En Sıcak Konular

YILDIRIM:PEKALA ERMENİSTAN'A GİDEBİLİRİM

11 Eylül 2008 10:44 tsi
YILDIRIM:PEKALA ERMENİSTAN'A GİDEBİLİRİM Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ermenistan ile Türkiye arasında diplomatik ve siyasi alanda olumlu gelişmeler yaşandıkça bunun diğer alanlara da yansıyacağını belirtti.

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ermenistan ile Türkiye arasında diplomatik ve siyasi alanda olumlu gelişmeler yaşandıkça bunun diğer alanlara da yansıyacağını belirterek, "Çerçevesini belirlemek ve Dışişleri'nden gerekli koordinasyonu sağlamak kaydıyla pekala Ermenistan'a gidebilirim. Bizim komşu ülkelerle politikamız 'sıfır sorun' üzerine kurulu" dedi.
     Bakan Yıldırım, Ahlatlıbel Telekom Evi'nde sektöre ilişkin soruları yanıtladı.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretini değerlendirmesi istemi üzerine Yıldırım, Gül'ün Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası eleme maçını izlemek için gerçekleştirdiği ziyaretin, "yıllardan beri soğuk olan Ermenistan-Türkiye arasında diplomatik ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak ve Ermenistan'a dostluk elini uzatmak" amacını taşıdığını da ifade etti.
     Yıldırım, "Bunun Ermenistan açısından Kafkas bölgesinde bölgesel işbirliğinin açılımı, huzur ve barışın sağlanması anlamında tarihi bir fırsat vereceğini düşünüyorum" diyerek, 2003 yılında Erivan-İstanbul arasında başlatılan karşılıklı uçak seferlerini anımsattı ve özetle şöyle dedi:
     "Dolayısıyla havaalanı yönünden az da olsa bir bağlantı karşılıklı olarak devam ediyor. Bunun tarifeli seferlere dönüştürülmesi ve artırılması iki ülke arasındaki sivil havacılık anlaşmasının imzalanmasına bağlı. Ermenistan'ın Türkiye ile dostluk ve barış içinde yaşaması her şeyden önce kendi menfaatinedir. Aksi halde dünyaya açılma şansı yoktur. O bakımdan Ermeni Diyasporası'nın özellikle üzerinde durduğumuz soykırım meselesini pas geçmesi halinde kurulan ilişkiler pekala hızlı bir şekilde gelişebilir. Tabii Azerbaycan'dan işgal edilen toprak sorununun da çözümüyle ilişkiler ilerleyebilir."
     Yıldırım, bir soru üzerine "Bakü-Tiflis-Kars Projesi asla ve asla Ermenistan'ı baypas eden bir proje değildir. Bu proje, karşılıklı ticaretin, turizmin artırılmasını hedefleyen uluslararası işbirliği projesidir. Buna kuzey ve güney ülkelerinin katılması da pekala mümkündür. Rusya, Yunanistan, İran'ın da katılması da mümkündür. Bu proje sadece Azerbaycan ya da Türkiye ile sınırlı değildir" diye konuştu.
     Türk Hava Sahası'nın Ermenistan'a açık olup olmadığı yönündeki soruya Yıldırım, "Bizim tanımadığımız bir ülke olursa, ona kapalı olur. Ermenistan'ı tanımama gibi bir sorun yok. Sadece anlaşmazlık var. Bu Ermenistan'dan kaynaklanıyor. Onların gerçeği görüp, geçmişe takılıp kalmaması gerekiyor" yanıtını verdi.
     Ermenistan'ın Türkiye ilişkilerinin ilerlemesi konusunda ne kadar istekli olduğunu zaman içerisinde göstereceğini belirten Yıldırım, bu konuda ilk adımı atması gerekenin Türkiye'ye karşı iddiaları bulunan Ermenistan olduğunu vurguladı.
     Yıldırım, İstanbul Boğazı'na yaptırılacak 3. köprünün güzergahıyla ilgili soru üzerine, alternatifler belirlendiğini, bir takım kıstaslar gözönünde tutularak 4 alternatif arasından bir güzergah seçileceğini anlattı ve spekülasyon yaratılmaması için yeri açıklamadıklarını söyledi.
     Yıldırım, başka bir soru üzerine Elektronik Haberleşme Kanunu'nda henüz değişiklik yapılamadığı için Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesinin Telekomünikasyon Kurumunca gerçekleştirileceğini bildirdi.
     Hızlı tren seferlerinin başlama zamanıyla ilgili soru üzerine de Yıldırım, Türkiye'nin yıl sonunda hızlı trenle tanışacağını kaydetti.

Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,238 µs