En Sıcak Konular

ERDOĞAN, ALİYEV İLE BİR ARAYA GELDİ

20 Ağustos 2008 18:42 tsi
ERDOĞAN, ALİYEV İLE BİR ARAYA GELDİ Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul etti.

BAKÜ - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul etti.
     Başbakan Erdoğan, resmi ziyaret için geldiği Bakü'de, havaalanından Zağulba Sarayı'na geçti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Başbakan Erdoğan'ı sarayın merdivenlerinde karşıladı.
     İki lider, daha sonra başbaşa görüşmeye geçtiler.

PLATFORM ÖNERİSİNE AZERBAYCAN'DAN DESTEK

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'na Azerbaycan'ın destek verdiğini ve bundan memnuniyet duyduklarını bildirdi.
     Başbakan Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zağulba Sarayı'nda gerçekleşen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın açıklaması yaptılar.
     Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında önemli bir işbirliği platformunun var olduğuna değinen Başbakan Erdoğan, bunun daha da gelişeceğine olan inancını dile getirdi.
     Görüşmede, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisini gündeme getirdiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
     ''Rus ve Gürcü tarafının bu önerimize olumlu yaklaştığını memnuniyetle müşahede ettik. Bu konuyu bugün Sayın Aliyev ile de etraflı bir şekilde ele aldık. Azerbaycan'ın da önerimize olumlu yaklaşması bizleri ayrıca memnun etmiştir.
     Dışişleri Bakanlığımız konu üzerinde çalışmaya başlamış, diğer ülke dışişleri bakanları ile müşterek olarak çalışmaları yapıp, bunun içerisini çok daha farklı bir şekilde güçlü kılmaları mümkündür. Kafkasya bölgesinin bir istikrar, barış ve refah merkezi haline getirme yönünde Azerbaycan ve Gürcistan ile birlikte attığımız adımların süreceğine inanıyoruz.

 ERDOĞAN: PLATFORMUN OLUŞTURULMASININ ÖNEM TAŞIDIĞI GÖRÜŞÜNDEYİZ

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kafkasya'da barış, güvenlik ve istikrarın tam anlamıyla tesisi bakımından Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun oluşturulmasının önem taşıdığını belirterek, ''Öncelikle bu platform, coğrafya esaslı olmalı, bölge barış ve güvenliğini hedeflemeli, ekonomik işbirliği ve enerji güvenliğini içermelidir'' dedi.
     Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundular.
     Aliyev, görüşmelerde, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konuları da müzakere ettiklerini söyledi. İki ülke ilişkilerinin tüm alanlarda güçlendiğini ve iktisadi ve enerji konularında çok sayıda işbirliğinin bulunduğunu ifade eden Aliyev, buna Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) projelerini örnek gösterdi.
     Kafkaslarda meydana gelen olaylara değinen Aliyev, Azerbaycan'ın Gürcistan ve Rusya ile iyi ilişkilere sahip olduğunu dile getirdi. Bu iki ülke ile Azerbaycan'ın dost olduğunu ve Gürcistan ile Rusya'nın kendi aralarında da dostluk kurmasını arzuladıklarını belirten Aliyev, bölgede barışın ve istikrarın önemine değindi. Bölgede güven ve istikrar için çaba sarf ettiklerini anlatan Aliyev, sorunların barış içinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.
     Başbakan Erdoğan da konuşmasında, son dönemlerde Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın ''tarihi'' olarak nitelendirilebilecek projelere imza attığını belirterek, BTC ve BTK projelerinin bu yüzyılın en büyük projeleri arasında yer aldığını söyledi. Bölge istikrarı ve bölge halkının refahı için bu projelerin büyük önem taşıdığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
     ''Barış ve istikrar, içinde bulunduğumuz bölge için hayati derecede önemlidir. Son gelişmeler barış, istikrar ve refahı etkileyecek hatta tehdit edecek niteliktedir. Bu itibarla da endişe vericidir. Güney Kafkasya'da barış, istikrar, refah ve işbirliğinin tesisi konusunda Sayın Aliyev ile aynı görüşleri paylaştığımızı gördük.
     Görüşmelerimizde Yukarı Karabağ sorununu da ele alma fırsatımız oldu. Yukarı Karabağ sorununun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde uluslararası hukuk ilkelerine uygun olarak çözülmesi gerektiğini de bir kez daha vurguladık. Biz, Türkiye olarak, sorunun barışçıl yollardan çözümlenmesini arzu ediyoruz.''
     Erdoğan, geçen hafta Moskova ve Tiflis'e yaptığı ziyaretler sırasında Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu kurulması önerisinde bulunduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Kafkasya'da barış, güvenlik ve istikrarın tam anlamıyla tesisi bakımından bu platformun oluşturulmasının önem taşıdığı görüşündeyiz. Azerbaycan'ın da içinde yer almasını özellikle istediğimiz bu girişimin, temel ilkeleri şunlardır: Öncelikle bu platform, coğrafya esaslı olmalıdır. Platform bölge barış ve güvenliğini hedeflemeli, ekonomik işbirliği ve enerji güvenliğini içermelidir. Söz konusu platform AGİK ilke ve prensiplerine dayanmalı, ortak bir çözme ve yönetme mekanizmasını kapsamalıdır. Bu platform, bölgedeki istikrar ve işbirliğini daha da güçlü kılacaktır. Herhangi bir sorun ve sıkıntı anında ise, bu sorunu bu platform içinde bulunan ülkeler oluşturdukları mekanizmayla çözmelidir."



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,829 µs