En Sıcak Konular

YENİDOĞAN MERKEZLERİNİN SAYISI ARTIRILACAK

16 Ağustos 2008 10:54 tsi
YENİDOĞAN MERKEZLERİNİN SAYISI ARTIRILACAK Sağlık Bakanlığında, halen 156 olan yenidoğan merkezi sayısının 2010 yılına kadar 200'e çıkarılması hedefleniyor.

ANKARA - Sağlık Bakanlığında, halen 156 olan yenidoğan merkezi sayısının 2010 yılına kadar 200'e çıkarılması hedefleniyor.
     Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde halen 106'sı Sağlık Bakanlığına bağlı olmak üzere 156 yenidoğan merkezi bulunuyor. Bu merkezlerdeki toplam 3 bin 306 yenidoğan yoğun bakım yatağının bin 765'i bakanlık hastanelerinde hizmet veriyor.
     Bakanlıkta, yenidoğan üniteleriyle ilgili yürütülen çalışma çerçevesinde, 2010 yılına kadar merkez sayısının 200'e, yoğun bakım yatak sayısının ise 4 bin 500'e çıkarılması hedefleniyor.
     Sağlık Bakanlığında yenidoğan ünitelerindeki personel durumuna ilişkin de bir çalışma yapıldı. Buna göre bu birimlerde 6 bin hemşire, 400 dolayında da uzman hekim açığı bulunuyor.
     Türkiye'de 26'sı bakanlık hastanelerinde olmak üzere, toplam 103 yenidoğan uzmanı görev yapıyor. Bakanlık tespitlerine göre bu sayının 525 olması gerekiyor.
     Bin 195'i Sağlık Bakanlığına bağlı, toplam 2 bin 597 olan yenidoğan üniteleri uzman hemşire sayısının da 9 bine ulaştırılması planlanıyor. Yenidoğan yoğun bakım yatağı başına düşen hemşire sayısı Sağlık Bakanlığına bağlı merkezlerde 0.7, diğer merkezlerde ise 0.9 iken bu oranın 2 olması hedefleniyor.
     Bakanlıkta yapılan çalışmaya göre, geçen yıl Ankara'da yenidoğan ünitelerine yatırılan 11 bin 428 bebeğin 4 bin 944'ü Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Türkiye genelinde yenidoğan ünitelerine yatırılan bebek sayısı ise 64 bin 986.
     Zekai Tahir Burak Hastanesi yenidoğan ünitesinde yüzde 8 olan bebek ölüm oranı, Ankara genelindeki bebek ölüm oranı ile aynı. Bu oran Türkiye genelinde yüzde 10.
     Türkiye'de 2002'de doğumların yüzde 78'i hastanelerde yapılırken, bu oran geçen yıl yüzde 92 olarak gerçekleşti. Bakanlıkta, 2012'ye kadar tüm doğumların hastanelerde yapılmasını hedefleniyor. 
    Bakanlığın çalışmasına göre, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Avrupa Bölgesinde yüz bin kişiye 338, Türkiye'de ise 148 doktor düşüyor. Bu rakamın 2023 yılına kadar 235'e çıkarılması hedefleniyor.
     Yine DSÖ'nün Avrupa Bölgesinde yüz bin kişiye 720, Türkiye'de ise 131 hemşire düşüyor. Bu sayının da 2023'e kadar 530'a ulaştırılması planlanıyor.


Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,471 µs