En Sıcak Konular

BAYKAL: ''BAKANLAR KURULUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMALI''

23 Ağustos 2008 14:07 tsi
BAYKAL: ''BAKANLAR KURULUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMALI'' CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin en kısa zamanda Bakanlar Kurulunda değişiklik yapılması gerektiğini dile getirdi.

İZMİR - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin en kısa zamanda Bakanlar Kurulunda değişiklik yapılması gerektiğini dile getirerek, ''Laiklik konusunda topluma güven verecek kişiler getirilmelidir. Aslında problem, bakanlardan değil, bakanlara o görevleri veren siyasi iradeden kaynaklanıyor'' dedi.
     Anayasa Mahkemesinin AK Parti ile ilgili kararına ilişkin olarak, ''Anayasa Mahkemesi krizi tespit etmiş, krizi çözmemiştir. Krizin aşılmasının tek yolu AKP'nin laikliğe karşı eylemlerin odağı olmaktan çıkması, çıktığını kamuoyu vicdanının kabul etmesidir''diye konuştu.
     İzmir'deki basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Baykal, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesinden 10'unun kararıyla AK Parti'nin laikliğe karşı eylemlerin odağı haline dönüştüğünü tespit ettiğini, yaptırım konusunda yüksek mahkemede görüş ayrılığının ortaya çıktığını, üyelerin çoğunluğu demek olan 6'sının kapatma önerisinde bulunduğunu, yapılan değişiklik nedeniyle 7 üyenin oyu gerektiğinden kapatmanın gerçekleştirilemediğini belirterek şunları kaydetti: ''Mahkeme, 11'de 10 ile laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu hukuki tespitini yapmıştır. Anayasa Mahkemesi krizi tespit etmiş, krizi çözmemiştir. Krizin aşılmasının tek yolu AKP'nin laikliğe karşı eylemlerin odağı olmaktan çıkması, çıktığını kamuoyu vicdanının kabul etmesidir''dedi.
     Baykal, mahkemenin ''somut kapatma'' kararı vermemesinin AK Parti'nin laiklik karşıtı eylemlere daha fazlasıyla devam edebileceği değerlendirmesi yapması sonucunu doğurmaması gerektiğini belirterek, ''Şimdi AKP için alçak gönüllü olma, eleştirileri dikkate alma zamanıdır'' diye konuştu.
     AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ile ilgili iddialar konusuna da değinen Baykal, '' Dişli olayı gerçekten çok önemli. Siyasi hayatta rüşvet ve yolsuzluk iddiaları her dönem ortaya atılır. Ama Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir iddia bu olaydaki kadar net, somut, belgeli ve açık şekilde ortaya konmamıştır. İlk kez olayın içinde yer alan kişinin partisi, kendini böyle bir olayla ayrıştıramamıştır. Takınması gereken tavrı takınamamıştır. Böyle bir partiye kızınızı verir misiniz, Türkiye'de iktidarı veriyorlar.''

Sakın ha Azerbaycan'ı üzmeyelim 
   
    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerde soykırım iddialarını kaldırmasını, Azerbaycan ile müzakerelerin başlamasını talep ettiğini belirterek, "bu, doğru bir politikadır. Şimdi Ermenistan tutumunu değiştirmemişken sıcak ilişki kurulmaya çalışılmaktadır. Sakın ha, Türkiye olarak Azerbaycan'ı üzmeyelim" dedi.
     İzmir'deki basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Baykal, "Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde yeni açılımlara ilişkin talep ve baskıların belli bir noktaya geldiğini savunarak şunları söyledi:
     "Ermenistan Türkiye'yi soykırım yapmış bir ülke olarak görüyor; Türkiye'ye yönelik egemenlik talepleri, bir yandan da Azerbaycan'ı işgal girişişimleri var. Türkiye yıllardır ilişkileri ilerletme konusunda soykırım iddialarını kaldırmasını, Azerbaycan ile müzakerelerin başlamasını talep etmiştir. Bu, doğru bir politikadır. Şimdi Ermenistan tutumunu değiştirmemişken sıcak ilişki kurulmaya çalışılmaktadır. Sakın ha, Türkiye olarak Azerbaycan'ı üzmeyelim."
     Türkiye ile Azerbaycan arasında yıllardır "ayrı devlet aynı millet" anlayışının var olduğunu ifade eden Baykal, "Cumhurbaşkanı futbol maçı izleme daveti nedeniyle Erivan'a gidecektir. Bu durum Azeri kardeşlerimizi üzmemelidir" dedi.
     Baykal, Orta Doğu'da da yeni ve tehlikeli çatışma zemininin geliştiğine, Türkiye'nin bölgedeki çatışma ortamının dışında kalması gerektiğine dikkati çekerken Kafkasya'da da çok tehlikeli gelişmelerin yaşandığını bu nedenle soğukkanlı bir politika yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin bir yandan Rusya, bir yandan da Amerika ile işbirliği zorunluluğu yaratan bir tablosu bulunduğunu, bu nedenle çatışmaların dışında kalmasının daha güç hale geldiğini anlatan Baykal, "Karadeniz bölgesi ısınma dönemine girmiştir. Türkiye Montrö konusunda çok dikkatli davranmalıdır. Boğazlar konusunda çok büyük sorumluluğu vardır" diye konuştu.
     Deniz Baykal, Erbakan'ın kalan cezasının kaldırılmasına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:
"Gerçekten hasta, yaşlı bir eski başbakanının çok özel koşullarda da olsa tutuklu olması üzücüdür. Bu tablonun kalkmış olmasından Erbakan'ın memnuniyetini saygıyla karşılıyorum. Ama mahkeme kararının ortadan kaldırılmadığı, yani ortada bir suç olduğu çok açıktır. O bakımdan Erbakan'ın 'hatadan dönüldü' değerlendirmesi yanlıştır. Olay yargı kararından dönmek değil yaşlı, hasta, eski başbakana nezaket gösterilmesidir."



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,784 µs