En Sıcak Konular

YILMAZ: ''RİSK GÖSTERGELERİNDE DÜZELME VAR''

4 Eylül 2008 15:23 tsi
YILMAZ: ''RİSK GÖSTERGELERİNDE DÜZELME VAR'' Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, Türkiye'nin risk priminin 2008 yılının ikinci çeyreğinde diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha fazla arttığı, fakat son dönemde Türkiye'ye ilişkin risk göstergelerinde düzelme yaşandığının görüldüğünü bildirdi

TRABZON - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz,  Türkiye'nin risk priminin 2008 yılının ikinci çeyreğinde diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha fazla arttığı, fakat son dönemde Türkiye'ye ilişkin risk göstergelerinde düzelme yaşandığının görüldüğünü bildirdi. 
Yılmaz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen ''Para Politikaları'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, 2007 yılı ortalarında küresel finans piyasalarında ortaya çıkan belirsizliklerin devam ettiğini söyledi.  
Ekim ayı ortalarında risk algılamalarında belirginleşen bozulma eğiliminin, yatırımcıların risk almaktan kaçınmasına neden olduğunu ifade eden Yılmaz, ''Risk alma iştahı endeksi 2008 yılının ilk yarısında panik durumunu yansıtan seviyeye kadar gerilemiştir. Son bir aylık dönemde gözlenen kısmi toparlanma eğilimine rağmen risk algılamalarında olumsuz seyir devam etmektedir. ABD'de reel sektör güven endeksi 2007 yılının ortalarından itibaren gerileyerek 2001 yılından bu yana en düşük seviyeye inmiştir'' dedi.
Yılmaz, Mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediğini belirterek, ''Son dönemde beklentilerde ortaya çıkan kötüleşmenin, parasal sıkılaştırmanın etkisiyle durduğu gözlenmektedir'' dedi.
Durmuş Yılmaz, Para Politikası Kurulu'nun verilere duyarlılığın bir yansıması olarak Eylül ayından itibaren ölçülü bir faiz indirimi de dahil olmak üzere bütün politika seçeneklerini dikkate alacağını bildirdi. 
2009-2010 ve 2011 enflasyon hedeflerinin sırasıyla yüzde 7,5, yüzde 6,5 ve yüzde 5,5 olarak belirlendiğini bildiren Yılmaz, Temmuz ayının sonunda yayımlanan enflasyon raporunda yenilenen bu hedeflerin ulaşılabilir olduğunun tespitinin yapıldığını söyledi.

YILMAZ: İSTANBUL'DA YERLEŞKE İÇİN KARARLAR ALMA AREFESİNDEYİZ

      Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankasının İstanbul'da taşınacağı yer konusuna açıklık getirirken, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak İstanbul'da yerleşke olarak bir takım kararlar alma arifesindeyiz" dedi.
     Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında verdiği "Para Politikaları" konulu konferansın ardından katılımcı sorularını yanıtlayan Yılmaz, cari açıkla ilgili bir soruya, "Türkiye'de bir cari açık söz konusu. Cari açığın da temeli tasarruflarla yatırımlar arasındaki dengesizlikten kaynaklanıyor. Dolayısıyla bizim ekonomi olarak bu dengeyi düzgün kurmamız gerekiyor" yanıtını verdi.
     Yılmaz, Merkez Bankasının İstanbul'a taşınmasına ilişkin gelişmeler hakkındaki soru üzerine, Bankanın İstanbul'da 2 hizmet binasının bulunduğunu anımsatarak, ayrıca Anadolu yakasında Kozyatağı'ndaki yerine işaret etti ve şöyle dedi:
     "Özelde İstanbul genelde Marmara bölgesinde, emisyon hareketleri bu bölgede diğer bölgelerimize kıyasla son derece yoğun. Dolayısıyla toplam tahsilat olarak baktığınızda emisyon hareketinin önemli bir kısmı İstanbul ve İstanbul'un civarında oluşuyor. İstanbul şubemizin, elimizde var olan Levent'teki arsamıza taşınması için çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Oraya bir İstanbul şubesi ve merkez bankası hizmet binası yapılması için gerekli çalışmalara başladık. Onun dışında bizim yine merkez hizmetleri ve emisyon hizmetlerini daha da kolaylaştırmak üzere İstanbul İkitelli'de şu anda 'Kuyumcu kent' diye bilinen bir kooperatif var. Oradan bir yer aldık, oranın inşaatı devam ediyor."
     Merkez Bankasının bağımsızlığına ilişkin bir soruya karşılık "Merkez Bankasının bağımsızlığından şunu anlıyoruz; bağımsızlık başına buyrukluk, her istediğini yapabilme demek değil. Bağımsızlık verilen kurumlara düşen görev, siyasileri uygulanan konuların, politikaların doğruluğu konusunda ikna etmektir. Onlara rağmen değil onları inandırarak bunu yapmaktır" diyen Yılmaz, bir başka soru üzerine de, siyasiler ile Merkez Bankasının ilişkisinin, "bir kol uzunluğunda" olması gerektiğini söyledi.



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,290 µs