En Sıcak Konular

GÜL:TÜRKİYE'NİN ENERJİSİNİ KAVGAYA DEĞİL DIŞARIYA YÖNELTME ZAMANI

14 Eylül 2008 15:08 tsi
GÜL:TÜRKİYE'NİN ENERJİSİNİ KAVGAYA DEĞİL DIŞARIYA YÖNELTME ZAMANI Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,727. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri çerçevesinde düzenlenen törende konuşma yaptı.

SÖĞÜT - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, günümüzde fetihlerin, iktisat, bilim, sanat, hukuk ve demokraside gösterilen başarılarla, insan hak ve hukukuna gösterilen değerle ölçüldüğüne işaret ederek, "Türkiye'nin tüm enerjisini, içerde kavga ederek harcama yerine, dünya şekillenirken dışarıya yöneltmesi gerektiği" uyarısı yaptı. Gül, "Bugün, Türkiye'nin bütün enerjisini, Aziz Atatürk'ün söylediği muasır medeniyetlerin üstüne yetişmek için seferber etme zamanıdır" dedi.
     727. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri çerçevesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmaya da, Selçuklu sultanlarının Ertuğrul Gazi'ye kışlak olarak bağışladıkları Söğüt'te bulunmaktan duyduğu heyecanı dile getirerek başlayan Gül, törenlerin, tarihi gözden geçirmek, ders almak, heyecan duymak ve geleceğe bakmak için güzel bir fırsat olduğunu dile getirdi.
     Gül, içte ve dışta izlediği politikalardan söz ettiği Osmanlı Beyliği'nin diğer Anadolu beyliklerinden farklı olduğuna dikkat çekerken, "bugüne de örnek olacak" vurgulamasıyla şunları söyledi:
     "Ertuğrul Bey'in Osmanlı Beyliği'nin en büyük özelliği dışa karşı... Kendi içerisine asla silah kaldırmamış, kendi içerisinde mecbur kalmadıkça asla bir mücadeleye girmemiş.
     İşte onun için bu sinerji Osmanlı Beyliği'ni Avrupa'da fetihlerle büyütürken Anadolu beyliklerindeki ahalinin de gönüllerinin fethedilmesine yol açmıştır. Bu örnek bugün de geçerlidir. Türkiye bugün büyük bir dinamizme ve enerjiye sahiptir. Enerjimizi ne kadar çok kendi aramızda boşa harcarsak o kadar çok daha sonra telafisi mümkün olmayan çıkarlarımızdan fedakarlık etmiş olacağız. Onun için ne yapıp yapıp bundan 700-800 yıl önce olduğu gibi, atalarımızın yaptığı gibi, enerjimizi dışa doğru yöneltmemiz gerekir."
     Gül, "gayet tabi" dediği anlaşmazlık ve tartışmaların, saygı çerçevesinde ve meşru sınırlar içinde yapılmasının önemine işaret etti ve "Bunun için de demokratik sürecin, hukuk devletinin ve anayasal sistemin işlemesi çok önemlidir" dedi.
     Tarihteki güçlü devletlerin, hükümdar veya komutanlarının ölümünden sonra dağılmasına karşın, Osman Gazi'nin kurduğu teşkilatın 600 yıllık bir devlete temel oluşturmasının nedenini, "Türklerin yönetim felsefesi"yle açıklayan Gül, "Türkler, yönetim felsefelerinin temeline hoşgörüyü koymuş ve farklı dinlerden, kültürlerden insanların huzur içinde birlikte yaşamalarını sağlayan bir sistem kurmuş ve bunu bütün dünyaya göstermişlerdir" dedi.
     Gül, Türkiye'nin geleceği için hiçbir zaman karamsarlık duymadığını da bildirdi ve "Biz problemlerimizi büyütmeden, onları konuşarak çözme kabiliyetini gösterecek güçteyiz" diye konuştu.
     Konuşmasının ardından, Bilecik Valisi Musa Çolak tarafından Osmanlı Devlet Arması hediye edilen Gül, polis helikopteri "OBA" ile Ankara'ya döndü.


Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,501 µs