En Sıcak Konular

TÜZMEN: RUSYA İLE YAŞANAN GECİKMENİN MALİYETİ 500 MİLYON DOLAR

7 Eylül 2008 14:53 tsi
TÜZMEN: RUSYA İLE YAŞANAN GECİKMENİN MALİYETİ 500 MİLYON DOLAR Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya'nın Türk ihraç ürünlerini bekletmesinden dolayı yaşananların maliyetinin şu ana kadar 500 milyon dolar olduğunu belirtti

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya'nın Türk ihraç ürünlerini bekletmesinden dolayı yaşananların maliyetinin şu ana kadar 500 milyon dolar olduğunu belirtti.
     Tüzmen, 9 Eylül'de yapılacak Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulunda başkanlığa aday olanları kabulünde, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Gecikmenin bedeli içinde alternatif maliyet olmadığını, pazar payının maliyetinin henüz hesaplanmadığını anlatan Tüzmen, ayrıca, Türkiye açısından 7 milyar dolarlık ihracatın da sıkıntısız devam etmesi gerektiğini belirtti.
     Özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçması halinde büyük sıkıntılar yaşanabileceğini vurgulayan Tüzmen, önümüzdeki günlerde narenciye ihracatının başlayacağını, sorunun bir an önce giderilmesinde büyük fayda olduğunu kaydetti.
     Tüzmen, "Kırmızı hattın hala işleyip işlemediğinin" sorulması üzerine gerekli girişimleri yaptıklarını belirtti ve şöyle devam etti:
     "Her yiğidin kendine has yoğurt yiyişi vardır. Biz bugüne kadarki tecrübe ve birikimimizi ortaya koyarak kendimize göre bir tedbir planı uygulamaya çalıştık. Daha sonra çalışmalar yapıldı ve başka açıklamalar geldi. Bizim amacımız şu anda Türkiye'nin ihraç ürünlerinin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadan Rusya'ya girmesi. Rusya bizim çok önemli bir ticaret ortağımız. İsteğimiz, kazan-kazan felsefesi çerçevesinde her hangi bir engellemeyle karşılaşmadan ihracat rakamının artırılması."
     Rusya ile gelinen noktanın sorulması üzerine, alınan önlemlerin Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararlar olmadığını yineleyen Tüzmen, başka ülkelerde Türk ihraç ürünleri ile ilgili farklı uygulamalar varsa piyasa gözetimi ve denetimiyle ilgili kararları genel müdür, müsteşarlar seviyesindeki yazışmalarla uyguladıklarını ifade etti.
     Tüzmen, Rusya ile olan sıkıntının henüz giderilmediğini anlatırken, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın İstanbul'da Rus Gümrük sorumlusu ile görüştüğünü söyledi.
     Bu sürecin bir an önce Türkiye ihracatçıları lehine sonuçlanmasını beklediklerini kaydeden Tüzmen, Avrupa Birliği ile Rusya'nın varmış olduğu protokoldeki kararların, Türk ihracatçısı için de kabul edilebilecek kararlar olduğunu vurguladı.

Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,614 µs