En Sıcak Konular

İLKER BAŞBUĞ: HEDEFİMİZ TERÖRLÜ MÜCADELEYİ DAHA KISA SÜREDE BİTİREBİLMEK

17 Eylül 2008 16:53 tsi
İLKER BAŞBUĞ: HEDEFİMİZ TERÖRLÜ MÜCADELEYİ DAHA KISA SÜREDE BİTİREBİLMEK Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedefinin terörle mücadeleyi daha kısa sürede bitirebilmek olduğunu ifade ederek, ''TSK olarak birinci önceliğimiz terörle mücadele'' dedi.

ANKARA - Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedefinin terörle mücadeleyi daha kısa sürede bitirebilmek olduğunu ifade ederek, ''TSK olarak birinci önceliğimiz terörle mücadele'' dedi.
     Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, televizyon ve haber ajanslarının temsilcilerinin katıldığı ''İletişim Toplantıları''nın ikinci gününde çeşitli konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
     Orgeneral Başbuğ, en fazla terör olayının 6 bin 446 ile 1994 yılında meydana geldiğini belirterek, 1993 yılındaki olay sayısının 5 bin 717, bu yıl meydana gelen olay sayısının ise bin 170 Olduğunu bildirdi.
     Olay sayısına bağlı değerlendirme yapıldığında bölgesel dikkatin Irak'tan Afganistan'a kaydığını anlatan Orgeneral Başbuğ, ''Neden, olay sayısında Irak'ta düşüşün olması ve Afganistan'da yükselişini olması'' dedi.
     Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, terörle mücadelede gelinen aşamayı değerlendirmede ikinci ölçütün ''terör olaylarında hayatını kaybeden sivil vatandaş sayısı'' olduğunu, bin 479 kişi ile 1993 yılında yaşandığını kaydetti. Orgeneral Başbuğ, ''Bugün bu rakam 42. Bu da önemlidir. Sivil vatandaşın hayatını kaybetmesi ne demektir? Siz yeterince güvenliği sağlayamıyorsunuz demektir'' değerlendirmesinde bulundu.
     Terörle mücadeleye ilişkin değerlendirmede üçüncü kriterin ''şehit düşen güvenlik güçlerine ilişkin sayı'' olduğunu kaydeden Orgeneral İlker Başbuğ, 1994 yılında 867 olan şehit sayısının 2008'de 134 olduğunu dile getirdi.
     Terörle mücadeleye ilişkin değerlendirmede bir başka kriterin de ''etkisiz hale getirilen terörist sayısı'' olduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, bu sayının 1994 yılında 7 bin 184, bugün ise 613 olduğunu bildirdi.
     Etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısının tespit edilmesinin ''çok önemli'' olduğunu anlatan Başbuğ, bu bu konuda yaşanan zorluklar bulunduğunu, ancak fotoğrafla tespit yapıldığını dile getirdi. Orgeneral Başbuğ, ''TSK yalan söylemez. TSK bir şeyi söylüyorsa o doğrudur'' dedi.
     Başbuğ, teslim olan terörist sayısının da gelinen aşamayı gösterecek kriterler arasında yer aldığını ifade ederek, 1994 yılında 3 olan bu sayının 2008'de 113'e yükseldiğini kaydetti.

TSK, ULUS DEVLETE YÖNELİK TEKLİFLERE KARŞIDIR

     Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, ''TSK,Türkiye-AB ilişkileri kapsamında ulus devlete yönelik olabilecek tekliflere kesinlikle karşıdır. Biz, ulus devletin bir vidasının oynatılmasına, gevşetilmesine kesinlikle karşıyız, hassasız'' dedi.
     Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığındaki ''İletişim Toplantısı''ndaki açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Orgeneral Başbuğ, basına bilgi sızması ve belge sızdırılmasına ilişkin soru üzerine, bu sorunun sadece TSK'nın değil, Türkiye'nin de sorunu olduğunu belirtti.
     Bütün bunlara rağmen bilgi sızmasının kabul edilebilecek bir şey olmadığını ve bu konunun üzerinde ciddiyetle durduklarını vurgulayan Orgeneral Başbuğ, ''Almamız gereken ilave tedbirler nelerdir, bunların üzerinde duruyoruz. Bu konuda ilgisi olanlar, vukuatı olanlar konusunda çok acımasızız'' dedi.
     Orgeneral Başbuğ, Montrö Anlaşması bağlamında bir soruyu yanıtlarken, anlaşmanın uygulanma sorumluluğunun Dışişleri Bakanlığında olduğunu belirterek, ''Bizim Türkiye olarak pozisyonumuz çok önemlidir. Biz, Montrö Anlaşmasını tarafsız uygulamak durumundayız ve uyguluyoruz. Kimse de rahatsızlık duymuyor. Kimse de bu konuyu gündeme getirmiyor. Montrö Anlaşması'nın uygulamalarıyla ilgili hiçbir sorun olmamıştır, olamaz'' diye konuştu.
     ''Maalesef yüzyıllardır ekonomik menfaat çıkarları açısından din kullanılıyor. Bu gayet global bir konu'' diyen Başbuğ, ''Sadece Türkiye'nin sorunu değil. Din kullanılıyor, din araç olarak kullanılıyor. Ondan sonra ne oluyorsunuz, ekonomik olarak güçleniyorsunuz. Ekonominiz güçlendi mi diğer alanlara el atıyorsunuz. Onun için biz diyoruz ki, 'Bu sosyal gerçeği iyi görelim de, bu sosyal gerçeğe göre tedbir alması gereken kurumlar bu tedbirleri doğru zamanda alsınlar'' dedi.

TSK, 28 ŞUBAT DÜŞÜNCESİNİN NEDENLERİNİN ARKASINDADIR

     Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 28 Şubat düşüncesinin, nedenlerinin arkasında olduğunu ifade ederek, ''Çünkü o düşünce ve nedenler bugün değişmede, yarın da değişmeyecek. Bu sorunlar devam ettiği müddetçe bu konuların arkasında olmamız gayet tabidir'' dedi.
     ''Ben, 28 Şubat konusu ile 27 Nisan bildirisi arasında bağlantı kurulmasını yadırgıyorum'' diyen Başbuğ , ''Çünkü, bağlantı kurulacak bir şey olarak da görmüyorum. 27 Nisan bildirisiyle ilgili söylediğimiz çok açık: 'Genelkurmay Başkanı, TSK'nın komutanıdır'. Dünya ordularına bakarsanız, genelkurmay başkanlığı pozisyonunda olup da o silahlı kuvvetlerin komutanı olan çok az. Anayasamızda TSK'nın komutanının Genelkurmay Başkanı olduğu açıkça ifade ediliyor. Bu şudur, Genelkurmay Başkanı'nın her türlü attığı adım, TSK adınadır. Bazen kişisel olarak değerlendiriliyor. Çok yanlış. Genelkurmay Başkanı eşittir TSK. Bu bildiri de TSK adına yayımlanmıştır'' diye konuştu.



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,701 µs