En Sıcak Konular

TÜRKİYE TORYUMLA ENERJİ ÜRETİMİNDEN KARLI ÇIKACAK

2 Ekim 2008 12:38 tsi
TÜRKİYE TORYUMLA ENERJİ ÜRETİMİNDEN KARLI ÇIKACAK Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Arık, gelecekte kullanılacak ''Hızlandırıcıya dayalı enerji üretme teknolojisi''nde toryumun önemli bir aktör olacağını belirtti.

İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Arık, gelecekte kullanılacak ''Hızlandırıcıya dayalı enerji üretme teknolojisi''nde toryumun önemli bir aktör olacağını belirterek, ''Hem patlamayan, hem atom bombası yapılamayan bir enerji üretilecek. Tabi Türkiye'de de çok miktarda toryum rezervi olduğu için Türkiye bu işten karlı çıkacak'' dedi.
     Arık, AA muhabirine toryum kullanarak enerji elde etme yöntemine ilişkin bilgi verirken, gelecekte ''Hızlandırıcıya dayalı enerji üretme teknolojisi''nin ön plana çıkacağını, bu teknolojide toryumun önemli bir aktör olacağını söyledi.
     Toryumun uranyuma benzeyen bir madde olduğunu ancak toryumun zincirleme reaksiyon yapmadığını, toryumun dışardan nötron verildiğinde bölünebildiğini, hiçbir zaman ortaya daha fazla nötron çıkartmadığını anlatan Arık, ''Dolayısıyla toryumun patlama tehlikesi yok'' diye konuştu.
     Metin Arık, tek başına toryumdan nükleer enerji elde edilemediğini, toryumun bu yüzden uranyum 235 ile kullanıldığını kaydetti. ''Gerekli nötronları bir hızlandırıcıdan elde edilen protonlarla çıkarma yöntemi'' olan ''hızlandırıcıya dayalı enerji üretme teknolojisine'' değinen Arık, ''Bu teknolojide, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde (CERN) kullanılan parçacık hızlandırıcısının aynısı kullanılıyor'' dedi.
     Metin Arık, CERN'deki çalışmada, protonların kendi ağırlıklarının 10 bin katına kadar hızlandırıldığını, toryumdan enerji elde etmek için ise bu kadar yüksek hıza gerek olmadığını kaydetti. 
    Bunun CERN'de deneyinin yapıldığını dile getiren Arık, ''Buradaki bütün mesele hızlandırıcı aletin çok pahalı olması. Dolayısıyla proton hızlandırıcı teknolojinizi geliştirip bu işi daha ucuza mal etmeniz lazım'' dedi.
     Arık, Avrupa'da toryum olmadığı için makinenin nükleer atıkları yaktığını anlatarak, ''Fakat o nükleer atıkların yakılmasından nükleer bomba da elde edebiliyorsunuz. Patlama tehlikesi değil herkesi endişelendiren, tekrar atom bombası yapılacak madde üretilmesi. Ama toryum yakılırsa bunu kontrol etmesi kolay. Hem patlamayan, hem atom bombası yapılamayan bir enerji üretilecek. Tabii Türkiye'de de çok miktarda toryum rezervi olduğu için Türkiye bu işten karlı çıkacak'' diye konuştu.
     Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yapılan bir takım ölçümlere göre Türkiye'de bol miktarda toryum olduğunun tespit edildiğini kaydeden Arık, ''En son Isparta ile Antalya arasında çok saf toryumun bulunduğunu duydum. Şu anda hiçbir şeye kullanılmadığı için toryumun değeri sıfır. Tabi üretiliyor ama saf toryum, satıcı ve tüketicisi az olduğu için pahalıya satılıyor'' dedi.
     Arık, hızlandırıcıya dayalı sistemin geleceğinin parlak olduğunu, hızlandırıcıların CERN'dekinin aksine küçük ebatta olacağını ancak bunlardan her kasabaya bir tane kurulması gerektiğini kaydetti.
     ''İstanbul gibi bir yere bunlardan onlarca lazım olacak'' diyen Arık, işin çok uzun vadeli ve zahmetli olduğunu, gerekli bilgi birikimi ve çalışma yapılırsa yaklaşık 50 sene sonra bu teknolojinin kullanılabileceğini söyledi.
     Prof. Dr. Engin Arık ile birlikte 6 bilim insanının ''Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi'' çalışmaları için Isparta'ya giderken uçak kazasında öldüklerini anımsatan Arık, proje kapsamında ilk olarak proton hızlandırıcısı ve


Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    22,053 µs