En Sıcak Konular

TOKİ, ''KÖY ŞEHİRLER'' KURUYOR

2 Ekim 2008 11:05 tsi
TOKİ, ''KÖY ŞEHİRLER'' KURUYOR TOKİ, köy yaşantısını cazip kılmayı amaçlayan ''Tarımköy Projesi'' kapsamında 20 ilde yaklaşık 3 bin 500 tarım konut inşa etti.

ANKARA - Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), köy yaşantısını cazip kılmayı amaçlayan ''Tarımköy Projesi'' kapsamında 20 ilde yaklaşık 3 bin 500 tarım konut inşa etti.
 TOKİ, projeyle, kırsal kesimde altyapı sorunu çözülmüş modern yerleşim alanları oluşturuyor, şehirlere göçün nedenlerinden biri olan altyapı ve sosyal olanakları köylere taşıyarak, çarpık kentleşmeyi engellemeyi hedefliyor.
''Tarımköy Projesi'' ile ayrıca, köy mimarisinin geliştirilmesi, köylerin ve köylülerin yerinde iskanı ve sağlıklı, yaşanabilir konutlara ve düzenli gelire kavuşturulması, dağınık durumda bulunan yerleşim birimlerinin bir araya getirilmesi, üretimin teşvik edilmesi de amaçlanıyor.
İdare, projenin uygulaması sırasında kırsal bölgelerin arazi yapısını, köyün su kaynaklarını, çayır, mera ve orman alanlarını göz önüne alıyor, mevcut köy mimarisi ve dokusunun korunmasına özen gösteriyor.
TOKİ'nin sürdürdüğü Tarımköy Projesi çerçevesinde bugüne kadar 20 ildeki 31 yerleşim yerinde, 3 bin 472 tarım konut inşa edildi. 

Mir Haber'in "Mim"i:

Alparslan Türkeş'ın 40 yıl önce gösterdiği hedef: ''Tarım Kentleri''

   

     İlk basımı 1960'lı yılların ortalarında yapılan  "Milli Doktrin 9 Işık" adlı eserinde,rahmetli Alparslan Türkeş,"Köycülük" ilkesinde  "Tarım Kentleri Projesi"ni şöyle anlatılır:

     "Bugün Türkiye'de 40.000 köy-muhtarlık ve 62.000 yerleşme birimi mevcuttur. Bu durumda her muhtarlık için asgari ihtiyaç olan bir mektep, bir cami, bir ebe, bir sağlık memuru, bir çeşme, iki öğretmen, bir imam ve köyü birbirine bağlayan yol şebekesi hesap edilirse, şu neticeye varıyoruz:
40.000 cami,40.000 mektep,40.000 çeşme,40.000 imam,40.000 ebe,40.000 sağlık memuru,80.000 öğretmen ve 40.000 köyü birbirine bağlayan yol şebekesi, asgari ihtiyaçtır.
20.000.000 köylü nüfusunu 40.000 köye taksim edersek, Türkiye'de köyler vasati olarak 500 nüfusludur. Köyler arasındaki mesafe ortalama 5 km'dir ve asgari 200.000 km. yol bulmak icap etmektedir.
     Bu şartlar tahakkuk etmeden vatandaşın köyde yaşaması, onun tabiata terkedilmiş olmasıdır. Bunları da tahakkuk ettirmek muazzam bir masrafa mal olacaktır.
     Köyler arasındaki mesafe 5 km. olduğuna göre iki köyün sınır kavşağı köy merkezinden 2.5 km. mesafede teşekkül etmiş olur. Bu mesafe sığırla, çiftçinin yarım saatlik zamanında en uzak tarlaya gitmesi demektir. Bugün makineli ziraata geçersek yarım saatlik mesafe traktörle 10-12 km. tutacaktır. Şu halde 8-12 köyün bir araya toplanması makineli ziraatın tabii neticesidir. Köylerin birleşmesi ile bütün ihtiyaçlar onda bire inecek ve yol şebekesi 80.000 km. ile halledilecektir. Yalnız yol şebekesinden yapılacak tasarruf bu yeni köyleri -tarım kent- devlet eliyle yapmayı sağlayabilir. Bugün köy evlerimizin yüzde 99'u dört duvar, bir damdan ibaret sıhhi ve fiziki sağlamlıktan nasipsiz perişanlık sembolleridir.
     5000 nüfuslu Tarım Kentleri el sanatlarının ve yeni kurulan sanayinin buralara kayması temin edilerek gecekondu teşekkülünü önleyecek, her evinde akan suyu, seyyar bütan gazı, elektriği ile mamur ve müreffeh Türkiye'nin doğmasını sağlayacaktır.
     Bir meydanın etrafında camisi,mektebi, dispanseri, tarım alet kooperatifi, idare binaları, muntazam sokakları ve çarşısı ile bir mamure teşekkül edecek, köy ve şehir ayrımı kalkacak, ziraatteki nüfusun 3/4'ü sanayi ve hizmetlere kayarak güçlü millet, mamur vatan hedefine varılacaktır. Ziraatçi ihtiyaç duyduğu ziraat alet ve araçlarını, mahsul derildiği zaman ödemek üzere faizsiz olarak kiralayacak, her çeşit gübre ve tohumu da aynı şartlarla temin edecektir."

    (Kamer Yayınları - Milli Doktrin Dokuz Işık. Sayfa: (515-551),Dergah Yayınları - Temel Görüşler, Sayfa: (245-264)

 



Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,257 µs