En Sıcak Konular

GÜL: ''KÜRESEL TEHDİTLER SINIR TANIMAMAKTA''

19 Ağustos 2008 14:46 tsi
GÜL: ''KÜRESEL TEHDİTLER SINIR TANIMAMAKTA'' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, insanlığın artık tüm halkların kaderlerinin birbirlerine kuvvetle bağlandığı yeni bir döneme girdiğini, küresel tehditler ve risklerin sınır tanımadığını belirtti...

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, insanlığın artık tüm halkların kaderlerinin birbirlerine kuvvetle bağlandığı yeni bir döneme girdiğini, küresel tehditler ve risklerin sınır tanımadığını belirterek, ''Kimsenin orta ve uzun vadede, Afrika kıtasının karşı karşıya kaldığı sorunlara kayıtsız kalması mümkün değildir. Tüm uluslararası toplumun Afrika'nın sorunlarına daha fazla ilgi göstermesi gerekmektedir'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinin Çırağan Oteli Balo Salonundaki resmi açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Afrika'yı sadece insanlığın ve medeniyetlerin beşiği değil, insanlığın geleceğinin merkezi olarak gördüğünü ifade ederek, Afrika'nın başarısının insanlığın başarısı olacağı düşüncesinden hareket ederek bu zirveyi düzenlediklerini anlattı.
İnsanlığın artık tüm halkların kaderlerini birbirlerine kuvvetle bağlandığı yeni bir döneme girdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
"Türkiye olarak Afrika'nın yazgısını, uluslararası toplumun ortak kaderi olarak görüyoruz. Afrika ülkeleri ve halkları, asırlardan günümüze süzülen erdem ve bilgelikleri, genç ve dinamik nüfusları ve geniş ve doğal kaynaklarıyla küreselleşen dünyamızda hak ettiği yeri alacak, Afrika bir barış, istikrar ve refah havzasına dönüşecektir."

"DARFUR'DAKİ ACI DİNDİRİLMELİ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in görüşmesinde ''Darfur'' konusunun ele alındığı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede El Beşir'e, ''ırkı, dili, dini ne olursa olsun insani dramların herkesi çok üzdüğünü'' belirterek, ''bu acının dindirilmesi için herkesin üzerine düşen katkıyı sağlaması gerektiğini'' söyledi.
Görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Sudan'daki sağlık hizmetlerinin devam edeceğini belirtti.
Ekonomik ilişkilerin de gündeme geldiği görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül'ün, ''Türk özel sektörüne Sudan'da daha fazla kapı açılmasını istediği'' öğrenildi.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi için İstanbul'da bulunan Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani ile de görüştü.
Çırağan Sarayındaki görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı yapıldı. İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in görüşmesinde ''Darfur'' konusunun ele alındığı öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede El Beşir'e, ''ırkı, dili, dini ne olursa olsun insani dramların herkesi çok üzdüğünü'' belirterek, ''bu acının dindirilmesi için herkesin üzerine düşen katkıyı sağlaması gerektiğini'' söyledi.
Görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Sudan'daki sağlık hizmetlerinin devam edeceğini belirtti.
Ekonomik ilişkilerin de gündeme geldiği görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül'ün, ''Türk özel sektörüne Sudan'da daha fazla kapı açılmasını istediği'' öğrenildi.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi için İstanbul'da bulunan Mali Cumhurbaşkanı Amadou Toumani ile de görüştü.
Çırağan Sarayındaki görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı yapıldı.

"ERMENİSTAN'LA GÖRÜŞMELER YAPILACAK"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformunu oluşturma gayreti içinde bulunduklarını belirterek, "Azerbaycan'a ziyaretimiz olacak. Ardından arkadaşlarımızın başlatmış olduğu çalışmayla Ermenistan'la görüşmeler yapılacak" dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi kapsamında verdiği öğle yemeği sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye olarak küresel ve bölgesel sorunların çözümü noktasında üzerlerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeye ve küresel barışa katkı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
Erdoğan, bu yılın ekim ayında yapılacak BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimlerine de değindiği konuşmasında, 1961 yılından bu yana Türkiye'nin yer almadığı Güvenlik Konseyi için bu seçimlere büyük önem atfettiklerini kaydetti.
Başbakan Erdoğan, "Esasen Afrikalı dostlarımızın büyük bölümünün adaylığımıza destek vaadinde bulunmuş olmalarından memnuniyet duyuyoruz. Güvenlik Konseyine seçildiği takdirde Türkiye, Afrika ülkelerinin öncelikli sorunlarına özel bir ilgi gösterecektir" dedi.

"TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping, Türkiye ile Afrika arasında işbirliğinin iki taraf için de büyük önem taşıdığını söyledi.
Ping, Türkiye ile Afrika'nın işbirliği halinde olmalarının, tarihi, coğrafi, siyasi ve kültürel açılardan bir gereklilik olduğunu belirtti.
Ping, Türkiye'nin, dünyanın büyüyen ekonomilerinden biri haline geldiğine dikkati çekerek, bunu görmezden gelmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Türkiye ile Afrika'nın coğrafi olarak da birbirlerine çok yakın olduklarına, aralarında sadece Akdeniz'in yer aldığına işaret eden Ping, Türkiye'nin ayrıca özellikle Kuzey Afrika ile tarihi bağlarının bulunduğuna ve kıtadaki birçok ülkeyle de aynı dini paylaştığına dikkati çekti.
İşbirliğinin jeostratejik nedenlerine da değinen Ping, Türkiye'nin Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu'da önemli bir aktör olduğuna değindi.
Bölgedeki sorunların çözümünde, barış ve istikrarın sağlanmasında Türkiye'nin müdahil rolüne işaret eden Ping, ''Tüm bunlar, Afrika olarak Türkiye ile işbirliği yapmamız için iyi nedenler'' dedi.




Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,468 µs