En Sıcak Konular

TÜRKİYE-RUSYA ARASINDA GÜMRÜK PROTOKOLÜ

19 Eylül 2008 14:00 tsi
TÜRKİYE-RUSYA ARASINDA GÜMRÜK PROTOKOLÜ Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı,Gümrük Müsteşarlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında, ''Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesine'' yönelik imzalanan protokolle ilgili basın toplantısı düzenledi.

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan gümrük protokolüne göre, ''Basitleştirilmiş Gümrük Hattı''nın (BGH) gönüllülük esasına dayalı olarak, Türk ve Rus firmalarına uygulanacağını belirterek, ''Rusya'ya ihracat yapan firmalardan, ürünlerine ilişkin bilgileri önceden verenler, tabiri caizse VIP uygulamasıyla Rusya'ya girecek'' dedi.
     Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında, ''Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesine'' yönelik imzalanan protokolle ilgili basın toplantısı düzenledi.
     Hayati Yazıcı, Rusya ile protokolün dün akşam imzalandığını anımsatarak, protokole göre, BGH'nin tüm taşıma türlerini ve malları içerecek genel bir uygulama olacağını söyledi.
     BGH'nin, şeffaf, öngörülebilir olacağını ve ayrımcılık içermeyeceğini kaydeden Yazıcı, BGH uygulamalarının Türkiye ve Rusya'ya karşı herhangi bir haksız rekabete yol açmayacağını bildirdi.
     Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisinin protokolün onaylanmasını beklemeden çimento, mineral gübreler, araba parçaları, alüminyum hariç adi metaller, karton ve karton mamulleri ve oyuncak gibi eşyaların pozisyonlarının risk profilinden çıkarılması yönünde karar aldığını bildiren Yazıcı, ayrıca Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisinin tütün, sirke, canlı hayvan ve hayvansal ürünler, bitkisel gıdalar, hazır gıdalar ve her türlü içecek ile eczacılık ürünleri, maden cevheri gibi eşyaların da risk profilinin eklenmesinin planlanmadığını bildirdiğini ifade etti.
     Yazıcı, ''Dolayısıyla söz konusu ürünler için Rusya gümrüklerinde yaşanan yüzde 100 kontrol uygulaması sonlandırılmaktadır'' dedi.
     Bakan Yazıcı, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan gümrük protokolüyle iki ülke arasında yaşanan ''gümrük krizinin'' makul bir yol bulunmak suretiyle çözüme kavuşturulduğunu bildirdi.
     BGH'nin ''gönüllülük'' esasına dayalı olarak Türk ve Rus firmalarına uygulanacağını kaydeden Yazıcı, tarafların, BGH'ye katılmayan firmalara yönelik olarak bu protokolün gönüllülüğe dayalı ruhunu zedeleyecek çelişkilerden kaçınacağını söyledi.
     Protokol kapsamında bilgi ve veri değişiminin hiçbir aracı olmadan doğrudan taraflar arasında yapılacağını, BGH'nin şeffaf, öngörülebilir olacağını ve ayrımcılık içermeyeceğini belirten Yazıcı, BGH uygulamalarının Türkiye ve Rusya'ya karşı herhangi bir haksız rekabete yol açmayacağını vurguladı.

Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,271 µs