En Sıcak Konular

TOPTAN: ''DOKUNULMAZLIKLAR MASAYA YATIRILMALI''

24 Eylül 2008 12:53 tsi
TOPTAN: ''DOKUNULMAZLIKLAR MASAYA YATIRILMALI'' TBMM Başkanı Köksal Toptan, dokunulmazlık denildiği zaman Türkiye'de herkesin milletvekilliği dokunulmazlığı üzerinde tartışma yaptığını belirtti.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Vekili, TBMM Başkanı Köksal Toptan, dokunulmazlık denildiği zaman Türkiye'de herkesin milletvekilliği dokunulmazlığı üzerinde tartışma yaptığını belirterek, ''Keşke Türkiye dokunulmazlıkların tümünü masaya yatırarak, herkesi, şahsen beni de öteden beri rahatsız eden bu dokunulmazlıklara çare bulabilse'' dedi. Toptan, TGRT Haber'de ''Ankara'nın Gündemi'' adlı programda, ''Türkiye'de anayasa değişikliği yerine yepyeni bir anayasa yapılmalı'' diyerek, yeni anayasa ihtiyacının herkes tarafından kabul edildiğini söyledi. Toplumun bütün kesimlerinin anayasa değişikliği konusunda uzlaşı içinde olduğunu ifade eden Toptan, ''Bunun gereğini yerine getirmek parlamentonun görevidir. Bunun girişimini başlatmak da bu Meclisin Başkanı olarak benim görevimdir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuralımın dayanağı budur'' şeklinde konuştu. 

DOKUNULMAZLIKLAR

Milletvekilliği dokunulmazlığı ilgili bir soru üzerine Toptan, '' ''Dokunulmazlıklar, milletvekilleri için de incitici oluyor. Bunu yumuşatmak lazım. Dokunulmazlık denildiği zaman Türkiye'de herkes milletvekilliği dokunulmazlığı üzerinde tartışma yapılıyor. Kamuda çalışıp dokunulmazlığı olmayan hiç kimse yok. Belki de sadece odacılarla çaycıları dokunulmazlık dışında tutabilir. Üniversitelerde var. Üniversite mensuplarıyla ilgili soruşturma yapabilmek için YÖK'e kadar giden izin alma mekanizması var. Yargıda daha çok var. İllerde idare kurullarının izni olmadan bir kamu personeli hakkında soruşturma yapma imkanı yoktur. Türkiye'de herkesin dokunulmazlığı var. Aslında keşke Türkiye sadece milletvekilliği dokunulmazlığını odaklanmasa da bu dokunulmazlıkların tümünü masaya yatırarak, herkesi rahatsız eden şahsen beni de öteden beri rahatsız eden bu dokunulmazlıklara çare bulabilse. Olsun dokunulmazlık. Ama kimseye dokunulamazı bizim kaldırmamız lazım. Milletvekillerine de dokunulabilmeli ama bir memura da hakime de bir öğretim üyesine dokunulmalı. Bunun ölçüsünü bizim çok kurmamız lazım. Bunu tartışmaya açmak lazım''dedi.
Parti kapatma konusunda Venedik Kriterleri'nin Türkiye için iyi bir ölçü olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Toptan, ''Parti kapatmak çıkar yol değil. Ama parti kapatmayı da tümden ortadan kalmalı mı, hayır o da değil'' dedi.



Bu haber 278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,111 µs