En Sıcak Konular

AMERİKALI YAZAR NORMAN MAİLER ÖLDÜ

11 Kasım 2007 02:40 tsi
AMERİKALI YAZAR NORMAN MAİLER ÖLDÜ Amerikalı ünlü yazar Norman Mailer, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Amerikalı ünlü yazar Norman Mailer, 84 yaşında hayatını kaybetti. Amerikan edebiyatında eserleriyle yaklaşık 60 yıldır etkinliğini sürdüren Mailer'in öldüğü, yardımcısı tarafından açıklandı. İki kez Pulitzer ödülü kazanan Mailer, 40'dan fazla kitabı ve akıcı denemelerinde okuyucularını, Amerikan siyasi yaşamı ile Vietnam ve Irak savaşları hakkında kendi "rahatsız edici görüşlerini" aktarıyordu.

"Eğer bir ülkeyi gerçekten seviyorsanız, onu eleştirmek görevinizdir’ diyen Norman Mailer, 50 yıldır ABD toplumunu inceliyor ve merak uyandırıyordu.

"Beni hep kibirli olmakla suçladılar ancak benim kibrim ortalama bir Amerikalı’nın ABD ile ilgili kibriyle karşılaştırıldığında hiçbir şeydir. Bu ülkede erkekliğimizi her altı dakikada bir doğrulamamız gerekiyor. Ne kadar büyük bir millet olduğumuzdan emin miyiz diye sürekli kendimizi kontrol halindeyiz,çünkü bir parçamız bunun doğru olduğuna inanmıyor".

Norman Mailer, 1923 Şubatı’nda New Jersey’de dünyaya geldi. Harvard Üniversitesi’nden mezun oldu. Pasifik’te orduya hizmet verdiği dönem, 1948 tarihli romanı "Çıplak ve Ölü"nün temelini oluşturdu. "Barbary Shore / Barbary Sahili" ve "The Deer Park / Geyikli Park" ise 50’lereki uyuşmazlıklara gönderme yaptığı kurgu romanlardı. "White Negro / Beyaz Zenci" (1957) ise beat kuşağının manifestosu haline geldi. "The American Dream / Amerikan Rüyası" (1965) ve "Why Are We in Vietnam / Neden Vietnam’dayız?" (1967) ile gene modern ABD’ye döndü. Pulitzer kazanan "Armies of the Night / Gece Orduları"ndan (1968) "The Fight / Kavga"ya ve gene Pulitzer kazanan "The Executioner’s Song / Celladın Şarkısı"na (1979) kadar Amerikan toplumunu her yönüyle incelemeyi sürdürdü. "Ancient Evenings / Antik Akşamlar" (1983) ile yeniden bir kurgu romana imza attı. CIA’yi konu alan "Harlot’s Ghost / Harlot’un Hayaleti" ve JFK’in ‘katilini’ mercek altına alan "Oswald’s Tale / Oswald’ın Öyküsü" (1995) yakın tarihin epik yorumlarıydı. "The Time of Our Time / Zamanımızın Zamanı", Mailer’ın çalışmalarının - kendi yorumunu da içeren - kapsamlı bir antolojisidir.

Kaynak-Milliyet Kitap



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,229 µs