En Sıcak Konular

CUMHURBAŞKANI GÜL'E MADALYA

24 Eylül 2008 23:54 tsi
CUMHURBAŞKANI GÜL'E MADALYA Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, New York merkezli Dış Politika Derneği (FPA) tarafından Türkiye'nin Ortadoğu'daki barışın gelişmesi konusunda gösterdiği çabalardan dolayı madalya verildi.

NEW YORK - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, New York merkezli Dış Politika Derneği (FPA) tarafından Türkiye'nin Ortadoğu'daki barışın gelişmesi konusunda gösterdiği çabalardan dolayı madalya verildi.
     Dış Politika Derneği tarafından düzenlenen ''Dünya Liderlik Forumu''na katılan Abdullah Gül, bu çerçevede yaptığı konuşmada, bugün kendisine sunulan madalyanın, Türkiye'nin, sorunlu Ortadoğu bölgesine uzun süreli barış ve istikrarı getirmek için gösterilen kalıcı çabalara yaptığı katkının uluslararası topluluk tarafından takdir edildiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
     Gül, modern tarihte başka hiçbir bölgenin bu denli uzun süre, küresel ölçekte yankıları olan bu denli çok çatışmayla tahrip edilmediğini vurgulayarak, ''Bu çatışmalar ne kadar uzun sürer ve çözümsüz kalırsa, bölge ve dünya için riskler o kadar büyük olur'' diye konuştu.
     Bu çerçevede Ortadoğu'da mevcut çatışmaları çözmenin ve yeni sorunları önlemenin özel bir ivediliği bulunduğuna inandığını ifade eden Gül, Ortadoğu ile jeopolitik yakınlığıyla tarihsel ve kültürel bağlarının, Türkiye'nin bölgede meydana gelen gelişmelere özel olarak eğilmesine neden olduğunu vurguladı.
     Gül, konuşmasında, ''bölgede barış ve istikrarın korunmasında güçlü çıkarı olan ve bunun savunucusu olan bir ülke olarak Türkiye'nin son gelişmeler karşısındaki tutumunun 'yapıcı bağlılık' özelliği taşıdığını'' bildirdi.
     Türk diplomasisinin ana önceliğinin gerilimin azalması ve kaynak nedenlerinin ortadan kaldırılması ile çatışmaların çözümüne olanak sağlayan koşulların yaratılması olduğunu dile getiren Gül, diğer yandan kurumsal inşayı ve reform çabalarını desteklemenin, insan hakları, demokrasi, cinsiyet eşitliği, iyi yönetim ve hukuğun üstünlüğü gibi evrensel değerlerin yükseltilmesinin, kültürlerarası ve dinlerarası diyaloğun güçlendirilmesinin, diyaloğun ve uzlaşmanın geliştirilmesinin siyasetlerinin temel ilkeleri olduğunu kaydetti.
     Gül, Türkiye'nin tarihsel ve kültürel altyapısı ve aynı zamanda çağdaş sicili sayesinde tüm bölge ülkeleriyle iyi ilişkileri sürdürdüğünü belirtirken, ''İnanıyorum ki Türkiye'nin, bölgede sahip olduğu güven, hem bizim için hem de uluslararası topluluk için bir değerdir'' dedi.
     Gül, konuşmasında ayrıca, Ortadoğu'daki sorunlara, Filistin ve Lübnan'daki gelişmelere, İsrail-Suriye aracılı görüşmelerine, İran'ın nükleer programına ve Irak'taki duruma da değindi.

Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,199 µs