En Sıcak Konular

AB İLERLEME RAPORU AÇIKLANDI

6 Kasım 2007 16:11 tsi
AB İLERLEME RAPORU AÇIKLANDI AB Komisyonu, diğer aday ve potansiyel aday ülkelerle birlikte Türkiye İlerleme Raporu, strateji belgesi ve önümüzdeki 4 yıla ilişkin mali yardım çerçevesini açıkladı.

BRÜKSEL - AB Komisyonu, diğer aday ve potansiyel aday ülkelerle birlikte Türkiye İlerleme Raporu, strateji belgesi ve önümüzdeki 4 yıla ilişkin mali yardım çerçevesini açıkladı.
İlerleme Raporunda, siyasi kriterlerle ilgili ''Güvenlik güçleri üzerindeki sivil gözetim'' bölümünde, ''Ordunun kamuoyuna yaptığı açıklamalara ve siyasi sürece müdahale çabalarına rağmen 2007 baharında yaşanan anayasal krizin sonucu demokratik sürecin üstünlüğünü teyit etmiştir'' denildi.
AB Komisyonu belgesinde, ''Silahlı Kuvvetlerin (son bir yılda) önemli siyasi etki yaratmayı sürdürdüğü, Silahlı Kuvvetlerin üst yönetimindekilerin iç ve dış politikayı ilgilendiren sorunlarda kamuoyuna açıklama yapmayı hızlandırdıkları'' ifade edilerek, Türk Silahlı Kuvvetleri ve jandarmaya yönelik değerlendirmelere yer verildi.
AB terör örgütleri listesindeki PKK'nın son dönemde artan saldırılarının Türkiye açısından ciddi bir güvenlik sorunu oluşturduğu kaydedilen raporda, terörle mücadeleye destek verildi.
STRATEJİ BELGESİ
AB üyesi ülkelere ve Avrupa Parlamentosuna önümüzdeki bir yıla ilişkin genişleme stratejisi belgesini sunan AB Komisyonu, Türkiye'de reformların 2005 yılından bu yana yavaşladığı tespitinde bulunarak, ''siyasi reformların hızlandırılmasını'' istedi.
Terör örgütü PKK'nın can kayıplarına neden olan silahlı saldırılarının ardından TBMM'nin sınır ötesi operasyona yetki verdiği hatırlatılan belgede, Türkiye'nin vatandaşlarını koruma ve terörizmle mücadele çabasında hukukun üstünlüğü yanında bölgesel barış ve istikrara önem vermesi istendi.

AB, TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNE AÇIK OLACAK
AB Komisyonu, "namuslu vatandaşlarını terörizme karşı daha iyi korumak" amacıyla üye ülkelere yeni öneriler paketi hazırladığını, bu çerçevede Türkiye gibi aday ülkelerle işbirliğine de açık olunulacağını bildirdi.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, terörizme karşı yeni önlemler alınırken vatandaşların güvenlik haklarının ön plana çıkarılacağını, ancak fikir ve düşünce özgürlüklerine zarar vermemeye özen gösterileceğini anlattı.
Frattini, Başbakan Erdoğan'ın terörizme karşı ortak mücadele konusunda AB'ye yönelik eleştirilerini hatırlatan ve AB'nin yeni stratejisinin bu alanda getireceği olası değişiklikleri soran bir gazeteciyi yanıtlarken, öneri paketinin aday ülkeleri kapsamadığını, ancak PKK'nın AB tarafından da terör örgütü olarak tanındığını, dolayısıyla ellerinde terör örgütü PKK üyelerine ilişkin bilgiler olması halinde bunların Türk yetkililere aktarılabileceğini, işbirliğine açık olunacağını söyledi.

"TÜRKİYE MÜCADELESİNDE DESTEKLENMELİ"

BRÜKSEL - AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin halkını korumak için sürdürdüğü terörizme karşı mücadelesinde desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Rehn, AB Komisyonunun Türkiye İlerleme Raporunun açıklanmasının ardından soruları yanıtladı. Türkiye'nin terör örgütü PKK'nın saldırılarına hedef olduğunu, AB'nin her türlü terör eylemini kınadığını, Türkiye ve Irak'tan sorunları diyalog ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözmeleri beklentisinde olduklarını anlatan Rehn, Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Bush ile yaptığı görüşmenin önemine değindi.
Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine olası bir askeri müdahalesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Rehn, spekülasyonlardan kaçınılmasını isteyerek, siyasi çözüm şansları üzerinde durdu ve "ölçüsüz askeri harekatlardan" kaçınılması beklentisini dile getirdi.
Olli Rehn, Türkiye'nin halkını terörizme karşı koruma mücadelesinin herkes tarafından desteklenmesi gereği üzerinde dururken, Türkiye, Irak ve uluslararası toplumun siyasi çözüm için cesaretlendirilmesi gerektiği, terörizme karşı mücadelede ölçülü bir şekilde güç kullanılmasının söz konusu olabileceği mesajı verdi.

"TÜRKİYE TAM ÜYELİK HEDEFİNE BAĞLI"

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin tam üyelik hedefine bağlı olduğu ifade edilerek, "Bu hedef hükümetimizin, Türk halkı ve kamuoyunun da desteğini haizdir. Bu yoldaki kararlılığımız dün olduğu gibi bugün de aynı şekilde devam etmekte, eksikliklerimizin giderilmesine ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasına olan bağlılığımız azalmamakta, aksine artmaktadır. Ülkemizi demokrasi ve insan hakları alanında en üst düzeylere yükseltene kadar reformlara devam etmeye kararlıyız" denildi.
Türkiye'nin AB müktesebatına uyum açısından yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerinin bilincinde olduğu ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Son aylarda seçim sürecine bağlı olarak reform sürecinde yaşanan nispi yavaşlama her ülkede rastlanabilecek bir durumdur. Unutulmaması gereken önemli bir husus reformların sadece mevzuat değişikliğinden ibaret olmadığıdır. Yaşadığımız bu son dönemde uygulama alanında önemli mesafeler katedilmiştir."



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,039 µs