En Sıcak Konular

ERDOĞAN: EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNE ZEMİN HAZIRLIYORUZ

12 Eylül 2008 14:12 tsi
ERDOĞAN: EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNE ZEMİN HAZIRLIYORUZ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2008-2009 Akademik Yılı açılış töreninde konuştu.

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Eğitim altyapısını yeni baştan ele aldık. Farklı bir anlayışla, farklı bir yaklaşımla Türkiye'nin genelini kapsayacak eğitimde fırsat eşitliğine zemin hazırlayacak bir reform programını uygulamaya koyduk. Bunu da başarıyla sürdürüyoruz'' dedi.
     Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2008-2009 Akademik Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, ''Bütün üniversitelerimizin dünya ile rekabet edebilir bir noktaya ulaşması için azami gayret içinde olacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, eğitim noktasında hükümet olarak asla ve asla mazeret ve sloganların arkasına sığınmadıklarını, tam tersine somut ve tarihi reformları imkanlar ölçüsünde kademe kademe hayata geçirdiklerini belirtti.
     Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     ''2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi 7,5 milyar YTL seviyesindeydi. 2007 yılı itibariyle bunu 23 milyar YTL'ye yükselttik. Yani tam yüzde 207 oranında artış sağladık. Bundan daha da önemlisi eğitime ayırdığımız pay, tarihinde ilk kez bu dönemde bütçe kademleri arasında ilk sırada yer aldı ve almaya devam ediyor''
     Türkiye genelinde, son 6 yıl içinde, vakıf ve kamu olmak üzere toplam 53 yeni üniversite kurduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bugün artık her ilde bir üniversitenin kurumsal bazda henüz oluşmamış olsa bile yasal olarak kurulmuş vaziyette olduğunu ve şu anda da süratle kurumsal hale getirildiğini bildirdi.

 "ÜNİVERSİTE ÖZGÜR DÜŞÜNCENİN YUVASI OLMALI"

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin eleştirel aklın, özgür düşüncenin yuvası olması gerektiğini belirterek, ''Fikirlerin en ölçülü ve en demokratik biçimde ifade edilebildiği, saygı gördüğü bir üniversite ortamından hiç kimse rahatsız olamaz, olmaya da hakkı yoktur'' dedi.
Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2008-2009 Akademik Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversitelerin evrensel bilginin ve evrensel değerlerin temsilcisi ve beşiği olduğunu, ancak üniversitelere özgürlük ortamı sağlanmadığı taktirde tutucu bir ortama dönüşme riski bulunduğunu söyledi.
     Bu riske üniversitelerin tahammül edemeyeceğini, onun için eleştirel düşünceyi, eleştirel aklı üniversitelerde hakim kılmak için sorumluluk ve yetki sahibi herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bunların geçmişte yaşandığını, üniversitelerin bilimi, hoşgörüyü, uzlaşmayı, anlaşmayı değil kutuplaşmayı, tutuculuğu, hoşgörüsüzlüğü gündemde tuttuğuna geçmişte şahit olduklarını kaydetti.
     Erdoğan, şöyle konuştu:
     ''Üniversiteler, her türlü siyasi müdahaleden, devletin, hükümetin müdahalesinden kesinlikle uzak olmalıdır. Üniversiteler olabildiğince bağımsız ve özerk bir işleyişe sahip olmalıdır. Ancak üniversitelerimizde aynı şekilde zihinler de bağımsız olmalıdır. Üniversite, siyasetin de toplumun da üzerinde bir yerde durmak zorundadır.''



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,414 µs