En Sıcak Konular

ERMENİSTAN İLE LİŞKİLERDE ''U'' DÖNÜŞÜ YOK

11 Eylül 2008 19:12 tsi
ERMENİSTAN İLE LİŞKİLERDE ''U'' DÖNÜŞÜ YOK Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerinde bir "u dönüşü"nün söz konusu olmadığını, tam tersine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyaretinin ilişkileri ileri götürmek adına önemli bir adım olduğunu söyl

BERN - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerinde bir "u dönüşü"nün söz konusu olmadığını, tam tersine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyaretinin ilişkileri ileri götürmek adına önemli bir adım olduğunu söyledi.
     İsviçre'ye ziyarette bulunan Babacan, Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye'nin Ermenistan'a yönelik politikasında "u dönüşü" olup olmadığının sorulması üzerine, Türkiye ile Ermenistan ve Ermenistan ile Azerbaycan arasında ciddi sorunların bulunduğunu, Rusya ile Gürcistan arasındaki sorunların da birkaç hafta önce savaşa neden olduğunu hatırlattı.
     Ülkelerin birbiriyle bu kadar gergin olmasının sürdürülebilir bir durum olmadığını kaydeden Babacan, Kafkaslar'daki "donmuş ihtilafların" artık çözümü için bugün uygun bir ortamın olduğu düşüncesini dile getirerek, "Artık taşlar yerinden oynadı. Yeni baştan herkesin bölge politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor" dedi.
     Babacan, şöyle devam etti:
     "Sayın Cumhurbaşkanımızın Ermenistan'a yaptığı ziyaret, ilişkileri ileri götürmek adına önemli bir adımdır. Umarız ki Türkiye-Ermenistan ve Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri hızla normalleşir. Biz bu konuda yoğun bir çaba göstermeye devam edeceğiz.
     İsviçreli Bakan Calmy-Rey ise Babacan'ı ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Türkiye-İsviçre ilişkilerindeki çeşitliliğe dikkat çekti.
     Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyalog çabalarını da memnuniyetle karşıladıklarını belirten Calmy-Rey, iki cumhurbaşkanının doğrudan görüşmelerinin en kısa zamanda sorunların çözümüne yol açmasını umduğunu söyledi.

BABACAN-CALMY-REY GÖRÜŞMESİ

    Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Bern'de bir araya geldiği İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey'e, Türkiye'nin İsviçre'den iadesini talep ettiği teröristler hakkında ayrıntılı bilgi verdi ve kendisinden bu konuda destek istedi.
     Edinilen bilgiye göre Babacan, iki ülke arasında terörle mücadelede işbirliği seviyesinin yetersiz kalmasından duyulan rahatsızlığı dile getirdi. Babacan, "Hangi ad altında olursa olsun, PKK'nın terörist örgüt olduğunu" vurgularken, Calmy-Rey de bu sözlere cevaben, "Bizde kara liste yok, ama bu terörle mücadelede zafiyet gösterdiğimiz anlamına gelmez. Terörün her türlüsünü kınıyoruz" dedi.
    
     -ENERJİ PROJESİNE TÜRKİYE'DEN DESTEK İSTEDİ-
    
     Calmy-Rey, görüşmede ayrıca, Transadriyatik Boru Hattı projeleri hakkında bilgi vererek, transit ülke olarak Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Görüşmede, Nabucco projesi ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler de konuşuldu.
    
     -MUTABAKAT MUHTIRASI EKİ İMZALANDI-
    
     Bu arada, iki bakan, ortak basın toplantısından önce, Dışişleri Bakanlıkları arasında siyasi istişare mekanizmasını tesis eden ve 2001 yılında Bern'de imzalanmış olan mutabakat muhtırasının ekini imzaladı.



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,409 µs