En Sıcak Konular

ÇİÇEK: İLİŞKİLERİN EN İYİ ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLMESİN İSTİYORUZ

1 Eylül 2008 17:48 tsi
ÇİÇEK: İLİŞKİLERİN EN İYİ ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLMESİN İSTİYORUZ Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek,''Biz ilişkilerin en iyi şekilde sürdürülmesini arzu ediyoruz. Rusya Federasyonu bizim bakımımızdan önemlidir'' dedi.

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulunun, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, Rusya'nın Türk ihraç ürünlerine uyguladığı engellemelere karşı Türkiye'nin de mütekabiliyet esasına göre bu ülkenin ürünlerine tedbir uygulamasına yönelik talebiyle ilgili ''olumlu bir karar almadığını'' bildirdi. Çiçek, ''Biz ilişkilerin en iyi şekilde sürdürülmesini arzu ediyoruz. Rusya Federasyonu bizim bakımımızdan önemlidir'' dedi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Bölgede yaşanan gelişmelere paralel Rusya'ya yönelik ihracatta son dönemde ortaya çıkan ve iki ülke ilişkilerini olumsuz etkileyen bir durumun söz konusu olduğunu belirten Çiçek, bununla ilgili benzer sıkıntıların ihracat yapılan ülkelerle de olduğunu kaydetti.
     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, ''Bugün itibariyle Türkiye gümrüklerinde Rus makamlarına yönelik kırmızı hat uygulaması söz konusu değil mi?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:
     ''Şu an normal uygulama devam ediyor. Kendi yönümüzden sorunun çözümü için değişik girişimler oldu. Yarın önemli bir gün. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı da Türkiye'ye gelmiş olacak. Bu konularda bu seviyede görüşme imkanı olacaktır. Ümit ediyoruz ki bu sorun, yarın çözülmüş olsun. Sayın Tüzmen kendi yönünden talebini iletmiştir ama biz ona olumlu cevap vermedik. Öyle bir karar almadık.''
     Çiçek bir başka soru üzerine, toplantıda, Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu önerisinin ele alınmadığını bildirdi. Bu teşebbüsün, devam eden bir girişim olduğunu kaydeden Çiçek, bu olumlu gayretten olumlu sonuçlar çıkmasını ümit ettiklerini dile getirdi.
     ''Rusya ile ticaret sorunu çözülmezse, yarınki görüşmelerden sonra, Sayın Tüzmen'in getirdiği önerilerin kullanılma olanağı nedir?'' sorusunu Çiçek, şöyle yanıtladı:
     ''Ben olaylara, hep bardağın boş tarafından değil de hep dolu tarafından bakarım, siz de öyle bakın, öyle bakalım. Çünkü gerçekten iki komşu ülke, ilişkileri de gayet iyi gidiyor. İki tarafın yararına olan bir ekonomik ve ticari ilişki var. Dolayısıyla bu sorunun konuşularak, görüşülerek çözüleceği kanaatini taşıyoruz. Daha bugünden her şey olumsuz olacakmış gibi bakarak bir sorun çözülemez, böyle bir müzakere de yapılamaz. O nedenle Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Çünkü iki tarafın da menfaatinedir.''
     Başbakan Erdoğan'ın, 4 Eylül Perşembe günü Suriye'ye gerçekleştireceği ziyaretle ilgili soruyu da yanıtlayan Çiçek, Şam'da 4'lü bir zirve yapılacağını, Orta Doğu'da yapılan bu zirvenin kompozisyonuna bakıldığında, Orta Doğu'daki sorunların görüşüleceği önemli bir platform olacağını ifade etti.
     Geçen hafta memur sendikaları ile hükümet arasında maaşlar konusunda bir anlaşmanın sözkonusu olduğunu anımsatan çiçek, Devlet bakanı Murat Başesgioğlu'nun bu konuda Bakanlar Kurulu'na bilgi sunduğunu kaydetti. Çiçek, bu konuda şunları söyledi:
     ''1 ocak 2008'de 1.193 lira olan ortalama memur maaşı 1 ocak 2009'da 1.414 YTL... Yıllık ortalama artış da 8,7 olacaktır. Yani bir ocaktan itibaren evvela yüzde 4, sonra yüzde 4,5 artış yapılacaktır. 2002 ile mukayese yaptığımızda 2002'de en düşük memur maaşı 292 lira iken, ocak ayında bu 1.163 liraya yükselmiş olacaktır. 2002'de 578 lira olan ortalama memur maaşı da 1.414 liraya yükselmiş olacak. Zira emekliler bakımından da yine yüzde 4'lük ve yüzde 4,5'luk artışlar yapılmış olacaktır.''


Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,134 µs