En Sıcak Konular

Televizyonlar milleti soyuyor Devlet kurumları seyrediyor.

9 Kasım 2007 03:53 tsi
Televizyonlar milleti soyuyor Devlet kurumları seyrediyor. Malümunuzdur.Avrupa'ya Türkçe yayın yapan uydu kanallarının pek çoğunda,sözüm ona kelime bulmaca türü interaktıf yarışmalar düzenlenmektedir.

8 kasım gecesi saat 01-02 arası,Show Tv'nin Avrupa'ya yayın yapan kanalı olan ShowTürk'te interaktif bir yarışmaya takıldı gözlerim.

Malümunuzdur.Avrupa'ya Türkçe yayın yapan uydu kanallarının pek çoğunda o saatte sözüm ona kelime bulmaca türü interaktif yarışmalar düzenlemektedir.

İsmi "Uğur Böceği" olan yarışmada erkek spiker heyecanlı heyecanlı konuşarak,"On Bin Avro için şu an tam zamanıdır.Atasözünü bulduysanız,bizi arayın ve bu para sizin olsun" diyordu.

Hep düşünürdüm,reklam alamadıkları halde,bunlar bu işten ne kazanıyorlar ki bu kadar parayı dağıtıyorlar?Sorularda gayet kolay olduğundan sdüdyoya bağlanan birinin kazanamama ihtimali yok gibi bir şey.

Ekrandaki atasözünü çözmüştüm.Spiker;" az önce 200 avro kazandırdık,arayın On Bin Avro sizin olsun,bu parayı vermek istiyorum "diye bağırıyordu".

Hayatında hiç şans oyunu oynamamış,piyango bileti almamış biri olarak bu meblağın,bu kadar kolay bir soruya verilebileceğine inanmıyordum ama sistemi öğrenmek için aradım.Biraz  zor düştü.İki sefer uzun uzun çaldırmama rağmen cevap veren olmadı.Üçüncü aramanda ise telesekreter bağlanarak,önce servis ücretini birdirdi,sonra aynen şunları söyledi:

"Size iki soru soracağız,eğer sorulara doğru cevap verirseniz sizi sdüdyoya bağlayacağız ve spikerle yarışacaksınız.soruların cevabını,söylediğimiz rakamları tuşlayarak veriniz "dedi ve ilk soruyu sordu:

-Seyis kimdir? 1-Ata bakan kimse,2-Ata binen kimse.

Telefonun tuşlarından 1'e bastım.telesekreter; "doğru cevap" diyerek kutladı ve ikinci soruyu sordu:

-Canavarı olduğu söylenen gölümüz hangisidir? 1-Tuz Gölü,2-Van Gölü

Yine telefonun tuşlarını kullanarak 2'ye bastım.Telesekreter "doğru cevap" dedi ve ekledi:

"Sorulara doğru cevap vererek sdüdyoda yarışmaya hak kazandınız.Eğer sorulara en hızlı siz cevap verdiyseniz,sizi arayacağız ve sdüdyoya bağlayacağız.şansınızı artırmak için tekrar arayınız".

O dakikaya kadar tahminimce, 4-5 YTL'lık bir görüşme yaptığımı zannediyorum.Sorulara oldukça hızlı cevap vermiştim.Bir kez daha arayıp oyunlarına gelmek istemedim.

Eğer birileri benden daha hızlı cevap vermişse yarışmaya mutlaka dahil edilmesi gerkiyordu,aksi halde beni aramaları lazımdı..

Dakikalar geçiyor spiker neden aranmadığını soruyordu?Bu parayı vermek istediğini de defalarca tekrar ediyordu.Aradan 10-15 dakika geçti va başladı meğlağı yarı yarıya indirmeye,belli aralıklarla indirmeye devam ederek,en son 1250 Avro'da kaldı ve 5 dakika içinde arayanlara bu parayı vereceğini söyledi.

Kuşkularım hakikate dönmüştü.Bu işte bir bityeniği vardı.5 dakika da doldu ve Uğur Böceği olduğunu iddia eden şahıs,eminim ki o anda binlerce insanı kandırarak,"hiç kimse aramadığından bu parayı veremıyoruz "dedi ve atasözünü(can boğazdan gelir) söyleyerek,programı kapattı.

Bu resmen sahtekarlıktı.Sordukları sorulara benden daha hızlı cevap veren olduysa,o şahsı,aksi halde beni arayarak sdüdyoya bağlamaları gerekiyordu.Çünkü stüdyoda yarışma hakkını elde ettiğimi kendileri söylemişlerdi.

Bıraz düşündüğümde kurdukları tezgahı anladım.Önce küçük meblağları dağıtarak,insanları kazanana para ödülü verdiklerine inandıryorlardı.

Sonra meblağı On Bin Avro'lara çıkartarak milleti telefon etmeye teşvik ediyorlardı.Telefon edenlere kolay soru sorarak kazanabilecekleri düşüncesi veriyorlardı.Soru sordukları süre zarfında da,yüksek telefon ücretiyle para kazanıyorlardı.

Benim gibi doğru cevap verenlere de aynı taktiği kullanıyorlardı."Eğer en hızlı siz cevap verdiyseniz,sizi arayıp stüdyoda yarıştıracağız,şansınızı artırmak için tekrar arayınız."

Tekrar arayanlara,tekrar tekrar aynı şeylerin söylendiğine eminim.İnsanlar tekrar ararlar ya da aramazlar bu yarışmayı düzenleyenin sorunu değildir. Ama en hızlı cevap vereni bağlayacağız diyerek kimseyi bağlamamak mileti enayi yerine koymaktır.Sahtekarlıktır,dolandırıcılıktır.

Elden satış yapan pazarcı mantığı ile ,seyircilerini addatmak SHOW TV. gibi bir kuruma yakışıyor mu?Hadi onlar bunu kendilerine yakıştırıyor diyelim.Bu devlet uyuyor mu?

RTÜK'ün internet sitesindeki,şikayet e-maillerini okudum.Avrupa'da yaşayan pek çok soydaşımız bunlardan şıkayetçi.

RTÜK daha neyi bekliyor?

MİR HABER-Hakverdi Murat Merdamert



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,970 µs