En Sıcak Konular

KAN TESTİYLE AKCİĞER KANSERİ TANISI

8 Ağustos 2008 12:42 tsi
KAN TESTİYLE AKCİĞER KANSERİ TANISI Amerikalı bilim insanları, basit bir kan testiyle erken aşamadaki akciğer kanserlerinin saptanabileceğini ortaya koydu.

ANKARA - Amerikalı bilim insanları, basit bir kan testiyle erken aşamadaki akciğer kanserlerinin saptanabileceğini ortaya koydu.
TÜBİTAK'ın popüler bilim dergisi ''Bilim ve Teknik''in Ağustos sayısında yer alan habere göre, Pensilvanya Üniversitesi'nden tıp doktoru Yrd. Doç. Dr. Anil Vachani ve çalışma arkadaşlarının kullandığı test, başlangıç aşamasındaki tümörün kana salgıladığı faktörleri taramak yerine hastanın kan dolaşımındaki kendi beyaz kan hücrelerindeki gen ifadelerine bakılması temeline dayanıyor.
Dr. Vachani çalışmaları ile ilgili olarak, ''Bu hücrelerdeki gen tiplerinin bizlere kanserin var olup olmadığını söyleyebileceğini bulduk'' ifadesini kullandı.
Yöntemin doğruluğunu ve geçerliliğini sınamak için araştırmacılar, yaş, sigara içme durumu, cinsiyet ve ırk bakımından aynı özellikler taşıyan akciğer kanserlerinin erken evrelerindeki 44 hasta ve 52 sağlıklı bireyden oluşan bir kontrol grubu oluşturdu ve kanserin varlığını saptamada kullanılabilecek en iyi hedefi belirlemek için bir takım genetik diziler kullandı. 15 gen dizisinin yüzde 87'lik bir oranla en yüksek doğruluğu taşıdığını buldular.
Dr. Vachani, şunları kaydetti:
''Bu bulgular, akciğer kanserlerinin dolaşımdaki beyaz kan hücreleriyle etkileştiğini ve bu hücrelerdeki etkin gen tiplerini değiştirdiğini gösteriyor. Elde edilen bu sonuç, ileride akciğer kanseri kuşkusu taşıyan hastalarda non-invaziv tanısal bir testin geliştirilmesi için kullanılabilir.''



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,791 µs