En Sıcak Konular

ÖZOK:KAPATMA DAVALARI, DEFOLU DEMOKRASİNİN SONUCU

8 Eylül 2008 15:14 tsi
ÖZOK:KAPATMA DAVALARI, DEFOLU DEMOKRASİNİN SONUCU Yargıtay'da düzenlenen yeni adli yıl açılış töreninde konuşan Özok, Ergenekon davası, yargı reformu, yapay gündem gibi konuların yanısıra rektör atamaları üzerinde de durdu.

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, "Türkiye'nin ve dünyanın geldiği süreçte çağdaş, katılımcı ve çoğulcu demokrasinin ulaştığı bu evrede, hala ülkemizde parti kapatma davaları açılıyor olması, eksik defolu demokrasimizin bir sonucu olması yanında son derece üzüntü verici bir durumdur" dedi.
     Yargıtay'da düzenlenen yeni adli yıl açılış töreninde konuşan Özok, Ergenekon davası, yargı reformu, yapay gündem gibi konuların yanısıra rektör atamaları üzerinde de durdu.
     Üniversite rektörleriyle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün seçiminin yeni tartışmalara neden olduğuna işaret eden Özok, "Sayın Cumhurbaşkanının rektörleri atama yetkisi konusunda hiçbir tereddüt taşımamaktayız. Ancak önceki cumhurbaşkanları da yetki kullanımında objektif değillerdi gerekçesiyle yerel ve genel seçimlerde AKP listelerinden aday olanlarla, hızını alamayarak artık AKP ile özdeşleşmiş, 'Her şey Türkiye için, durmak yok, yola devam' yazılı kutlama pastası kesecek kadar gözü kara sayın hocaların seçilmesini doğrusu özerk ve özgür üniversitelerin geleceği bakımından hiç şık ve etik bulmuyoruz" dedi.
     Özok, cumhurbaşkanlarını tartışma odağı haline getiren seçim sisteminin değiştirilmesini ve yerine saydam, demokratik ve bilimin gerektirdiği özgürlük anlayışına uygun bir yöntemin getirilmesini istedi. 
    Özok, 2007-2008 adli yılında yargının "hiç hak etmediği olumsuzluklar yaşadığını" söyledi.
     AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan dava sonrasında yaşananların Türk yargı sistemi tarihinde ders alınması gereken önemli bir süreç olduğunu ifade eden Özok, bu süreçte yurt içi ve dışından yapılan haksız, dayanaksız ve hukuk dışı saldırılar nedeniyle yargı adına büyük olumsuzluklar yaşandığını savundu.
     Özok, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu" yönünde hüküm verdiğini ve bu hükmün partiye yönelik kesin bir uyarı olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:
     "AKP siyasi varlığını sürdürebilmek için bu karardaki gerekçeleri dikkate almak ve bundan böyle, karara esas olan eylem ve söylemlerden ve bunların benzerlerinden özenle kaçınmak durumundadır. İktidar partisinin kurucu üyesi olan ve Cumhurbaşkanlığı kurumunu temsil eden Sayın Cumhurbaşkanının eylem ve söylemleri karar gerekçesinde yer alırsa, Cumhurbaşkanılığı kurumu yeni tartışmaların odağı haline gelebilecektir."

Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,493 µs