En Sıcak Konular

DTP:''DTP'NİN PKK İLE HERHANGİ BİR ÖRGÜTSEL BAĞLANTISI VE İLİŞKİSİ YOKTUR''

16 Eylül 2008 17:55 tsi
DTP:''DTP'NİN PKK İLE HERHANGİ BİR ÖRGÜTSEL BAĞLANTISI VE İLİŞKİSİ YOKTUR'' Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında açılan kapatma davasında, parti adına Anayasa Mahkemesi heyetine yapılan sözlü savunmada, ''DTP'nin PKK ile herhangi bir örgütsel bağlantısı ve ilişkisi yoktur.

ANKARA - Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında açılan kapatma davasında, parti adına Anayasa Mahkemesi heyetine yapılan sözlü savunmada, ''DTP'nin PKK ile herhangi bir örgütsel bağlantısı ve ilişkisi yoktur. DTP, Kürt sorununun demokratik çözümüne dönük siyaset yapan bir partidir. Kapatma davası, DTP'nin bu çabalarına yönelik bir tasfiye politikasıdır'' denildi.
     Sözlü savunmada, mahkemenin Hak-Par ve ardından AK Parti'yi kapatma davalarında verdiği kararlar ve yaptığı açıklamaların ''önemsendiği'' belirtilerek, siyaset kurumunun, üzerine düşen görevleri yapamadığı, sorumluluğunu yerine getiremediği savunuldu.
     Türkiye'de yapılması gerekenin ulus-devletin demokratikleştirilmesi olduğu ifade edilen savunmada, bu durumun, üniter devlet yapısına aykırı düşmeyeceği, zarar vermeyeceği kaydedildi. ''Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı'' şeklinde bir değişime gidilmesi istenen savunmada, kültürel kimliklerin önündeki engellerin kaldırılması, ''Ulus'' kavramının ''Demokratik Türkiye Ulusu'' şeklinde kavramlaştırılması talep edildi.
     Türkler ile Kürtler ve Anadolu'daki diğer unsurların ''Türkiye Ulusu''nu oluşturduğu belirtilen savunmada, şu görüşlere yer verildi:
     "Türkçe yine resmi dil kalır, bayrak tabii ki olacaktır, Kürtlerin demokratik örgütlenmesini; kültür, dil, ekonomi, çevre, mesleki ve diğer alanlarda sağlayacak demokratik açılımlar gerçekleştirilebilmelidir. Devlete dayalı ulus yerine, demokrasiye dayalı ulus olmalıdır. Yalnız Türklere değil, herhangi bir dine ve ırka dayanmayan, insan haklarına dayanan bir ulus modeli. Bütün etnisiteleri, kültürleri bir arada toplayan bir demokratik ulus kavramı esas alınmalıdır. 'Türkiye'ye vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür' demek yanlıştır. Vatandaşlık kültürel kimlikleri kabul eden, kendi kültürel varlıklarına dayalı ulus vatandaşlığıdır. Herkesi zorla Türk saymak yerine, Türkiyeli ya da Türkiye ulusu vatandaşı denebilir. Türkiyelilik bir üst kimlik olur.
     DTP'nin PKK ile herhangi bir örgütsel bağlantısı ve ilişkisi yoktur. DTP, Kürt sorununun demokratik çözümüne dönük siyaset yapan bir partidir. Kapatma davası, DTP'nin bu çabalarına yönelik bir tasfiye politikasıdır. Bu aynı zamanda Kürtlerin demokratik siyaset yapma zeminini ortadan kaldırma, Kürt sorununun demokratik çözümüne karşı bir tasfiye girişimi anlamına gelmektedir."
     Savunmada, DTP'nin terör örgütü PKK'yı, ''Kürt sorununun dışında, ondan ayrı ve bağımsız ele almanın temel bir hata olduğunu, PKK'yı ayrı bir sorun olarak değerlendirmek yerine bir sonuç olarak değerlendirmenin çözümü daha mümkün ve daha kolay kılacağını'' savunduğu belirtildi.
     DTP'nin soruna ''Kürt sorunu'' dediği, terör örgütü PKK'yı da ''bu sorunun içinde bir parça ve sorunun çözümünde görmezden gelinemeyecek bir aktör olarak'' gördüğü ifade edilen savunmada, bu teşhisle soruna yaklaşıldığında çözümün çok daha kolay ve mümkün olacağı kaydedildi.

Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,886 µs