En Sıcak Konular

TALAT-HRİSTOFYAS GÖRÜŞMESİ

3 Eylül 2008 13:11 tsi
TALAT-HRİSTOFYAS GÖRÜŞMESİ KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununa yıl sonundan önce çözüm bulmak istediklerini söyledi.

LEFŞKOŞA- KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununa yıl sonundan önce çözüm bulmak istediklerini söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 11 Eylül Perşembe günü yapacakları görüşmede, yönetim ve güç paylaşımı konularını ele alacak.
Cumhurbaşkanı Talat ile Rum lider Hristofyas'ın, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un resmi ikametgahında yaptığı ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın da katıldığı görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.  Görüşmenin ardından ilk açıklamayı yapan Downer, bir sonraki görüşmenin 11 Eylül Perşembe günü yapılacağını belirterek, prosedürün belirlenmesinin ardından müzakerelere yönetim ve güç paylaşımı konularıyla başlanacağını söyledi.
Her iki liderin birbirine gösterdiği iyi niyetin kendisi için etkileyici olduğunu ifade eden Downer, liderlerin görüşmede samimiyetlerini ortaya koyduğunu belirtti.
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, "Talat sizi ne şekilde şaşırttı" sorusu üzerine, görüşmede "herhangi bir sürpriz olmadığını" belirterek, "Mehmet Ali Talat aynı Mehmet Ali Talat, herhangi bir sürprizle karşılaşmadım" dedi.
Rum lider, "adada sınırların yıl sonuna kadar kaldırılıp kaldırılmayacağı" yönündeki soru üzerine ise "Bu amaçla yola çıktıklarını ve en kısa zamanda bunu yapmak istediklerini" söyledi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da bir gazetecinin, "Ankara'nın baskısı olmadan mı müzakere ediyorsunuz" sorusuna karşılık, Kıbrıs'ta 4 yıllık bir sessizliğin ardından tekrar müzakerelerin başlamasında Ankara'nın desteğinin rol oynadığına işaret ederek, "Biz çözüm için varız. Ankara bizi destekliyor. Şundan eminiz ki, kapsamlı bir anlaşmaya varma konusunda başarılı olacağız" diye konuştu.
Bu yılın sonuna kadar bu anlaşmaya varmak istediklerini belirten Talat, iki liderin temsilcilerinin prosedür üzerindeki tartışmaları sürdüreceğini, bugünkü görüşmenin anlamının müzakereleri başlatmak olduğunu söyledi.
Liderlerin soruları yanıtlamasının ardından Downer, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un mesajını okudu.
Ban, mesajında, "Bu tarihsel adımın birlikte atılmasını" desteklediğini bildireerek, "adanın yeniden birleştirilmesi ve Kıbrıs adasında yaşayan bütün halkların çıkarına olan bir birleşme olmasını" istediklerini belirtti.



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,698 µs