En Sıcak Konular

13. TÜRK DÜNYASI GENÇLİK KURULTAYI

6 Ağustos 2007 13:13 tsi
13. TÜRK DÜNYASI GENÇLİK KURULTAYI Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı, bu yıl 5–12 Ağustos tarihlerinde Makedonya’nın Ohri şehrinde yapılıyor.

. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı, bu yıl 5–12 Ağustos tarihlerinde Makedonya’nın Ohri şehrinde yapılıyor. Türk demokratik Partisi (TDP) Gençlik Kollarının ev sahipliğinde toplanacak olan kurultaya 40’tan fazla kuruluşun temsilcileri, sanatçılar, basın mensupları ve diğer konuklar olarak toplam 180 kişinin katılması bekleniyor. Kurultayın açılış toplantısına, Makedonya’dan, başta hükümet temsilcileri, Türk milletvekilleri ve sivil toplum yöneticileri olmak üzere geniş bir katılım bekleniyor. Türkiye’den Türk Ocakları Genel Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin katılacağı Kurultay boyunca, öncekilerde olduğu gibi, çeşitli etkinliklere yer verilecek. Gençler gündüzleri toplantılarda meselelerini görüşecekler, akşamları da her heyetin kendi yöresinin müzik ve folklorunu tanıtacağı eğlenceler yapacaklar.

1992’den beri toplanmakta olan Gençlik Kurultayları, her yıl Türk Dünyasının bir başka ülkesinde yapılıyor. Kurultaylara katılan gençlik kuruluşları, zaman içinde Dünya Türk Gençler Birliği (DTGB) adı altında bir platform oluşturdular.

DTGB, Şubat 1992'de Tatar Gençleri Birliği Azatlık'ın öncülüğünde Rusya Federasyonu içindeki Türk Devlet ve Toplulukları ile Türkiye, Kırım ve Azerbaycan'dan gençlik teşkilâtlarının katıldığı Türk Dünyası Gençlik Kurultayı'nda doğdu ve o günlerden bugünlere sürekli gelişti. DTGB gönüllü, bağımsız, milletlerarası bir demokratik platform olarak kurulmuş ve temelini, uluslararası normlardan, insan hakları bildirgesine paralel devletlerarası anlaşmalardan almıştır

Bugün Türklerin yaşadığı 40 ülkeden 45 kuruluşu üye ve gözlemci statüsünde bünyesinde barındıran DTGB, bu haliyle, uluslar arası gençlik örgütlerinin en büyükleri arasındadır. Fin-Ogur halklarının DTGB'ye üye olması, geçtiğimiz yıl Kore'den de bir müracaatın yapılmış olması, DTGB'yi Türkçe konuşan gençlerin örgütü olmanın ötesine, bir Ural-Altay gençlik örgütü olmaya götürmektedir.

Kurultay, ikinci defa Balkanlarda yapılmaktadır. İlki, on birinci Kurultay, Romanya’nın Köstence şehrinde 4–11 Eylül 2004 tarihlerinde yapılmıştı. Bu 13. kurultayda “Balkan Türklüğünün Meseleleri” adlı bir bilgi şöleni yapılacaktır. 

Gençler 11. Kurultayda Köstence’de Kurultay dilinin Türkiye Türkçesi olmasını kararlaştırdılar. 12. Kurultayda İstanbul’da alınan kararla: "Bundan sonra biz kendimize Türk diyelim. Artık bütün yazışmalarda ve toplantılarda adımızı, Azerbaycan Türkleri, Kumuk Türkleri, Hakas Türkleri, Şor Türkleri, Kazak Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Türkmen Türkleri, Özbek Türkleri, vb diye söyleyelim, kendimizi böyle tanıtalım" dediler. İsmail Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işde birlik” dileğinin gerçekleşmesi yolunda her kurultayda bir adım daha atılıyor.

Kaynak -Türkgündemi.com.

Image




Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,888 µs