavaşlayarak da olsa devam etti. Yıllık enflasyonunda baz etkisi nedeniyle artış gözlense de mevsimsellikten arındırılmış rakamlar enflasyonun temel eğiliminin aşağı yönlü olduğuna işaret etti.
     Eylül ayında hizmet fiyatlarındaki yıllık artışın yükselişinde ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde gözlenen fiyat artışları belirleyici oldu. Ulaştırma hizmetleri fiyatları okul servis ücretlerinde gözlenen yükselişin etkisi ile yüzde 1,61 oranında arttı. Böylelikle, ulaştırma hizmetleri grubu yıllık artış oranı Eylül ayı itibarıyla yüzde 17,31 seviyesine yükseldi.
     Enerji fiyatları yıllık enflasyonu, katı yakıtlar fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artışa rağmen, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün ve şebeke suyu fiyatlarında gözlenen belirgin azalışın etkisiyle yüzde 26,79?a geriledi.
     Eylülde yüzde 8,45 oranında artan katı yakıt fiyatlarının son üç aylık artış oranı da yüzde 21,22?ye ulaşmıştır. Elektrik ve doğal gaz tarifelerinde gerçekleşen artışların etkisi ile Ekim ayında enerji grubu yıllık enflasyonunun yükseleceği tahmin edildi
     Eylül ayında gıda fiyatlarındaki yavaşlama eğilimi belirginleşti. Taze meyve-sebze grubu fiyatlarında son bir yıllık dönemdeki gerileme yüzde 18,95 seviyesine ulaştı.
     Kuraklık kaynaklı etkilerle son on iki aylık dönemde yüksek oranda artış gösteren bakliyat fiyatlarının Eylül ayında (yüzde 2,14 oranında) gerilemesi diğer bir olumlu gelişme olarak göze çarptı.

 



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,597 µs