En Sıcak Konular

'SABIR TAŞI ÇATLADI'

8 Kasım 2007 12:24 tsi
'SABIR TAŞI ÇATLADI' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından Chigi Sarayı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.

ROMA - Bilal Yakınbaş ve Lütfullah Göktaş bildiriyor - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Savunmasız insanlar öldürülecek, hala bunlara karşı Türkiye de savunmasız kalacak. Biz çok sabrettik, 30 yıldır sabrediyoruz ve 30 bini aşkın insanımız maalesef teröre kurban gitti ama artık sabır taşı çatladı'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından Chigi Sarayı'nda ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişinin 150 yılı bulduğunu belirterek, gün boyu yapılan temasların da son derece verimli olduğunu dile getirdi.
''Mükemmel'' olan ilişkilerin daha ileri bir seviyeye taşınması için çalıştıklarını belirten Başbakan Erdoğan, yılda en az bir kez bir araya gelinmesi konusunda da mutabık kaldıklarını anlattı.
Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:
Türkiye'de 81 vilayetin tamamında halkımızın bu noktada beklentisi var. Avrupa'nın bir çok ülkesinde yaşayan Türk vatandaşlarının kararlılığını görüyoruz. Bu kararlılığa hükümetimiz tercüman olmazsa biz de herhalde görevimizi yapmamış oluruz, atmamız gereken adımlar var.
Peki sınır ötesi operasyonla neyi hedefliyoruz? Operasyonun tek amacı vardır o da Irak'ın kuzeyinde konuşlanmış olan PKK'Nın kamplarıdır. Burada asla siviller hedef alınamaz, asla sivil yoktur. Böyle bir şey olmaz, böyle bir şeyi düşünemeyiz, buna zaten bizim temel ilkelerimiz de müsaade etmez.
AB İlerleme Raporu açıklandı. Burada bizim katılamadığımız tespitler olduğu gibi geneli itibariyle bir yavaşlama olduğu tespiti de vardır, ona katılıyoruz. çünkü Türkiye bir seçimden geçti.
Daha sonra soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, ''sınır ötesi operasyona yakın mı uzak mısınız?'' sorusuna ise şu karşılığı verdi:
"Siyasilere düşen görev, hele hele terörle mücadelede; Zamanı, nerede, nasıl olacağını söylemek değildir. Şimdi kalkıp da bunu anlatmak düşmana malzeme vermek olur ki ben bu malzemeyi size veremem kusura bakmayın."

"TÜRKİYE'NİN İTİDALLİ DAVRANIŞINI TAKDİR EDİYORUM"
İtalya Başbakanı Prodi ise Türkiye'nin, Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK'dan kaynaklanan terör sorunuyla mücadelesinde itidalli davranış sergilemesini taktirle karşıladığını söyledi.
Prodi, Erdoğan'la yaptığı görüşmede bu konunun da gündeme geldiğini belirterek, ''Türkiye'nin, bu sorunla mücadelede ölçülü davranması önemli. Sergilenen itidal, Avrupa tarafından da takdir ediliyor. Başbakan'a, bugüne dek itidalli tutum sergilemiş oldukları için takdirlerim ifade ettim. Zira bana göre, terörle mücadele, aynı zamanda provokasyonlara gelmeyerek, demokrasi ve itidal gücünü ortaya koymaktır'' dedi.
İtalya'nın Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeye devam ettiğini de belirten Prodi, "İlerleme Raporu'nu da konuştuğumuz görüşmelerde, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda İtalya'nın verdiği desteği Başbakan'a da teyit ettim. Türkiye'nin reformlar konusunda ciddi adımlar atması için temennilerimi de dile getirdim" diye konuştu.
Prodi, PKK ile mücadele konusunda İtalya'nın Türkiye ile ne türden bir işbirliği yapacağına ilişkin soruya ise "İşbirliği, özellikle istihbarat konusunda olacaktır. Benzer durumlarda, dost ülkeler arasında gereken neyse yapılacaktır" yanıtını verdi.

Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,800 µs