En Sıcak Konular

MARMARA DEPREMİ'NİN 9. YILI

17 Ağustos 2008 18:32 tsi
MARMARA DEPREMİ'NİN 9. YILI Adapazarı'nda, felaketin yaşandığı saat 03.02'de depremde hayatını kaybedenler düzenlenen törenle anıldı.

ANKARA -Adapazarı'nda, felaketin yaşandığı saat 03.02'de depremde hayatını kaybedenler düzenlenen törenle anıldı.
     Atatürk Bulvarı'ndaki saatin önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, saat 03.02'de depremde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulundu.Moloz yığınlarının arasında kalan 12 yaşındaki kızı Tuğba'yı yitiren acılı anne Firdevs Akgül (45), kızının fotoğrafına ve oğluna sarılarak ağladı.
     Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen, acılarının taze olduğunu söyledi.
     Depremde kızını kaybettiğini belirten Akgül, şunları kaydetti:
     ''Depremde kaybedilen herkes için aynı üzüntüyü yaşıyoruz. Benim oğlum o zaman 8 yaşındaydı ve ablasını kaybetmişti. Şu anda 17 yaşında. Kızım yaşasaydı, şu anda 20 yaşını bitirmiş olacaktı. Çok üzgünüm. Bu, çarpık yapılaşmadan kaynaklanan bir şey zaten. Biz iki katlı bir evde otururken yolun karşısındaki 5 katlı apartman yıkıldı üzerimize. Hep birilerinin çıkarları için yapılan yapılara birilerinin 'dur' demesi lazım. Depremin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen, bina korkusu nedeniyle halen prefabrikede yaşıyorum. Benim devletim bana bir konut vermedi.'' 
     Grup saygı duruşu ve okunan duaların ardından dağıldı.
     Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan, 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 9 yıl geçti. Resmi verilere göre 17 bin 480 kişinin yaşamını yitirdiği depremin ardından yaralar sarılıp, kentler yeniden kurulurken, hasarlı binalarla ilgili sorun tam anlamıyla çözülemedi.
     Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya ve Yalova'da büyük can ve mal kaybı ile yıkıma neden olan depremde, resmi verilere göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken onbinlerce kişi de yaralandı.
Marmara Depremi'nden en çok etkilenen Kocaeli'nde 9 bin 477 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 881 kişi yaralandı.
     Depremde, 35 bin 180 konut, 5 bin 770 iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 40 bin 757 konut, 6 bin 57 iş yeri orta, 45 bin 86 konut ve 6 bin 128 iş yeri de hafif hasarlı olarak kayıtlara geçti.
İl genelinde 47 ağır hasarlı bina, mahkeme sürecinin devam etmesi, tarihi eser niteliği taşıması ve içinde yaşayanlar olduğu için yıkılamadı.

TOPTAN:DEPREM, HASSASİYETİN ÖNEMİNİ ÖĞRETTİ

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, 17 Ağustos Marmara Depremine işaret ederek, "Bu depremin bize öğrettiği, ülkemizin deprem kuşağında olduğunu gözardı etmemek ve gerekli tedbirler konusunda hassasiyet göstermektir" dedi.
     Toptan, 17 Ağustos Marmara Depreminin 9. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı ve yakınlarını kaybeden vatandaşlara yeniden başsağlığı dilerken, Marmara Depreminden çıkarılması gereken dersler konusuna dikkat çekti. İlgili ve görevlilerin, muhtemel bir depreme karşı hazırlıklı olmaları gerektiğinin altını çizen Toptan, "Tedbirlerin alınması gereği açıktır" ifadesini kullandı.

YALOVA DEPREM ANITI ÖNÜNDE ANMA TÖRENİ

YALOVA - Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden Yalovalılar, Yalova Deprem Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.
     Marmara Depremi'nde ölenler için, Yalova sahilinde, 17 Ağustos Parkı'ndaki Deprem Anıtı'nda Yalova Belediyesi ile Müftülük tarafından anma etkinliği düzenlendi.
     Etkinliğe katılan yaklaşık bin kişilik grup, dualar okuyup gözyaşı döktü. Gece boyunca Deprem Anıtı'nda bekleyen Yalovalılar, kaybettikleri yakınlarının adlarının yazılı olduğu anıtın mermer kaidelerinin üzerine çiçekler bıraktı. İlahilerin dinlendiği gecede, Yalova Müftülüğü görevlileri mevlit okudu.
     Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG) üyeleri de Deprem Anıtı'na ellerinde meşalelerle geldi. Dernek Başkanı Sabri Karaçam, olası afetlerde ilk müdahaleyi her zaman vatandaşın yaptığını anımsatarak, vatandaşlardan MAG'a katılmalarını istedi.
     Depremin meydana geldiği saat 03.02'ye kadar gözyaşları içinde okunan dualara eşlik eden Yalovalılar, bir dakikalık saygı duruşunun ardından dağıldılar. 
     Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, yaptığı konuşmada, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diledi.
     Bazı kesimlerin, depremden hala ders çıkarmadığını ifade eden Binicioğlu, ''Depremi Allah yaratır ama onu felaket yapan biz insanlarız. Kat artırımı konusunda hala bizlere başvuranlar var. Bu da depremi felaket haline getirenlerin biz insanlar olduğunu, hala depremden bazı dersler çıkarmadığımızı gözler önüne koyuyor'' dedi.

VALİ GÜLER: ''AFET UNUTULDUĞU AN MEYDANA GELİR''

İSTANBUL - İstanbul Valisi Muammer Güler, afetin unutulduğu an meydana geleceğini belirterek, ''Bunun için unutmayacağız, unutturmayacağız'' dedi.
     İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezinde gerçekleştirilen, depreme hazırlık ve acil müdahale altyapısı konusunda bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaların ele alınacağı halkı bilgilendirme amaçlı toplantı başladı.
     Toplantıya, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katılıyor.
     Depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Muammer Güler, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri sonrası İstanbul'un deprem riski altında olduğu gerçeğinin sürekli dile getirildiğini belirterek, bunun, bilim adamlarınca da vurgulandığını söyledi.
     Güler, depremin en az zararla atlatılabilmesi için gerekli çalışmaların öncelikli olarak yürütülmesinin kaçınılmaz olduğunu, göreve başladıklarından bu yana afete hazırlık çalışmalarına özel bir önem verdiklerini bildirdi.
     Güler, valilik başkanlığında yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi vererek, kentin çeşitli yerlerinde depreme hazırlık konusunda halkı bilgilendirici broşürler, bilgi kartları dağıttıklarını söyledi.
     İstanbullular'a ''Güvenli yaşam için 1 adım atalım'' kampanyası çerçevesinde afete hazırlık eğitimi, okul, hastane ve iş yerlerinde afete hazırlık planlaması, psikolojik ilk yardım eğitim gibi 12 ayrı konuda eğitim verdiklerini anlatan Güler, ''Hedef depremle ilgili farkındalığın güçlendirilmesi ve deprem bilincinin kazandırılmasıdır'' diye konuştu.
     Güler, bugün gerçekleştirilen toplantıda İstanbul'da güçlendirilen, yıkılıp yeniden yapılan okul binalarının açılış törenlerinin canlı bağlantılarla gerçekleştirileceğini bildirdi.
     ''Afet unutulduğu an meydana gelir. Bunun için unutmayacağız, unutturmayacağız'' diyen Güler, depreme hazırlıkla ilgili eğitim çalışmalarına devam edeceklerini, okullar açıldıktan sonra yoğun bir eğitim kampanyasına başlayacaklarını kaydetti.

ATALAY:DEPREME HAZIRLIK KONUSUNDA HASSASİYET OLUŞTU

İSTANBUL - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Marmara Depremi'nde yaşanan acıların çok şey öğrettiğini vurgulayarak, "Afet öncesi hazırlıkların yapılması yönünde Türkiye'de ciddi bir bilinçlenme ve farkındalık oluşmuştur. Bütün yerel yönetimlerimizin bu konuda ciddi çalışmaları var. Sivil toplum kuruluşlarının risk durumlarına karşı ciddi hazırlıkları var. Üniversitelerimizde bu konuda ciddi araştırma bölümleri kuruldu. Depreme hazırlık konusunda hemen hemen yatırımcı bütün kuruluşların hassasiyeti vardır" dedi.
     İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Atalay, afet durumlarında ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirtirken, "Beni sevindiren bir husus da üniversiteler ve hocalarımızın katkısıyla bilinçlenmenin vatandaşlarımızda da olması. Sivil yapılarda herkes bu hassasiyeti daha fazla duymaya başladı" dedi.
     Afet durumlarında koordinasyonun çok önemli olduğunu dikkat çeken Atalay, bunun sağlanması için yürütülen çalışmayı, "Başbakanlık bünyesindeki acil durumlarla ilgili birimle İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü bir çatı altında toplanacak. Bunların hepsini birleştirip 'Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi' diye yeni bir kuruluşun oluşturulmasına karar verildi" diye anlattı.
     Atalay, konuya ilişkin yasa tasarısının Meclis'te olduğunu, genel kurula yasama yılı başında sunulacağını belirterek, amacı da "koordinasyonu daha iyi sağlamak", "bütün birimlerin daha hızlı toparlanması" ve "daha hızlı müdahale edilebilme olduğunu" söyledi.

 TOPBAŞ: 1 MİLYON 200 BİN KONUTUN % 57'Sİ KAÇAK

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş İstanbul'daki 1 milyon 194 bin 643 binanın çoğunun imara aykırı ve kaçak yapılardan oluştuğuna işaret ederek, "Yapıların yüzde 57'si yasal ve teknik prosedürleri yerine getirilmemiş ruhsatsız yapılar. Bu verilere, sağlam yapı stokunun 2. deprem kuşağının standartlarına göre yapılmış olmasını da ilave ettiğimizde ortaya çıkan sonuç bizi devasa bir yükün altına sokmuş oluyor. Yani İstanbul'un yarısının yıkılıp tekrar yapılması gerekiyor" dedi.
     İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve İstanbul Valisi Muammer Güler'in katılımıyla gerçekleştirilen "Deprem Odaklı Büyük Dönüşüm Projeleri Tanıtım Sergisi"nin açılışında, "Deprem Odaklı Büyük Dönüşüm Projesi" hakkında bilgi veren Topbaş, "Depremle birlikte yaşamak, bu şehrin bir gerçeğidir. Ancak depremin acılarını yaşamak bir kader olamaz. Bunun için İstanbul'un maruz kaldığı kötü şehirleşme tecrübesinin ortaya çıkardığı bozuk yapıyı bertaraf ederek, yeni bir İstanbul'u ancak kentsel dönüşüm projeleriyle hayata geçirebiliriz. Bu konuda Zeytinburnu, Fatih ve Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm Projeleri, İstanbul için çok önemli bir başlangıcı ifade ediyor" diye konuştu.
     "Artık biz İstanbul'u 1. derece deprem bölgesi olarak değerlendiriyor ve yapı standartlarımızı buna göre şekillendiriyoruz" diye konuşan Topbaş, Kartal, Maltepe, Zeytinburnu, Küçükçekmece ve Fatih'te başlattıkları kentsel dönüşüm projeleri ile yılların ihmalini çözmeye çalıştıklarını dile getirdi.
     Kaçak ve ruhsatsız binalar konusunda mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Topbaş, şimdiye kadar 11 bin 453 yıkım yaptıklarını bildirdi.



Bu haber 440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,537 µs