En Sıcak Konular

İÜ REKTÖRÜ: ÜNİVERSİTELERDE REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ OLMAMALI

5 Eylül 2008 12:09 tsi
İÜ REKTÖRÜ: ÜNİVERSİTELERDE REKTÖRLÜK SEÇİMLERİ OLMAMALI İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, üniversitelerde rektörlerin, mütevelli heyeti ya da oluşturulacak bir kurul tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi.

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, üniversitelerde rektörlerin, mütevelli heyeti ya da oluşturulacak bir kurul tarafından seçilmesi gerektiğini söyledi.
     Parlak yaptığı açıklamada, Türkiye'de kamu üniversitelerinin daha ileriye götürülmesi ve öğretim üyeleri arasındaki gerginliğin azaltılması için üniversite rektörlerinin bugünkü yöntemle göreve gelmemesi gerektiğini savundu.
     Vakıf üniversitelerinde rektörlerin, mütevelli heyetleri tarafından seçildiğini ve hiçbir sıkıntının yaşanmadığını ifade eden Parlak, ''Kamu üniversitelerinde ise seçim yapılıyor. Adaylar arasında müthiş bir çirkinlik yaşanıyor. Medyada yazılıyor. Bunlara gerek yok. Ama bu nedenle (seçim yapılmasın) demiyorum'' dedi.
     ''Rektör, öğretim üyesine müdahale ettiği zaman o öğretim üyesi, rektörün tekrar adaylığını koyması durumunda oy vermez'' görüşünü dile getiren Mesut Parlak, şöyle konuştu:
     ''Bu durumda rektör, popülist davranmaya başlıyor. Başlıyor (benden olan, benden olmayan)... Geliyor oturuyor rektörlüğe, oy vermeyene farklı davranıyor. Buna gerek yok. Biz, eğitim kurumuyuz. Atatürk'ün bize bıraktığı emaneti daha ileriye taşımak zorundayız. O nedenle üniversitelerde rektörlük seçimleri olmamalı. Bir mütevelli ya da başka bir şey koyarsınız adını, onlar, bu kurumu yönetecek kişiyi seçerler. Ayrıca profesör olmasına da gerek yok. Üniversiteyi tanıyan doktora yapmış veya mütevellinin hakikaten bu işi yapabileceğini düşündüğü dışardan bir insan da olabilir.
     Yüce Türk ulusunu yönetenlere sesleniyorum, rektörleri müteahhitlikten kurtarın. Biz müteahhitlik yapmayalım. Bizim işimiz akademisyenlik. Ben burada rektör olarak her işle ilgileniyorum.''
     Parlak, 657 sayılı devlet memurluğu kadrosunun da kaldırılması ve buna üniversitelerden başlanması gerektiğini savunarak, ''Ben performansımla burada kalmalıyım, performansımla buraya gelebilmeliyim. Bu ulusun yetişmiş, donanımlı çocukları var. Bekliyor. Ama siz öyle bir kapıyı kapatmışınız ki çalış çalışma, gel gelme, hiçbir şey yapma 65 yaşına kadar otur. Yapmazsanız başarı yok. Bizim yürümemiz değil, koşmamız lazım'' dedi.
     ''Af'' kelimesinin, toplumun kulağına çok güzel gelen bir kelime olduğunu, ancak eğitimde affın olmaması gerektiğini ileri süren Parlak, ''Burada çalışkan olan öğrencinin ne günahı var. Ayrıca Türkiye'de araştırma yapmıyoruz. Bugün kim bana söyleyebilir, (bu aftan şu kadar insan yararlandı, şu kadar insan başardı) diye kimse söyleyemez. Af başarılı olmuyor, kimseye yararı da yok zararından başka. Eğitimde af olmamalı'' dedi.

Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,743 µs