En Sıcak Konular

TUZ GÖLÜ ARTIK EN BÜYÜK 2. GÖL DEĞİL

20 Ağustos 2008 10:40 tsi
TUZ GÖLÜ ARTIK EN BÜYÜK 2. GÖL DEĞİL Küresel ısınma, kuraklık ve bilinçsiz tarım sulamaları yüzünden Tuz Gölü'nün 90 yılda yüzde 85 küçülmesiyle Beyşehir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük gölü oldu.

AKSARAY-Küresel ısınma, kuraklık ve bilinçsiz tarım sulamaları yüzünden Tuz Gölü'nün 90 yılda yüzde 85 küçülmesi sebebiyle Beyşehir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük gölü oldu.
     Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin, doktora tezi çalışmaları kapsamında Tuz Gölü ve Beyşehir Gölü'nün kıyı çizgilerinde yaşanan değişimleri incelediğini söyledi.
     Bu çalışma kapsamında NASA'dan bile destek aldığını vurgulayan Ekercin, son yüzyıla ait ABD, Japonya ve Fransa uydu görüntüleri ile askeri haritaları inceleyerek göllerdeki küçülmeyi tespit ettiğini, Türkiye'nin ikinci büyük gölü olarak bilinen Tuz Gölü'nün 1915 yılında haritalara göre 216 bin 400 hektar olduğunu ifade ederek, "Tuz Gölü o yıldan bu yana ciddi anlamda küçüldü. Tuz Gölü'nün su yüzey alanının 1987 yılında 92 bin 600 hektara gerilediğini tespit ettim. 2005 yılında da gölün suyla kapladığı alanın 32 bin 600 hektara gerilediği uydu fotoğraflarıyla açıkça görülebiliyor. Kuraklık, bilinçsiz tarımsal sulama, göle ulaşan kaynakların kuruması gibi etkenler adeta gölün sonunu getirdi" dedi.
     Tuz Gölü'nde suyla kaplı alanının 30 bin hektara kadar gerilediğini vurgulayan Ekercin, "Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olarak bilinen Beyşehir Gölü'nün kapladığı alan ise 65 bin hektardan 50 bin hektara geriledi. Buna göre suyla kapladıkları alanlar olarak ele alındığında Beyşehir Gölü 50 bin hektarlık alanıyla Tuz Gölü'nden oldukça büyük. Özellikle 2000 yılından sonraki uydu görüntüleri incelendiğinde göllerin büyüklük sıralamasının değiştiği görülüyor. Artık Türkiye'nin ikinci büyük gölü Beyşehir Gölü oldu" değerlendirmesinde bulundu.


Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,850 µs