En Sıcak Konular

"TÜRKİYE SONUNDA AB ÜYESİ OLACAK"

5 Ağustos 2008 13:27 tsi
 Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Zorlu sürecin sonunda Türkiye üye olacak mı" sorusu üzerine, "Evet, sonunda olacak.

BURSA - Murat Taydaş - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Zorlu sürecin sonunda Türkiye üye olacak mı" sorusu üzerine, "Evet, sonunda olacak. Türkiye ve AB'nin uzun vadedeki çıkarları aynı yönde olduğu için buna inanıyorum" dedi.
Türkiye-AB ilişkilerini değerlendiren Lagendijk, gelecek 20 veya 50 yılda ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ana güç olacağına işaret ederek, bu yeni düzende AB ve Türkiye'nin güçlerini birleştirmek zorunda olduklarını ifade etti.

ÜYELİK 7-10 YILDA
Orta Doğu'daki gelişmelerin de Avrupa için çok önemli olduğuna değinen Lagendijk, şunları belirtti:
"Orta Doğu'da ana rol oynamak için Avrupa'nın Türkiye'nin yaklaşımına, Türkiye'nin deneyimine ihtiyacı var. Bu deneyimi şu an İsrail ve Suriye, İsrail-Filistin ve İran'da görüyoruz zaten. Türkiye, AB'nin çıkarına. Türkiye'nin oradaki deneyimini bölgesel bir güç olmak için kullanabiliriz. Kesin bir tarih bilmiyorum. İlk olarak söyleyebileceğim (üyeliğin) 7-10 yıl arasında gerçekleşebileceği. Tamamen müzakerelerin nasıl gideceği ve Türkiye'de neler olacağına bağlı."

RUM KESİMİNİN AB'YE ALINMASI HATAYDI
Lagendijk, ''Bence Avrupalıların yaptığı en büyük hata Kıbrıs politikası. AB'nin adadaki sorun çözülmeden Kıbrıs'ı (Rum kesimi) üyeliğe almasının büyük bir hata olduğunu düşünüyorum" dedi.

AB, REFORM GÜNDEMİNE DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR
"Kapatma davasının sonuçlanmasının ardından AB'nin hükümetten beklentisine" ilişkin soruyu ise Lagendijk,  "Hükümet dava nedeniyle felce uğramıştı. Bu konu da kapandığına göre, şimdi AB, Türkiye'den reform gündemine dönmesini bekliyor" diye yanıtladı.

Resim

"EKONOMİ YENİDEN GÜNDEME OTURMALI"

ANKARA - AA Ekonomi Müdürlüğü - Türkiye'nin siyasi olaylara endekslendiğini, ekonominin siyasetin gerisinde kaldığını, artık ekonominin öne geçmesi gerektiğini vurgulayan dernek, borsa, oda, konfederasyon başkanları, AA muhabirlerine yaptıkları açıklamalarda, sorunların çözümü için önerilerde de bulundular.
Dernek, borsa, oda ve konfederasyon başkanlarının ilk isteği, ekonominin yeniden gündemin ilk sırasına oturması. AA muhabirlerinin görüştüğü ekonomi dünyasının temsilcilerinin vurgu yaptığı ana başlıklar şöyle.
 MÜSİAD BAŞKANI VARDAN: Daha önce yapılmış makro ekonomik reformların artık bir an önce mikro reformlara dönüşmesini istiyoruz. Bunların içinde en önemlisini ise KOBİ'ler olarak görüyoruz.
 TİM BAŞKANI SATICI: Artık Türkiye, büyüme ve zenginleşme için koyduğu hedeflere sağlam adımlarla gidecek ekonomik programı dizayn etmek zorunda. Temelinde üretim olan politikaya yönelinmeli.
 İSO BAŞKANI KÜÇÜK: Yatırım ve üretim ortamının iyileştirilmesine, rekabet gücünün artırılmasına yönelik reform süreci hızla tamamlanmalıdır.
 TÜRKONFED YÖNETİM KURULU BAŞKANI BEYSEL: Cari açığıa daha ciddi bir gözlükle bakmalı ve cari açığı özelleştirmelerle değil, katma değeri yüksek mamuller üretip bunları ihraç edebilmekle kapatmanın yolunu bulmalıyız.
 ASO BAŞKANI ÖZDEBİR: Ekonomiyi gündemin başına getirmek, üretimin ve yatırımın önünü açacak mikro ve makro reformları süratle hayata geçirmek gerekiyor.
 ATB BAŞKANI YAVUZ: 2. nesil reformların muhakkak yapılması lazım. Önümüzdeki dönem çok iyi planlanmalı.
 TESK GENEL BAŞKANI PALANDÖKEN: Esnaf ülke nüfusunun 3'te 1'ini oluşturuyor. Gerçek halkın sesine kulak verilsin.
 EBSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI TAŞKIN: Türk ve yabancı yatırımcılara tekrar, ülkede güvenli ve istikrarlı bir yatırım ortamı bulunduğu vurgulanmalı.
 EGSD YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖRÜN: Reel sektörü canlandıracak,üretimi artıracak, ithalatı azaltıcı, ihracatı arttırıcı tedbirler alınmalı.
 İZTB BAŞKANI ESEN: Artık ekonominin öne geçmesi lazım.
 ADANA TİCARET ODASI BAŞKANI BAŞ: Sanayici ithalatçı oldu. Döviz kurları, faizler mutlaka gözden geçirilmeli.
 GSO BAŞKANI KOÇER: Düşük kur ve yüksek faizin piyasalara verdiği zarar telafi edilmeli.
 ANTALYA TİCARET BORSASI BAŞKANI KAPLAN: Siyasiler artık ekonomik gerçeği görsün.
 KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI KİLCİ: Hükümet artık suni gündemleri bırakıp, ağırlığını ekonomik alana vermeli.



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,658 µs