En Sıcak Konular

GÜL: FİLİSTİN MESELESİ DÜNYADA BARIŞ VE İSTİKRARI ETKİLİYOR

15 Eylül 2008 20:48 tsi
 GÜL: FİLİSTİN MESELESİ DÜNYADA BARIŞ VE İSTİKRARI ETKİLİYOR Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin meselesinin odağında yer aldığı Orta Doğu'daki ihtilafların dünyada barış ve istikrarı da etkileyen kronik niteliğini sürdürdüğünü söyledi.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin meselesinin odağında yer aldığı Orta Doğu'daki ihtilafların dünyada barış ve istikrarı da etkileyen kronik niteliğini sürdürdüğünü söyledi.
     Cumhurbaşkanı Gül, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkelerin büyükelçilerine Çankaya Köşkünde verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, bütün dünyada açlık, yoksulluk veya hastalıklardan muzdarip olan milyonlarca insanın işgal, savaş, doğal veya çevre felaketi, yoksulluk gibi çeşitli sebeplerle evlerini veya ülkelerini terk etmiş olan göçmen ve mültecilerin, ırkçılık, ayrımcılık, şiddet veya terör mağdurlarının çektikleri acılara ramazanın anlamı gereği bir kez daha dikkat çekmek istediğini söyledi.
     Cumhurbaşkanı Gül, İslam ülkelerinin ve halklarının tarihsel tecrübe ve birikimlerinin, insani, kültürel ve ekonomik zenginliklerinin bu ülkelere sadece İslam coğrafyasında değil, dünya genelinde yoksulluğun azaltılması, uluslararası uyum ve anlayışın geliştirilmesinde öncülük etme imkanı sunduğunu kaydetti.
     Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Ancak günümüzde bu potansiyelin ve imkanların yeterince kullanılmakta olduğunu söylemek mümkün değildir. İslam dünyasının henüz çözemediği derin iç sorunlar ve kronik ihtilaflar, böyle bir rolü yeterince oynamasına ne yazık ki mani olmaktadır. Ancak iyimser olmamızı gerektiren gelişmeler de yok değildir. Bahsettiğim engellerin ortadan kaldırılması için ciddi gayretler gösterilmektedir.
     Başta İKÖ, Arap Ligi, Ekonomik İşbirliği Örgütü ve Körfez İşbirliği Konseyi olmak üzere çeşitli forumlarda İslam ülkelerinin sorunları yine bu ülkelerin kendilerince açık yüreklilikle ciddi biçimde irdelenmeye, çözüm yolları aranmaya başlanmıştır. Bölgesel, ikili veya iç ihtilafların çözümü için çeşitli İslam ülkeleri, liderleri veya kuruluşları yorulmaksızın cesur girişimlerde bulunmaktadırlar.
     Diğer yandan, ulusal planda ise İslam dünyasında her ülke kendi koşullarında ekonomik-sosyal reformları tecrübe etmekte, demokrasi, insan hakları ve kadın-erkek eşitliği alanlarında ilerlemeler kaydetmektedir.''
     Cumhurbaşkanı Gül, ''Filistin meselesinin odağında yer aldığı Orta Doğu'daki ihtilaflar, dünyada barış ve istikrarını da etkileyen kronik niteliğini sürdürmektedir'' diyerek, bütün bu sorunların tek tek çözüm yollarını bulma çabalarının sürmesini istedi.
     Türkiye'nin, Balkanlar'da ve Kafkasya'da yaptığı gibi, Orta Doğu'da da kalıcı barış, istikrar ve refahın sağlanması için yeni ve yaratıcı fikirler üzerinde diğer ülkelerle çalışmaya hazır bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Ramazan ayının tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi.


Bu haber 361 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,892 µs