En Sıcak Konular

ZAPATERO: TÜRKİYE AB'YE STRATEJİK GÜÇ VERECEKTİR

15 Eylül 2008 20:47 tsi
ZAPATERO: TÜRKİYE AB'YE STRATEJİK GÜÇ VERECEKTİR İstanbul'a gelen İspanya Başbakanı Zapatero, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş Yerleşkesi'nde düzenlenen akademik yılı açılış törenine Başbakan Erdoğan ile katıldı.

İSTANBUL - İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "Eğer Avrupa benim umduğum gibi çağdaş dünyada söz sahibi bir aktör rolü üstlenmek istiyorsa, Avrupa Birliği'ndeki bir Türkiye bugün bazı durumlarda AB'nin yoksun olduğu stratejik gücü ve başrolü ona verecektir" dedi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak İstanbul'a gelen İspanya Başbakanı Zapatero, Bahçeşehir Üniversitesi'nin Beşiktaş Yerleşkesi'nde düzenlenen akademik yılı açılış törenine Başbakan Erdoğan ile katıldı.
     Törende konuşan Zapatero, İspanya'nın da çok eski zamanlardan beri kültürler diyaloğu için bir alan olduğunu ve halen de olmaya devam ettiğini belirterek, İspanya'nın da tıpkı Türkiye gibi Avrupa coğrafyasının bir ucunda yer aldığını, bu yüzden de tarihi bir buluşma yeri olduğunu anlattı.
     Bu nedenle her iki ülkenin geçmişinin medeniyetleri yakından tanıdığına işaret eden Zapatero, ülkesinin Türkiye gibi tarihin en parlak anlarından bazılarının yaşandığı Akdeniz'i kucakladığını söyledi.
     Konuk Başbakan Zapatero, ''Medeniyetler İttifakı'' için üniversitenin bir referans alanı olduğuna dikkat çekerek, ''Medeniyetler İttifakı, her şeyden önce değerlerin ve bilginin buluşmasıdır. Özgürlük veya eşitlik gibi temel haklara saygıyı gözden kaçırmadan farklı kültürlerin gerçeğini göz önünde bulunduran bir uzlaşıdır. Medeniyetler İttifakı, bugün artık Birleşmiş Milletler'in ellerinde olan bir girişimdir. Küreseldir, siyasidir ve eyleme yöneliktir. Kültürler arası ve dinler arası diğer öneriler karşısında başlıca üstünlüğü ve katma değeri budur'' diye konuştu.
     İttifakın aynı zamanda İslam ve batı dünyaları arasında ''ölümcül ve çaresiz bir medeniyetler çatışması'' tahmininin gerçeğe dönüşmesini önlemek için tasarlanan zaruri bir güvenlik boyutu da olduğunu vurgulayan Zapatero, Türkiye'nin de ''İslam ve batı dünyaları birbirinin zıddıymış'' gibi bir sözde zıtlığı yalanlayan canlı bir örnek olduğunu kaydetti.
     Zapatero, 4 yıl önce Birleşmiş Milletler örgütüne, ''Medeniyetler İttifakı'' kurma önerisi sunduklarını anımsatarak, bu önerinin artık sağlamlaşmış ve kurumsallaşmış güçlü bir hareket olduğunu, tüm kıtalardan 90 ülke ve uluslararası kuruluşların ittifakı siyasi olarak desteklediğini anlattı.
     Zapatero, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Türkiye bugün aralarında Avrupa Birliği'nin yakınlaşmasının altını çizdiğim birçok stratejik konunun mihenk taşıdır. Hükümetim, Türkiye'nin AB'ye üye olma talebini kararlılıkla desteklemektedir. Kolay bir iş olmadığını biliyor. Hiçbir ülke için kolay olmadı. Herhangi bir İspanyol siyasi lider bunu çok iyi bilir. Eğer Avrupa benim umduğum gibi çağdaş dünyada söz sahibi bir aktör rolü üstlenmek istiyorsa, Avrupa Birliği'ndeki bir Türkiye bugün bazı durumlarda AB'nin yoksun olduğu stratejik gücü ve başrolü ona verecektir.''

Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,217 µs