En Sıcak Konular

BASIN MESLEK KURULUŞLARI ORTAK BİLDİRİSİ

24 Eylül 2008 15:20 tsi
BASIN MESLEK KURULUŞLARI ORTAK BİLDİRİSİ TGC davetiyle dün bir araya gelen basın meslek kuruluşlarının ortak bildirisinde, ''Gazeteciler, yürütme organı ve onun başı olan Başbakan'dan nefreti, düşmanlığı körükleyici sözlerden ve davranışlardan kaçınmasını isteme hakkına sahiptir'' denildi.

İSTANBUL - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) davetiyle dün bir araya gelen basın meslek kuruluşlarının ortak bildirisinde, ''Gazeteciler, yürütme organı ve onun başı olan Başbakan'dan nefreti, düşmanlığı körükleyici sözlerden ve davranışlardan kaçınmasını isteme hakkına sahiptir'' denildi.
     Avrupa Gazeteciler Birliği, Basın Enstitüsü Derneği, Basın Konseyi, Basın Senatosu, Çağdaş Gazeteciler Derneği, G-9 (Gazeteciler Platformu-Ankara), İletişim Araştırmaları Derneği, KESK'e bağlı Haber-Sen, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın ortak bildirisi, TGC'de düzenlenen basın toplantısında TGC Başkanı Orhan Erinç tarafından okundu.
     ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin, iktidara ve TBMM'de çoğunluğa sahip olmakla yetinmediği'' görüşünün ileri sürüldüğü bildiride, şu ifadelere yer verildi:
     ''Sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, sendikalar ve medya dahil ülkenin bütün kurumlarını denetim altında tutma çabaları, demokratik sistem açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Başbakan'ın 'Bu gazeteleri evinize sokmayın' diyerek başlattığı ve daha sonra yaygınlaşan basına yönelik haksız suçlama ve müdahaleler, basın özgürlüğüne yönelik dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri görülmeyen gazeteleri, gazetecileri okurlarıyla birlikte hedef haline getirecek düşmanca bir tutumdur. Bu davranış asla kabul edilemeyecek bir saldırıdır. Asıl olan ifade özgürlüğüdür. Halkın gerçekleri öğrenme hakkı herkes tarafından her koşulda korunmalıdır.''
     Bildiride, gazetecinin, Anayasa'da ve yasalarda titizlikle korunması gereken düşünce ve ifade özgürlüğünün sonucu olarak basın özgürlüğünü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullandığı, bu amaçla her türlü sansür ve oto sansürle mücadele ederek halkı bu yönde bilgilendirdiğine işaret edildi.
     Gazetecinin halka karşı sorumluluğunun, işvereni ve kamu otoritelerine yönelik olmak üzere diğer tüm sorumluluklardan önce geldiğine dikkat çekilen bildiride, yürütme organının gazetecilerin mesleki görevlerini yerine getirmelerinde, serbestçe yayın yapabilmelerinde ve yayın hakkının sağlanmasında çok önemli görev ve sorumluluğa sahip olduğu vurgulandı.
     Bildiride, yürütme organının, haber düşünce ve kanaatlerin serbestçe yayımlanmasını engelleyici veya zorlaştırıcı siyasal, ekonomik, mali ve teknik şartlar dayatamayacağı, bu yönde kanun dahi yapamayacağı ve basın yayın organlarını işletmekten alıkoyamayacağı kaydedildi.
     Gazetecinin her ne amaçla olursa olsun tehdit ve şantaj gibi yollara başvuramayacağı, doğru davranış ve meslek ilkeler gereği bu şekildeki baskılara da karşı koyacağının ifade edildiği bildiride, bu ilkeye uyan gazetecilerin Ülke Başbakanı'ndan da aynı sorumlulukla hareket etmesini beklediği, aksi yöndeki tutum, düşünce ve sözlerini şiddetle kınanacağı belirtildi.
     Bildiride, gazetecilerin politikacıları ve ülke yöneticilerini alkış kadar eleştirilere karşı da hoşgörülü olmaya davet ettiği kaydedildi.
     Ortak bildiride, gazetecilerin sendikal örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasının yaşanan olaylar nedeniyle daha çok önem kazandığı belirtilerek, medyada tekelleşmenin önlenmesi, editöryal bağımsızlığın sağlanması, basın ve ifade özgürlüğünü önündeki yasakların kaldırılması gerektiği kaydedildi.
     Basın toplantısına, Basın Konseyi Genel Sekreteri Özer Yelçe, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Başkanı Ercan İpekçi de katıldı.

Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,319 µs