En Sıcak Konular

TÜZMEN: KIRMIZI HAT UYGULAMASI TEKNİK BİR UYGULAMADIR

1 Eylül 2008 21:20 tsi
TÜZMEN: KIRMIZI HAT UYGULAMASI TEKNİK BİR UYGULAMADIR Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kırmızı hat uygulamasının teknik bir uygulama olduğunu belirterek, ''Bu tür teknik uygulamalar Bakanlar Kurulu gibi son derece üst düzey karar organında tartışılacak şeyler değildir'' dedi.

URUMÇİ - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kırmızı hat uygulamasının teknik bir uygulama olduğunu belirterek, ''Bu tür teknik uygulamalar Bakanlar Kurulu gibi son derece üst düzey karar organında tartışılacak şeyler değildir'' dedi.
     Tüzmen, Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarını basın mensuplarına değerlendirdi ve konuya ilişkin sorularını yanıtladı.
     İki konuyu birbirinden ayırmak gerektiğini belirten Tüzmen, Bakanlar Kurulu'na, Rusya'nın Türk ihraç ürünlerine uyguladığı haksız engeller karşısında daha uzun vadeli, sistematik bir paket sunulduğunu söyledi. Tüzmen, ''Zannediyorum bu paket enine boyuna konuşuldu. Bu paketin (uluslararası konjonktürde Gürcistan krizi ile bağlantılandırılabileceği, böyle bir kararın Rusya tarafından yanlış anlaşılabileceği şeklinde yorumlar olmuştur) diye düşünüyorum'' dedi.
     Devlet Bakanı Tüzmen, bu paketin, Bakanlar Kurulu'nda, Rusya ve Türkiye Dışişleri bakanlarının yapacağı görüşme sonrasında bir değerlendirme yapılmak üzere bugün için kabul görmediğini zannettiğini ifade etti.
     Devlet Bakanı Tüzmen, sabah uygulamaya konulan kırmızı hattın dış ticaretteki teknik bir uygulama olduğuna dikkati çekerek, "Yani biz bunları Bakanlar Kurulu seviyesinde değil, müsteşarlar seviyesinde hatta bazı ülkelere karşı genel müdürlerin imzasıyla uygulamaya koyuyoruz. Dış ülkelerden gelen ürünlerin ne şekilde kayda alınacağı, gümrüklerde denetimin sıklaştırılması yönünde bir karardır. Bu karar da zaten uygulamadadır. Biz onu ilgili kurullara gönderdik. Dolayısıyla bazı şeyleri birbirinden ayırmak lazım" diye konuştu.
     Türk ihraç ürünlerine uygulanan bu kısıtlamanın, Hindistan ve Çin gibi pazarlarda rekabet ettiğimiz ülkelere kesinlikle uygulanmadığını ifade eden Tüzmen, şu görüşleri dile getirdi:
     ''Kısıtlamaların, engellerin tamamıyla Türkiye'ye dönük olması DTÖ'de adaylık sürecini devam ettiren, tam üye olmamış Rusya'nın bizlere bu şekilde davranması, bizim bu süreci, Rusya'nın nihai adaylığını, üyesi olması konusunda tekrar gözden geçirmemize neden olacak. Bu şekilde bir davranışa sessiz kalmamız mümkün değil.''
     Devlet Bakanı Tüzmen, bir gazetecinin, Rusya ile ilgili yaşananlar konusunda Bakanlar Kurulu'na bilgi verilip verilmediği yönündeki sorusu üzerine de, kurula iki kere bilgi verdiklerini, arkasından da Dışişleri Bakanlığı'nı bilgilendirdiklerini söyledi.

Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,517 µs