En Sıcak Konular

TOPTAN:''TÜRKİYE KARARI GÖRMEZLİKTEN GELEMEZ''

18 Eylül 2008 13:11 tsi
TOPTAN:''TÜRKİYE KARARI GÖRMEZLİKTEN GELEMEZ'' TBMM Başkanı Köksal Toptan, Almanya'da dün sonuçlandırılan Deniz Feneri davası ile ilgili olarak verilen kararı, Türkiye'nin görmezden gelemeyeceğini söyledi.

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Almanya'da dün sonuçlandırılan Deniz Feneri davası ile ilgili olarak verilen kararı, Türkiye'nin görmezden gelemeyeceğini söyledi.
     Toptan, CNN TÜRK Televizyonunda soruları cevapladı. Deniz Feneri davasının Türkiye'ye yansılamalarını değerlendiren Toptan, ''Dün verilen bu kararı, Türkiye görmezlikten gelemez. Zaten bir başvuru üzerine Cumhuriyet Başsavcılarının konu ile ilgili çalışmayı başlattıklarını biliyoruz'' dedi. 
TBMM Başkanı Toptan, konunun hızlandırılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
     ''Çünkü, bu tür olaylarda, gelişmelerde, ilgili kurum neresi ise bu yargı olabilir, yasama olabilir, idare olabilir, ilgilisi kim ise süratle hareket etmez ve süratle sonuçlandırmaz ise işte o zaman siyaset kurumu içerisinde yoğun tartışmalar yapılıyor ve yargı, yahut o işi götürmekte ve yürütmekte olan birim, işini tam anlamıyla gerçekleştiremiyor. O bakımdan dünkü kararın sonunda bizim savcılarımız da süratle olaya el koyup, süratle sonuçlandırmak için gereken her şeyi yapmalıdır.
     'Hiç bir şey olmadı, oradaki karar orada kaldı. Türkiye'nin bununla ilgisi yok' dememeli, bir çok nedenle dememeli... Bizim din duygularımız kullanıldı, insani değerler kullanıldı ve kötü kullanıldı. Bu kötü kullanım da itiraflara dayalı olarak Alman yargısı tarafından hükme bağlandı. Türkiye'nin çok hassas olduğu bir alandır bu alan. İnsanlarımızın bu tür konulardaki yardım sever duygularını, özelliklerini biliyoruz. O bakımdan, burada yanlış yapanın yanına kar kalmadığının mutlaka Türkiye boyutunda da ortaya çıkarılması gerekiyor.'' 
     TBMM Başkanı Toptan, ''siyasette yükselen tansiyona ne diyorsunuz?'' sorusunu cevaplarken de belli bir düzeyi koruduktan sonra siyasette tartışmadan korkulmaması gerektiğini ifade etti. Toptan, ''Tam tersine bir ülke tartışamıyorsa, sorunlarını konuşamıyorsa orada demokratik eksiklik var demektir. Çok şükür Türkiye'de her şey tartışılabiliyor, her şey konuşulabiliyor ama dediğim gibi o asgari çizgiyi korumamız gerekir'' diye konuştu.

"SEÇİLMİŞ KİŞİYİ AZLEDEMİYİZ"

     TBMM Başkanı Köksal Toptan, RTÜK üyelerini Meclisin seçtiğini anımsatarak, "Şimdiye kadarki seçimlerde TBMM'nin çok isabetli kararlar verdiğini gördük, hep beraber yaşadık. Aynı şeyin son RTÜK seçiminde de gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Ancak, ortaya çıkan son gelişmeler, herkes açısından yeni bir değerlendirme yapma zorunluluğu ortaya çıkaracak gibi görünüyor." dedi.
     CNN Türk'te katıldığı programda, Almanya'daki Deniz Feneri e.V. davasında RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın isminin geçtiği anımsatılarak, bu tür iddialarda ismi geçenlere Meclisin görevden el çektirmesinin mümkün olup olmadığı sorusunu yanıtlarken, Toptan, "Herkes kendi sorumluluğunun idraki içerisinde hareket ederse süreç daha rahat ve sağlıklı bir şekilde yürür diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.
     Toptan, sözlerinin, "Zahid Akman'ın kendisinin görevden ayrılmasının daha şık olacağı" anlamına gelip gelmeyeceği yönündeki soruya ise "Bizim azletme gibi bir yetkimiz yok. Seçimi yaptıktan sonra seçilmiş kişiyi azledemeyiz. Benim o cümlemin içerisinde her şey var" karşılığını verdi.
     Türkiye'nin geleceği için önemli kararlar almak ve bu kararları uzlaşı içinde yapmak amacıyla TBMM'de grubu bulunan partilere mektupla çağrıda bulunarak 4 uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiklerini anımsatan şimdiye kadar, MHP'nin kurulacak komisyonlarda görev alması için 8 milletvekilinin ismini bildirdiğini, diğer partilerin isimleri 1 Ekime kadar bildirmesini rica ettiklerini söyledi.
     Uzlaşma komisyonu kurulması girişiminde CHP'nin tavrıyla ilgili soruya Toptan, "Olumsuz düşünmüyorum."yanıtını verdi.
     Türkiye'de Anayasanın çok tartışıldığına, 1982 Anayasasının üçte birinin değiştirildiğini anımsatan Toptan, Türkiye'nin, "başlangıçtaki temel ilkeleri ve 1, 2,3 ve 4. maddeleri mutlaka koruyan yeni bir anayasa" yapması gerektiğini bildirdi.
     Toptan, "Ama şu süreçte bunu gerçekleştirmenin zor olduğunu biliyorum." saptamasıyla, siyasi partilerin uzlaşmasını sağlayarak birtakım değişiklikler yapılmasının mümkün olabileceğini ifade etti.
     Önümüzdeki yasama yılında TBMM'ye, aralarında AB'ye uyum yasa tasarılarının da yer aldığı 100'den fazla tasarının geleceğinin ifade edildiğine işaret ederek, bunlar arasından, uzlaşılan yasaların tespit edilerek süratle çıkarılmasının sağlanması gerektiğini dile getirdi.
     Türkiye'de Siyasi Partiler Kanunu, siyasi etik, siyasi partilerin finansmanı konularının tartışıldığını anımsatan Toptan, MHP'nin de yolsuzluklarla ilgili bir uzlaşma komisyonu kurulmasını önerdiği bilgisini verdi.
     Toptan, "Yolsuzlukları TBMM nasıl takip edebilir, onu tartışmakta yarar var. Yahut siyasetin finansmanı veya siyasi etik kanunu çerçevesinde bunu yapabilir miyiz?" diye konuşurken, konunun, İçtüzük tartışmaları yapılırken gündeme getirilebileceğini bildirdi.
     DTP'nin Anayasa Mahkemesine verdiği savunmada, "Yeni süreçte Mecliste Kürtçe konuşacağız" ifadesine işaret edip, "Bu tansiyonu yükseltir mi?" sorusu üzerine Toptan, "Parti yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda, partinin kurumsal böyle bir karar almadığı, gündemlerinde de böyle bir konunun bulunmadığı açıklandı. Bu benim için geçerli" diye konuştu.
     Toptan, bunun aksi bir ihtimali düşünmek istemediğini bildirerek, "Anayasa, İçtüzük, millet önünde yapılan yemin ortada" vurgulamasıyla "Elbette Kürtçe konuşan vatandaşlarımız Kürtçe konuşur, ona kimsenin bir müdahalesi söz konusu değil. Ama TBMM kurumu altında bunlara dikkat etmemiz lazım. Devletin resmi dilinin Türkçe olduğu gerçeğini unutmamamız lazım." dedi.
     Bir başka soru üzerine, DTP'nin Meclis'te grup olarak bulunmasını, kendi düşüncelerini Parlamento kürsüsüne taşımasını önemli bir olay ve zenginlik olarak gördüğünün altını çizen Toptan, "Geçen dönem içerisinde arkadaşlarımızın Parlamento çalışmalarından şikayetçi olduğumu söyleyemem."dedi.
     Önemli bir küresel kriz yaşandığını ifade eden Toptan, sözlerini "Enerjimizi oralara ayırmamız lazım, gücümüzü oralarda kullanmamız lazım. Bu küresel krizler hep biliyoruz ki özellikle kalkınma sürecindeki ülkeler için fırsatlar yaratır. Bu fırsatların neler olduğu konusunda çalışmalar yapmamız lazım." diye tamamladı.

 



Bu haber 354 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,825 µs