En Sıcak Konular

BAYKAL: BU OLAYIN HER AŞAMASINDA SİYASET VAR

16 Eylül 2008 15:49 tsi
BAYKAL: BU OLAYIN HER AŞAMASINDA SİYASET VAR CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Bu olayın (Almanya'daki Deniz Feneri Derneği) başında da sonunda da her aşamasında siyaset vardır. Siyasetle yakın ilişkili bir olaydır'' dedi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Bu olayın (Almanya'daki Deniz Feneri Derneği) başında da sonunda da her aşamasında siyaset vardır. Siyasetle yakın ilişkili bir olaydır'' dedi.
     Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Almanya'daki ''Deniz Feneri Davası''na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Baykal, Almanya'daki davada karara çok yaklaşıldığını, yarın açıklanacağını belirtti. Kararın çerçevesinin aşağı yukarı belli olduğunu, çünkü sanıkların suçlarını kabul ettiklerini ifade eden Baykal, savcılık ile sanıklar arasında cezalar konusunda bir mutabakatın ortaya çıktığını söyledi. Baykal, şöyle konuştu:
     ''İki gündür davanın yeni aşamalarında ortaya çıkan manzara Deniz Feneri ile ilgili yolsuzluğun Almanya'nın yaşadığı, gördüğü en büyük bağış yolsuzluğu olduğunu ortaya koymuştur. Avrupa çapında, dünya çapında önemli bir bağış yolsuzluğu davasıyla karşı karşıyayız. Yürüyen dava, uluslararası bir suç örgütü niteliğinde bir örgüt olarak Deniz Fenerinin çalışmakta olduğunu oraya koymuştur.
     Yapılan değerlendirmeler Deniz Fenerinin bu anlamda bir uluslararası suç niteliğinde olduğudur. 'Uluslararası boyutu sadece Almanya ile ilgili değil' demek istiyor, Alman mahkemeleri... 'Bunun bir de Türkiye ayağı var' diyorlar. 'Türkiye ile Almanya birlikte bu suç faaliyetinin mekanı haline gelmişlerdir, olay hem Almanya'da hem Türkiye'de işlenmiştir' demektedirler.''
     Baykal, bu yolsuzluğu siyasetin dışında izah etmenin mümkün olmadığını savunarak, ''Bu olayın başında da sonunda da her aşamasında siyaset vardır. Siyasetle yakın ilişkili bir olaydır. Bireysel, toplumsal para toplama olayı değildir bu. Siyasi amaçla para kullanma arayışının yol açtığı bir düzenlemedir'' dedi.
     Olayın Almanya ayağına Alman hükümetinin girdiğini belirten Baykal, bağışı yapanların, toplayanların, kuryelerin Türk olduğunu, bağışın getirildiği ve kullanıldığı yerin de Türkiye olduğunu belirtti.
     CHP Genel Başkanı Baykal, ''Almanya olaya olağanüstü bir dikkatle giriyor, bütün boyutlarıyla konuyu aydınlatıyor. Ama Türkiye ile ilgili olarak kimsenin harekete geçtiği yok. Hala somut bir hareketi görebilmiş değiliz. Bir hukuk devletinde, demokratik bir düzende bu kadar Türk'ün karıştığı ve Türkiye bağlantısı olan Almanya'daki mahkemenin uluslararası diye nitelendirdiği yolsuzluk konusunda Türkiye'nin harekete geçmemiş olmasını anlamak mümkün mü?'' diye sordu.
     Deniz Feneri'nin AKP hükümeti tarafından kamuya yararlı dernek haline getirildiğini iddia eden Baykal, "Ona vergi kolaylığı sağlayan kim? AKP hükümeti... Mehmetçik Derneğinden bağışlarda esirgenen vergi kolaylığı, Deniz Fenerinden esirgenmemiştir. Onun bir alternatif, halktan bağış toplama yetkisiyle donatılmış, üstelik olağanüstü diğer kamuya yararlı derneklere verilmeyen bir imtiyazı da ona vererek, güçlü bir şekilde devreye girmesi AKP iktidarı tarafından sağlanmıştır. Atatürk ödülü verilmiştir, Meclis'in malzemeleri kendisine bağışlanmıştır" diye konuştu.

Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,676 µs