En Sıcak Konular

BABACAN- LAVROV ORTAK BASIN TOPLANTISI

2 Eylül 2008 17:44 tsi
BABACAN- LAVROV ORTAK BASIN TOPLANTISI Dışişleri Bakanı Ali Babacan,Türkiye'ye günübirlik ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 BABACAN : "SORUNUN AŞILACAĞINA İNANIYORUZ"

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la yaptıkları görüşmede son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sorununu da ele aldıklarını belirterek, ''Bu sorunun Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz'' dedi.
Türkiye'ye günübirlik ziyarette bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Babacan, Rusya'yı yalnızca komşu ve dost bir ülke olarak değil, aynı zamanda Türkiye'nin ticaret ve enerji alanlarında başlıca ortaklarından biri olarak gördüklerini ifade etti.
Babacan, "Bu kadar olumlu bir tablo içerisinde son dönemde ortaya çıkan Rus gümrüklerinde Türk mallarının uzun süre incelemeye tabi tutulması sonucunda yaşanan gecikmelerden kaynaklanan sorunu da değerli dostumla samimi ve yapıcı bir yaklaşımla ele aldık. Bu sorunun da Rus tarafından beklediğimiz esneklik ve işbirliği yaklaşımı sayesinde aşılacağına inanıyoruz'' diye konuştu.
"Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" önerisi hakkında da kapsamlı görüş alışverişinde bulunma imkanı bulduklarını anlatan Babacan, şöyle devam etti: 
"Bu önerimizin bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için bölge ülkeleri arasında güven tesis etmeyi hedefleyen, geleceğe ilişkin vizyonu bulunan inisiyatif olduğu konusunda mutabık olduğumuzu memnuniyetle öğrendim. Söz konusu inisiyatifin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi yakın istişarelerimizi ve işbirliğimizi sürdürme kararını da beraberce aldık. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkinin ve aynı zamanda işbirliğinin çok boyutlu ortaklık temelinde daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli koşulların mevcut olduğuna inanmaktayım."

LAVROV : "ANKARA'NIN ÇABALARINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ"

Lavrov da konuşmasında, Türkiye ile ilişkilerinin her zaman dostane bir güven ortamında cereyan ettiğini belirtti. İki ülke arasındaki siyasi diyaloğun yüksek tempoda devam ettiğine dikkati çeken Lavrov, Türkiye'ye son 3 ayda ikinci ziyaretini yaptığını hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yıl sonunda Rusya Federasyonu'na yapacağı ziyareti hatırlatan Lavrov, görüşmede bu ziyaretle ilgili hazırlıkların da ele alındığını belirterek, ''Bu ziyaretler ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandıracak'' dedi.
Rusya ile Türkiye arasındaki ticaretin rekor düzeyde geliştiğini, devlet başkanları tarafından konulan 25 milyar dolar dış ticaret hacmi seviyesine çıkma hedefini gerçekleştirmeyi umduklarını belirten Lavrov, iki ülke arasındaki yatırım ve işbirliğinin de günden güne geliştiğini söyledi.
Görüşmede Kafkaslar'daki sorunları da değerlendirdiklerini belirten Lavrov şunları söyledi:
''Kafkasya sorunu bağlamında, biz Türkiye'nin bu süreci ilerletme çabalarını takdirle karşılıyoruz. Ankara'nın yeni bir işbirliği platformu oluşturulması teklifini ele aldık. Bunu destekliyoruz. Bu alanda mekanizma oluşturulması konusunda yapılan çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Ve tabii ki, bunun için gerekli koşulların sağlanması gerek. Güney Osetya'ya karşı saldırganlığın olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması gerekir. Ancak, ortaklarımızla karşılıklı işbirliği ve anlayış temelinde mutabıkız. Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu konusunda, bakanlar ve uzmanlar düzeyinde bu konulardaki görüşmelerin devam etmesine karar verdik.''  

 LAVROV: TÜRKLERE KARŞI BİR AYRIMCILIK YOK

      Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk ihraç ürünlerine uygulanan engellemeler konusunda, birçok ülkenin Rusya gümrük mevzuatını ihlal ettiğini, Rus gümrük idaresinin de daha katı tedbirler aldığını belirterek, ''Burada Türklere karşı bir ayrımcılık yok. Türkiye ile ticareti devam ettirmekten yanayız'' dedi.
     Düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov, ''Rusya tarafından İran'a gizli bir anlaşmayla S-300 füzelerinin satılacağı'' iddialarının sorulması üzerine, bunu tek kelimeyle ''Doğru değil'' şeklinde cevaplandırabileceğini ifade etti.
     İran'a veya başka ülkelere gizli bir silah sevkıyatının söz konusu olmadığını, Rusya'nın silah ihracatının son derece şeffaf olduğunu belirten Lavrov, silah ihracatının Rusya ihracat mevzuatına göre yapıldığını söyledi.
     ''Türkiye'den ihracat konusunda yaşanan sorunlar ABD ile de yaşandı. Rusya kendisini ekonomik olarak izole mi ediyor?'' sorusunu Lavrov, şöyle yanıtladı:
     ''Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi hızla artıyor. Periyodik olarak fiili bazı sorunlar çıkabiliyor. Söz konusu olan birçok ülke Rusya gümrük mevzuatını ihlal etti. Gümrük idaresi daha katı tedbirler almak zorunda kaldı. Burada Türklere karşı bir ayrımcılık yok. Türkiye ile ticareti devam ettirmekten yanayız. Bizim gümrük yöneticilerimiz arasında yapılan görüşmelerde somut yaklaşımlar değerlendirildi. Bizim gümrük idaremiz Türk mallarını basitleştirilmiş yöntemle Rusya'ya ihraç edilmesi yönünde teklifte bulundu. Halihazırda hava yolu taşımacılığıyla ilgili bir pilot uygulama var. Bir an evvel bu basitleştirilmiş gümrük düzenine geçebiliriz. Sayın Bakan ile de konuştuk. Bizim gümrük idarecilerimiz en kısa zamanda görüşmeler yapacak ve bu sorununuzu halledecektir.''
     Güvenlik bölgesinde özellikle AGİT çerçevesinde uluslararası bir polis gücü olmasını istediklerini ifade eden Lavrov, ''çünkü barış gücü birimlerinin iç güvenliği sağlama sorumluluğu olmadığına'' işaret etti. Lavrov, güvenlik bölgesinin gerçekten güvenli bir bölge olduğunu, askerden arındırılmış olduğunu görmek istediklerini kaydetti. Bir ''güç kullanmama anlaşmasının'' imzalanması talebini dile getiren Lavrov, ''O zaman güvenlik bölgesi uluslararası kontrole verilebilir. Bu süreçlere Türk meslektaşlarımızın da katılmasını takdirle karşılıyoruz. Bu, ortak çabaların bir kısmını teşkil edecektir'' dedi.
     Konuk Dışişleri Bakanı, ''Rusya, Türkiye'ye verdiği doğal gazı kesmeyi hiç düşündü mü?'' sorusuna, ''Çılgınca bir şey bu. Neden böyle bir şey düşünülsün ki? Tek bir örnek gösterin, Rusya'nın herhangi bir suretle petrol ve gaz konusunda hiç anlaşma ihlali olmuş mu? Hiç olmadı'' yanıtını verdi.

BABACAN-LAVROV GÖRÜŞMESİNDE ELE ALINAN KONULAR

ANKARA- Dışişleri Bakanı Babacan ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un, Montrö Sözleşmesi'nin iki ülke için de Boğazlardan geçişi düzenleyen temel belge olduğu hususunda bir kez daha mutabık kaldıkları öğrenildi.
     Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, iki ana eksen etrafında şekillenen Babacan-Lavrov görüşmesinde, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu ile gümrüklerde yaşanan sorunlar ele alındı.
     Rus tarafının ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve işbirliğinin artırılması konusunda istekli olduğu gözlemlenen görüşmede, Türkiye'nin Kafkaslar'daki son gelişmelerle ilgili izlediği dengeli politikadan duyulan memnuniyetin dile getirdiği bildirildi.
     Edinilen bilgiye göre Lavrov, gümrüklerde yaşanan sorunlar konusunda ise bu uygulamaların Türkiye'ye karşı bir tedbir olmadığını ısrarlı bir şekilde vurgulayarak, sorunların mevzuatta yapılan değişiklik sonucu ortaya çıktığını ve konuyu Rusya'ya döner dönmez Başbakan Vladimir Putin ile görüşeceğini kaydetti.
     Görüşmede ayrıca Kıbrıs, İran ve Irak gibi konular ele alındı.



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,708 µs