En Sıcak Konular

İSTANBUL'DAKİ KUDUZ VAKASI

17 Eylül 2008 18:16 tsi
İSTANBUL'DAKİ KUDUZ VAKASI İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, ''Köpek ısırmalarında yara kanlı bile olsa sabunla bolca köpürtülerek yıkanmalı ve ardından hemen kuduz aşı istasyonlarına başvurulmalıdır'' dedi.

İSTANBUL - İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, ''Köpek ısırmalarında yara kanlı bile olsa sabunla bolca köpürtülerek yıkanmalı ve ardından hemen kuduz aşı istasyonlarına başvurulmalıdır'' dedi.
     Bakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ısırılma olayların gerçekleştiği bölgenin Esenyurt'a bağlı Yakuplu beldesi olduğunu ifade ederek, bu bölgede kırsal alanın fazla olduğunu ve diğer illerden buralara başı boş kedi ve köpeklerin getirildiğini anlattı.
     Mehmet Bakar, belediye ve Tarım İl Müdürlüğünün sokak hayvanlarına yönelik kısırlaştırma, aşılama, barınaklara götürme gibi çalışmalarına rağmen maalesef zaman zaman kuduz vakalarının yaşanabildiğini kaydetti.
     Haseki Eğitim ve Araştırma, Şişli Etfal, Haydarpaşa Numune, Kartal Dr. Lütfi Kırdar ile Paşabahçe, Şile, İstinye, Silivri, Çatalca, Sultanbeyli, Büyükçekmece, Ümraniye, Sultançiftliği Lütfiye Nuri Burat ve Esenyurt devlet hastaneleri, Adalar'da da merkez olmak üzere İstanbul'da 15 adet kuduz aşı istasyonu bulunduğunu vurgulayan Bakar, şöyle devam etti:
     ''İstanbul'da kuduz riski bulunan temaslara uğrayanların aşı olması ve hizmet alması için 15 kuduz aşı istasyonu mevcut. Kuduz aşı merkezleri 24 saat açık. Bu merkezlerde ücretsiz kuduz aşısı ve kuduz anti serumu uygulanıyor. Köpek ısırmalarında yara kanlı bile olsa sabunla bolca köpürtülerek yıkanmalı ve ardından hemen kuduz aşı istasyonlarına başvurulmalıdır. Amaç, yara yerinden virüsü uzaklaştırmak. Bunu uzaklaştırmanın ilk yolu, ısırılan ve temas edilen yeri bol köpüklü suyla yıkamak. Biz buna 'mekanik temizlik' diyoruz.''
     Yakuplu'da ilk olarak 11 Eylülde İhlas Marmara Evleri sitesinde bir çocuğun köpek tarafından ısırıldığını, aynı köpeğin ertesi gün 5 kişiyi daha ısırdığını hatırlatan Bakar, sitenin güvenlik görevlilerince yakalanarak belediyenin barınağına götürülen köpeğin orada öldüğünü söyledi.
     Bakar, bu olaydan sonra Sağlık Grup Başkanlığı personelinin, bölgede ev ziyaretlerinde bulunarak, ısırılan veya köpekle temas eden herkesi merkezlere gidip aşı ve tedavi olmaları konusunda uyardığını dile getirdi.
     Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsünde yapılan araştırmada köpeğin kuduz olduğunun anlaşıldığını ifade eden Bakar, bunun üzerine köpek tarafından ısırılan veya köpekle temas eden herkesin bölgedeki kuduz aşı merkezlerinde aşılarının ve serumlarının uygulandığını, yaralarının temizlendiğini kaydetti.
     Bakar, bölgenin 1 Ağustos 2008'den itibaren büyük baş hayvan veya sahipli hayvanlar için karantina altına alındığını vurguladı.
     Sokak hayvanlarına aşısız oldukları sürece yaklaşmamak, özellikle çocukları uzak tutmak gerektiğine dikkati çeken Bakar, aşılı sokak hayvanlarında kuduz riski olmadığını ve bunun kulaklarına takılan küpeden anlaşılabileceğini söyledi.
     Bakar, yeni jenerasyon aşıların yan etkileri az ve güvenilir aşılar olduğunu vurgulayarak, insanların başlarına böyle bir olay geldiğinde korkmadan gelip aşılarını yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,886 µs