En Sıcak Konular

TURİZM İŞLETMELERİNİN FİYAT TARİFELERİ

9 Eylül 2008 12:03 tsi
TURİZM İŞLETMELERİNİN FİYAT TARİFELERİ Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm işletmelerinin uygulayacakları fiyat tarifelerinin hazırlanması ve onaylanmasına ilişkin ilkeler hakkında tebliğ yayımladı.

ANKARA- Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm işletmelerinin uygulayacakları fiyat tarifelerinin hazırlanması ve onaylanmasına ilişkin ilkeler hakkında tebliğ yayımladı.
     Turizmi Teşvik Kanunu ile Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanan tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Tebliğe göre, belgeli işletmelerin Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanmış fiyat tarifeleri ile faaliyet göstermeleri esas olacak. İşletmeler fiyat tarifelerini içinde bulundukları yılın Eylül-Ekim aylarında onaylatacaklar. Onaylanan fiyat tarifeleri bir takvim yılı sonuna kadar geçerli olacak. Yeni fiyat tarifesi onaylatma talebinde bulunulmadığı taktirde onaylı tarifeler geçerliklerini korumaya devam edecek.
     Onaylı tarifeler, uygulandığı yıl içerisinde değiştirilerek ikinci kez onaylanmayacak. Ancak, fiyat değişikliği için ileri sürülen gerekçelerin tarifeleri onaylayan merci tarafından incelenerek haklı görülmesi halinde ikinci kez fiyat onaylanabilecek. İşletmeler uygulayacakları fiyatları, gerçekçi ve pazarlanabilir olmasını göz önünde bulundurarak, serbestçe belirleyebilecek.
     Konaklama hizmeti veren işletmeler ile yat limanları ve yat işletmeleri, dış pazarlamayı dikkate alarak, fiyatlarını YTL karşılıklarını da belirtmek koşuluyla ABD Doları veya avro cinsinden belirleyebilecek. Yat limanlarında fiyatlara dahil olan (tamir, kontrol ve benzeri bir tarifeye bağlanmayan özellik taşıyan hizmetler hariç) kaptan ücreti, su, elektrik, spor olanağı, bağlama, bakım ve benzeri tüm hizmetler fiyat tarifelerinde ayrıntılı olarak belirtilecek. Yat işletmeleri, uçak ve transfer masrafları dahil olarak düzenleyecekleri paket turların kişi başına isabet eden fiyatlarını da onaylatabilecek.
     Fiyat tarifelerinde, işletmelerin kendi türlerine ilişkin sunduğu her türlü yeme, içme, eğlence, spor, sağlık ve benzeri hizmetlerin cinsleri, sunuş biçimleri ve fiyatları açıkça belirtilecek.
Fiyat tarifelerinde belirtilmesi şartıyla gece kulübü, diskotek, Amerikan-bar, mini-bar ve oda servisi hizmetleri için müşteriden farklı fiyat talep edilebilecek.
     İşletmeler, yılbaşı, balo, konser ve benzeri özel organizasyon ve gecelerde sunacakları hizmetler için içeriği belirtilmek şartıyla paket fiyat onaylatabilecek.
     Herşey dahil pazarlama sistemini uygulayan konaklama işletmeleri, bu sisteme yönelik her türlü yeme-içme ve yan ünite hizmetlerinin hangi sürelerde sunulacağını, sunuş biçimlerini ve fiyatlarını açıkça fiyat formlarında belirtmek zorunda olacak.
     Müstakil eğlence yerleri için hazırlanacak tarifelerde artist, konsomasyon ücreti onaylanmayacak.
Fiyatlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan formlara doldurulacak. Fiyat tarifeleri, işletmenin bağlı olduğu İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerince onaylanacak.
Tarifeler, il müdürlüklerince incelenecek ve uygun görülenler onaylanacak.
     Günlük mönülerde gösterilmek şartıyla av etleri ile deniz mahsullerinin satış fiyatları işletmelerce serbestçe belirlenebilecek.
     Çift yataklı odada tek kişi kaldığı takdirde oda fiyatının en fazla yüzde 80'i talep edilecek. İlave yatak ücreti, çift kişilik odada tek yatağa isabet eden miktarın yarısını geçemeyecek.
     Müşteriye sunulan tarifelerde yiyecek ve içeceklerin içerikleri, tür ve cinsleri en az iki yabancı dilde belirtilecek.
     Her şey dahil sistemi uygulayan işletmelerden yiyecek, içecek ürünleri ile diğer hizmetlerin sunumunda süre sınırı veya ayrı bir ücret ödeme zorunluluğu getirenler, bu uygulama konusunda müşterilerini önceden bilgilendirmekle yükümlü olacak.

 



Bu haber 1,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,691 µs