En Sıcak Konular

RUSYA'YA KARŞI TEDBİR PAKETİ

29 Ağustos 2008 14:31 tsi
 RUSYA'YA KARŞI TEDBİR PAKETİ Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1 Eylül pazartesi gününden itibaren Türkiye olarak Rusya'ya karşı tedbir paketinin uygulamaya konulacağını açıkladı.

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1 Eylül pazartesi gününden itibaren Türkiye olarak Rusya'ya karşı tedbir paketinin uygulamaya konulacağını açıkladı.
Tüzmen, Rusya'ya ticarette yaşanan sorunlara ilişkin sorular üzerine, Rusya'nın gümrük kapılarında Türk TIR'larını herhangi bir neden olmaksızın başka ülkelere yapılmayan bir şekilde engellediğini hatırlatarak, bu engellemelerin tamamıyla Türkiye açısından Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu ve bu engellemelerin ''tarife dışı engel'' kapsamına girdiğini kaydetti.
''Bu tip uygulamalarla karşılaşıldığı için biz de kendi tedbirler paketimizi uygulamaya koyuyoruz, pazartesi gününden itibaren bunları göreceksiniz'' diyen Tüzmen, Rusya'nın Türkiye için bir numaralı ticaret ortağı ve aynı zamanda stratejik ortağı olduğunu kaydetti.
Bu nedenlerden dolayı Rusya ile ilişkilerin çok daha iyi bir şekilde devam ettirilmek istendiğini, karşılıklı bağımlılıklar bulunduğunu ifade eden Tüzmen, yalnızca Türkiye'nin Rusya'ya değil, Rusya'nın da Türkiye'ye bağımlılığının bulunduğunu ve Türkiye'nin Rusya'nın ihracatında 5. büyük ülke olduğunu hatırlattı.
Bakan Tüzmen, Türkiye'nin Rusya'ya karşı uygulayacağı tedbir paketinin, açık açık, etap etap, yavaş yavaş yerine geleceğini belirterek, ''Biz daha önce söyledik, (rahatsız edilirsek, rahatsız ederiz) dedik'' diye konuştu.
Bakan Tüzmen, sorular üzerine, Pazartesi günü mütekabiliyet esasından hareketle, Rus ihraç ürünlerine Türk gümrüklerinde, Rus gümrüklerinde Türk ihraç ürünlerine uygulanan kısıtlamaların uygulanacağını kaydederek, Rusya'nın gümrüklerinde gerçekleştirdiği uygulamayı, sadece Rusya'da yayımlanan gizli bir iç genelge ile yaptığını söyledi.
Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliğine ilişkin bir soru üzerine, 2005'de Türkiye'nin Rusya'nın DTÖ'ye üyeliği konusunda ön onay olarak giriş belgesini imzaladığını belirten Tüzmen, "Son dönemde yapılan negatif çalışmalar, bizim bu görüşümüzü tekrar gözden geçirmemizi gündeme getirecektir'' dedi.

Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,555 µs