En Sıcak Konular

DIŞİŞLERİ BAKANI BABACAN'IN NEW YORK ZİYARETİ

1 Ekim 2008 23:38 tsi
DIŞİŞLERİ BAKANI BABACAN'IN NEW YORK ZİYARETİ Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, New York ziyareti sırasında Ermeni ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla görüşmesi çok önemli bir buluşma oldu.

NEW YORK - Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, New York ziyareti sırasında Ermeni ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla görüşmesi çok önemli bir buluşma oldu.
     Dışişleri Bakanı Babacan, 18-30 Eylül tarihleri arasında New York'ta olduğu süre zarfında, 63. dönem BM Genel Kurulu genel görüşmelerinin yüksek düzeyli kısmında yoğun bir diplomasi trafiğinde bulundu.
     Ali Babacan, BM'de 40 civarında ülkenin dışişleri bakanları ile bir araya gelmesinin yanı sıra, BM'de düzenlenen çok taraflı üst düzey toplantılara katıldı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün New York'taki bazı temaslarına eşlik etti.
     Babacan, Dış İlişkiler Konseyinde Türkiye'nin aktif dış politikası kapsamında günümüz meselelerine olan bakışını ve girişimlerini de anlattı.
     Cumhurbaşkanı Gül'le birlikte Babacan'ın BM'deki yoğun diplomasi trafiği, özellikle Türkiye'nin 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi (BMGK) adaylığı açısından son derece önem taşıyor. Diplomatik kaynaklar, BM'deki görüşmelerde Türkiye'nin özellikle kendi bölgesinde nasıl önemli bir rol oynadığının gündeme geldiğini, Türkiye'nin bölge meselelerine bakışı ve girişimleriyle ilgili Babacan'a pek çok soru sorulduğunu ve Babacan'ın da mevkidaşlarını bu konularda bilgilendirdiğini belirttiler.
     Babacan'ın temasları sırasında, özellikle Türkiye'nin gözetiminde İsrail ve Suriye arasında sürdürülen aracılı görüşmeler, Cumhurbaşkanı Gül'ün Babacan'la birlikte Erivan'a yaptığı ziyaret, Gürcistan-Rusya krizinin patlak vermesinin ardından Türkiye'nin taraflarla çatışmaların durdurulması amacıyla yaptığı görüşmeler ve Kafkaslar İstikrar ve İşbirliği Platformu (KİİP) önerisi hep gündemdeydi.
     Dışişleri Bakanı Babacan'ın, New York'ta en önemli görüşmelerinden biri Ermeni Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan ile Milenyum Otelinde yaptığı ikili görüşme ve ardından bu görüşmeye Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mehmedyarov'un da katılarak üçlü bir görüşme yapılması oldu.
     Babacan-Nalbanytan-Mehmedyarov görüşmesinin ardından 3 bakanın basın önüne çıkıp görüşmelere üçlü devam etme niyetlerini beraber açıklamaları da, Babacan'ın New York temaslarının en önemli gündem maddelerinden biri oldu.
     Babacan'ın ABD Dışişleri Bakanı Condolezza ile görüşmesinin başında Rice'ın, yabancı gazetecilerin soruları üzerine Türkiye'nin son Kafkasya krizi de dahil olmak üzere pek çok krizde, ABD için ''mükemmel bir müttefik'' olduğunu ve barışçıl bir Kafkasya için ''Türkiye'nin bölgede çok önemli bir ülke olduğunu'' söylemesi, New York'taki görüşmelerin önemli anlarından biriydi.
     Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Ban'ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe ile de görüştü.
     Diplomatik kaynaklar, görüşmede Türk tarafının BM Genel Sekreteri'nden KİİP'e destek istediğini, Genel Sekreterin Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a yaptığı ziyaretin son derece önemli ve ''iyi bir ziyaret'' olduğunu söylediğini aktardılar. BM kaynakları, Kıbrıs konusunun da gündeme geldiği toplantıda, Genel Sekreter Ban'ın Cumhurbaşkanı Gül'e adadaki müzakere sürecine verdiği ''sürekli destekten'' dolayı teşekkür ettiğini belirttiler.
     Babacan'ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile görüşmesi ise, Kıbrıs konusundaki temasların en önemli ayaklarından biri oldu.
     Babacan, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmesinde, Iraklı Bakanı Türkiye ile Irak arasında kurulan Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi çerçevesinde ilk kez yapılacak dışişleri toplantısı için Türkiye'ye davet etti.
     Babacan, Cumhurbaşkanı Gül'ün Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile görüşmesine de katıldı. Bu toplantının en önemli sonucu Türkiye'nin Pakistan ve Afganistan'ın önümüzdeki bir iki ay içinde İstanbul'da üçlü bir toplantıda bir araya getirme önerisinin Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari tarafından kabul edilmesi oldu. Bu öneri, daha önce Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından zaten kabul edilmişti.
     Babacan'ın BM'de Medeniyetler İttifakı Dostluk Grubu, Filistinliler'e yardım ve Avrupa Konseyi dışişleri bakanlarının ''Gürcistan'daki Durum'' konulu olağanüstü toplantılarına katılması da, yine Türkiye'nin dünya meselelerine olan katkısının boyutlarını gözler önüne sermesi açısından önemliydi.

Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,609 µs