En Sıcak Konular

AYAK PARMAĞI ELE NAKLEDİLDİ

7 Eylül 2008 10:00 tsi
AYAK PARMAĞI ELE NAKLEDİLDİ Bursa'da, pres makinesine kaptırdığı sağ el baş parmağını kaybeden kişiye, 11 saat süren ameliyatla ayağından parmak nakledildi.

BURSA - Bursa'da, pres makinesine kaptırdığı sağ el baş parmağını kaybeden kişiye, 11 saat süren ameliyatla ayağından parmak nakledildi.
     Ameliyatı özel bir hastanede gerçekleştiren plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı Dr. Adnan Erdem, bu ameliyatın sadece kazalarda değil, doğuştan parmağı olmayan çocuklar için de yapılabileceğini bildirdi.
     Erdem, "Özellikle bir elinde hiç parmağı olmayanlara, ayaktan 2-3 parmak alınarak, blok nakiller yapılabilir ve elde belli bir tutma yakalama fonksiyonu sağlanabilir. Bunlar teknik olarak daha özel ameliyatlar olmakla birlikte, yine başarı şansı olan ameliyatlar. Kalem tutma gibi çok önemli fonksiyonları sağlayan işaret parmağının rekonstrüksüyonunda da bu yöntem önerilebilir" dedi.
     Yasin Çiçek ile bilgi veren Erdem, Çiçek'in pres makinesine kaptırdığı parmağının, çok ezik ve parçalı olması nedeniyle tekrar yerine dikilemediğini söyledi.
     Gerekli müdahalenin ardından, bir ayak parmağını el baş parmağı yerine nakledilebileceğini anlattığı hastasına, düşünmesi için süre verdiğini ifade eden Erdem, hastasının, 3 ay sonra ameliyat olma talebiyle kendisine geldiğini belirtti.
     Ameliyatın, damar ve sinir onarımları, kemik ve eklemlerin tekrar eski işlevlerine kavuşturulması, tendonların onarımı ve yumuşak doku örtüsünün sağlanması gibi çok sayıda alt grup problemi içerdiğini vurgulayan Erdem, normalde bu tip ayaktan ele parmak nakillerinde, teknik açıdan daha kolay olduğu için ayak baş parmağının tercih edildiğini, ancak ayakta bıraktığı bozukluğun çok daha düşük olması nedeniyle nakil için baş parmağın yanındaki parmağı seçtiklerini vurguladı.
     Erdem, ayaktan ele parmak nakillerinde, tek atar damar kullanımının literatürde yeterli göründüğüne işaret ederek, gerçekleştirdiği ameliyatın dünyada bir "ilk" olduğunu bildirdi ve şunları söyledi:
     "Fakat biz daha güvenli olması için hastaya ikinci bir arter sistemi daha yaptık. Böylece taşıdığımız parmak, hem sırttan hem de karından gelen iki ayrı atar damar sistemiyle beslenmiş oldu. Ayrıca ayak parmağının atar damar sistemi, işaret parmağının atar damar sistemine ters akımlı olacak şekilde birleştirildi. Böylelikle eldeki sistemin işleyişine, en az zarar verilmiş oldu. Bu yöntem, dünya tıp literatüründe ilk kez yapılıyor. İlk önce iki ay sonra düzenlenecek ulusal kongrede sunacağım bu yöntem, uluslararası bir tıp dergisinde de yayımlanacak."
     Hastanın ameliyattan sonra bir hafta süresince hastanede takip edildikten sonra, dolaşım sorunu olmayacak şekilde taburcu edildiğini belirten Erdem, kemiği yerinde tutacak cihazların, yaklaşık 6 hafta sonra çıkarılacağını ve hareket için en az 3 ay sürecek bir fizik tedavi programı uygulayacaklarını anlattı.

Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,094 µs