En Sıcak Konular

NÜFUSUN YÜZDE 14'Ü HİÇ DİŞ DOKTORUNA GİTMEMİŞ

30 Eylül 2008 11:45 tsi
NÜFUSUN YÜZDE 14'Ü HİÇ DİŞ DOKTORUNA GİTMEMİŞ Türkiye'de nüfusun yüzde 14'ü hayatı boyunca hiç diş doktoruna gitmezken, yılda kişi başı 0,7 kez olan doktora gitme sıklığı AB'de 5'e kadar çıkıyor.

İSTANBUL - Türkiye'de nüfusun yüzde 14'ü hayatı boyunca hiç diş doktoruna gitmezken, yılda kişi başı 0,7 kez olan doktora gitme sıklığı AB'de 5'e kadar çıkıyor.
     Estetik Dişhekimliği Akademisi Derneği (EDAD) Başkanı Doç. Dr. Ata Anıl, yapılan bir araştırmanın, insanların yüzde 36'sının diş hekimi seçerken muayenehanenin temiz olmasına, yüzde 23'ünün de güler yüzlülüğüne önem verdiğinin ortaya çıktığını kaydederek, yüzde 28'inin dişlerinin şeklini, yüzde 25'inin rengini beğenmediğini, çürümeyle ilgili sıkıntısı bulunanların oranının ise yüzde 23 olduğunu bildirdi.
     Türkiye nüfusunun yüzde 12,5'inin, bir çalışmaya göre de yüzde 14'ünün yaşamı boyunca hiç diş doktoruna gitmediğini belirten Anıl, yüzde 40'ının yılda bir kez gittiğini, kişi başı doktora gitme sıklığının ise yılda 0,7 kez olduğunu, AB'de ise bu oranın 5'e kadar çıktığını, Türkiye'de bu oranın en az 2 olması gerektiğini savundu.
     Türkiye'de 17 bin 500, Almanya'da ise 60 bin diş hekimi bulunduğunu ifade eden Anıl, bir diş hekimine düşen hasta sayısının Türkiye'de 3 bin 500 iken, Avrupa'da bu oranın bin 200'ler civarında bulunduğunu belirtti. Anıl, bu rakamın İspanya'da 2 bin 600, Yunanistan'da ise 900 olduğuna dikkati çekerek, kişi başına düşen diş hekimi sayısının Türkiye'de yeterli olmadığını, bin civarına gelinmesinin hedeflendiğini kaydetti.
     Anıl, ''Türkiye'de yılda aşağı yukarı 10 milyon dolgu, çekim ve kaplama gibi tedavi yapılıyor. Ancak 330 milyon tedavinin yapılması gerekiyor. Türkiye'de diş hekimi sayısı az ama talep de az...'' diye konuştu.
     ''Biz diş tedavisi parasını ABD'den daha fazla kendi cebimizden ödüyoruz'' diyen Anıl, Türkiye'de diş tedavisine 1,5-2 milyar dolar harcandığının tahmin edildiğini, kişi başı diş harcamasının 20-30 dolar, Türk insanının hayatı boyunca dişe harcadığı miktarın ise 2 bin dolar olduğunu, AB'de insan ömrünün uzun ve diş doktoruna gitme sıklığının daha fazla olması nedeniyle bu rakamın Türkiye'ye göre yüksek seyrettiğini kaydetti.

Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,136 µs