En Sıcak Konular

SÜREKLİ KORUMA, İNSANLARIN SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

2 Ekim 2008 20:00 tsi
 SÜREKLİ KORUMA, İNSANLARIN SAĞLIĞINI ETKİLİYOR Tehdit aldığı gerekçesiyle 24 saat sürekli koruma altında tutulan politikacı ve üst düzey kamu görevlilerinin, zamanla normal yaşamdan uzaklaştıkları ve sağlıksız ortama sürüklendikleri öne sürüldü.

AMSTERDAM - Tehdit aldığı gerekçesiyle 24 saat sürekli koruma altında tutulan politikacı ve üst düzey kamu görevlilerinin, zamanla normal yaşamdan uzaklaştıkları ve sağlıksız ortama sürüklendikleri öne sürüldü.
     Hollanda'da Terörle Ulusal Mücadele Koordinatörlüğü'nün istemiyle Amsterdam Akademi Tıp Merkezi Hastanesi (AMC) tarafından, sürekli korumanın sosyal ve psikolojik etkilerini ortaya koymak amacıyla aralarında belediye başkanları, politikacı ve savcıların da bulunduğu 12 kişi üzerinde araştırma yapıldı.
     Araştırmada, koruma altında tutulan kişilerin giderek sağlık açısından başka tehlikelerle karşılaştıkları belirlendi. Bu kişilerin aile ve çevreleriyle ilişkilerinin zayıfladığı, kırılma noktasına geldiği, ani korkuya kapıldıkları, uyku sorunu yaşadıkları belirtildi.
     Söz konusu araştırmayı yürüten ekibin başkanlığını yapan Prof. Dr. Berthold Gersons'a göre, ''Koruma altındaki kişiler, örneğin eve gidecekleri zaman bundan vazgeçilmesi gibi durumlara zamanla alışabiliyorlar. Ve bu tür planlarda sürekli değişiklik yapmak belirgin hale geldiğinden, yaşamları bir anlamda kendi kontrollerinden çıkıyor. İstedikleri serbestliğe sahip olamadıkları için sosyal dışlanmışlık duygusuna da kapılabiliyorlar ve çok çabuk kızabilen, her şeyden huylanan bir kişiliğe bürünmeye başlayabiliyorlar. Bu tür sorun ve değişiklikler, daha çok sigara ve alkol alınmasını da beraberinde getiriyor.
     Araştırmaya göre, ters reaksiyonlar da ortaya çıkabiliyor. Örneğin koruma önlemleri, bazı kişilerde beklenmedik şekilde önemli olma duygusunu öne çıkarıyor. Uzun süre koruma altında kaldıktan sonra koruma azaldığında ise bu da kişilerde, gereksiz korku ve güvensizlik ortaya çıkıyor.
     Araştırmada, bu sorunlara karşı koruma altındaki kişilere çoğu kez psikolojik yardım verilmesi öneriliyor.
     Hollanda'da en uzun süreli koruma alan kişilerin başında, "Hollanda'nın Gururu" adlı siyasi hareketin lideri ve eski bakan Rita Verdonk geliyor.

Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,517 µs