En Sıcak Konular

BEYAZ SARAY'DAKİ EKONOMİ ZİRVESİNDE ''DAĞ FARE DOĞURDU''

26 Eylül 2008 09:02 tsi
BEYAZ SARAY'DAKİ EKONOMİ ZİRVESİNDE ''DAĞ FARE DOĞURDU'' ABD'de umut bağlanan ve Başkan George W. Bush,Barack Obama ve John McCain ile Kongre liderlerinin katıldığı ekonomi zirvesinde, 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma planı üzerinde hiçbir anlaşma sağlanamadı.

WASHINGTON - ABD'de umut bağlanan ve Başkan George W. Bush, Demokrat ve Cumhuriyetçi başkan adayları Barack Obama ve John McCain ile Kongre liderlerinin katıldığı ekonomi zirvesinde, 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma planı üzerinde hiçbir anlaşma sağlanamadı.
     Demokrat senatör Chris Dodd ve Cumhuriyetçi senatör Bob Bennett'in dün akşam (TSİ) pakete ilişkin genel bir uzlaşmaya varıldığını duyurmalarının ardından, Beyaz Saray'da, kalan pürüzlerin giderileceği yönünde beklenti doğmuştu.
     Başkan Bush da görüşme başlarken, "Bu yasa çıkmazsa ülkede ciddi bir ekonomik krizdeyiz" diyerek uyarıda bulundu.
     Ancak beklentiler boşa çıktı ve pakete ilişkin hiçbir anlaşma sağlanamadı. McCain ve Obama da gazetecilere açıklama yapmadan Beyaz Saray'dan ayrıldı.
     Görüşmelerin çökmesi, Temsilciler Meclisi'ndeki muhafazakar Cumhuriyetçi Partili üyelerin, Hazine Bakanlığı ve Merkez Bankası Fed tarafından hazırlanan plana "bir çeşit sosyalizm" diyerek isyan etmesinden kaynaklandı.
     "İsyancı" Cumhuriyetçiler, bankaların ve finans kuruluşlarının batık kredilerinin devlet tarafından devralınmasını öngören plana karşı çıkarak, bunun yerine söz konusu kuruluşlara devletin sigorta imkanı sağlamasını öngören alternatif bir planı savunmaya başladı.
     Bunun üzerine, daha sonra Hazine Bakanı Henry Paulson'ın da katılımıyla Kongre'de yeniden başlayan görüşmelerde de bir yakınlaşma sağlanamadı.
     Görüşmelere bugün devam edilmesi öngörülüyor.
     Paket üzerinde anlaşmaya yakınlaşıldığının sanıldığı bir ortamda görüşmelerin çıkmaza girmesinden dolayı Demokratlar, Cumhuriyetçi aday McCain'i suçladılar.
     Demokratlar, krizin çözümü yönünde çalışma yapmak üzere kampanyasına ara vererek Washington'a gelen McCain'in, "isyancı" Cumhuriyetçileri el altından destekleyerek görüşmeleri sabote ettiğini savundular.
     Senato'daki Demokrat çoğunluk lideri senatör Harry Reid, "John McCain işe yarar hiçbir şey yapmadı, sadece sürece zarar verdi" dedi.
     Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nin Demokrat başkanı milletvekili Barney Frank de "Sanırım bu, McCain'in bir seçim kampanyası numarası" diye konuştu.
     McCain'in yardımcıları ise bu iddiayı reddetti.

BUSH:  "KURTARMA PLANI KONGREDEN GEÇECEK"

     ABD Başkanı George Bush, mali kurtarma planı üzerinde anlaşmazlıklar olmasına rağmen, planın Kongre tarafından kabul edileceğini söyledi.
     Bush, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Kongre'nin, 700 milyar dolarlık kurtarma planı konusunda hızlı hareket etmesi gerektiğini belirterek, ''Kurtarma planını geçireceğiz'' dedi.
Planın ayrıntıları konusunda anlaşmazlık çıkmasını beklediğini, ancak planın kabulünden başka seçenek olmadığını belirten Bush, önemli bir şeyler yapılması gerektiğini ifade etti.

BUSH'UN PLANINA YETERLİ DESTEK YOK

     Bir kamuoyu yoklamasına göre ABD halkı, Başkan George W.Bush yönetiminin 700 milyar dolarlık ekonomik kurtarma planına yeterli desteği vermiyor.
     AP ajansı ile ''Knowledge Networks''ün ortak anketine göre halkın sadece yüzde 30'u planı destekliyor. Yüzde 45'lik bir kesim ise plana karşı. 
     Ankete katılanların yüzde 25'i kararsız olduğunu beyan etti. 
     Planın bu haliyle sorunları çözüp çözemeyeceği yolunda da soru yöneltildi. Yüzde 57'lik bir kesim, planı yeterli bulmadığını, ciddi bir durgunluğu engelleyecek nitelikte bir kurtarma planının çıkarılması gerektiğini düşündüğünü belirtirken, yüzde 35'lik bir kesim, planın bu haliyle finansal krizin çözümü için yeterli olacağını söyledi.



Bu haber 272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,096 µs